Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se8, Vol 357


Αρχές 20ου αιώνα, Αθήνα, εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στην Πνύκα - από: Past in Color Χρώμα στο Παρελθόν
 
 
 
Η γαλάζια πολιτεία των νεκρών. Οι εκπληκτικές Κατακόμβες της Κορινθίας που θα ζήλευε ο Indiana Jones
 
 
Μια πολιτεία νεκρών που θα ήθελε να εξερευνήσει ακόμα και ο μυθικός Indiana Jones που όμως παραμένει εντελώς άγνωστη αλλά δυστυχώς και εγκαταλελειμμένη.
Το Ρωμαϊκό νεκροταφείο Κεγχρεών όπως είναι η επιστημονική του ονομασία πραγματικά αφήνει άναυδους τους ελάχιστους επισκέπτες που γνωρίζουν την ύπαρξη του τόσο με τις μυσταγωγικές κατακόμβες που υπάρχουν διάσπαρτες στο λόφο δίπλα στην θάλασσα όσο και με το πανέμορφο ρωμαϊκό ψηφιδωτό που κοσμεί τα Ρωμαϊκά Λουτρά που βρίσκονται πλησίον.
Το συγκεκριμένο νεκροταφείο εντοπίστηκε κατά τις ανασκαφικές έρευνες του 1962, που διενεργήθηκαν στις Κεγχρεές από τον καθηγητή αρχαιολογίας Robert L. Scranton, του πανεπιστημίου του Chicago, υπό την επίβλεψη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών των Αθηνών και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Από τότε είχε κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος, χωρίς όμως να διερευνηθεί πιο διεξοδικά και να διαφυλαχτεί, με αποτέλεσμα να γίνει έρμαιο στις αρπακτικές διαθέσεις των αρχαιοκάπηλων.
Οι θαλαμωτοί τύμβοι είναι πραγματικά επιβλητικοί και αποπνέουν έναν έντονο μυστικισμό.


Ο κόλπος της Αφροδίτης. Η κρυφή, ερωτική παραλία της Αττικής που αναζητούν καταφύγιο οι ερωτευμένοι
 

 
Αυτή ήταν η συμβουλή ενός φίλου που διατηρεί εξοχική κατοικία στο Λαύριο τα τελευταία 30 χρόνια και γνωρίζει την περιοχή όσο ελάχιστοι.
Απλά πέτα στην αρχή διακριτικά μην είναι κανένα ζευγαράκι μέσα και τους αναστατώσεις με προέτρεψε.
Σύμφωνα μάλιστα με την περιγραφή του δεν είναι λίγες οι φορές που κατά τις νυχτερινές ώρες ακούγεται μουσική από την συγκεκριμένη μικροσκοπική παραλία ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τέλος ανάμεσα στις πολλές πληροφορίες που μας έδωσε ο συγκεκριμένος φίλος αυτή που μας κέντρισε το ενδιαφέρον είναι πως μια φορά είχε έρθει μέχρι και φορτηγό με catering στο σημείο καθώς ένας νεαρός είχε επιλέξει την συγκεκριμένη παραλία για να κάνει πρόταση γάμου στην αγαπημένη του.
Αν εξακολουθείτε να αναρωτιέστε μα γιατί την ονόμασαν Αφροδίτη η απάντηση είναι πολύ απλή. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο και έτσι η συγκεκριμένη παραλία πήρε το όνομα της θεάς του Έρωτα κατά την αρχαιότητα.
 
 
Το ιδιαίτερο μοναστήρι με τους 13 τρούλους
 

Η Ιερά Μονή Τίμιου Σταυρού βρίσκεται μεταξύ Δολιανών και Κρανιάς Τρικάλων. Χτίστηκε τον 18ο αιώνα, δεν γνωρίζουμε όμως την ακριβή χρονολογία, λόγω έλλειψης πηγών.
Στο Μοναστήρι των Δολιανών εντάσσονται η Μονή του Αγίου Νικολάου, η Μονή της Αγίας Ζώνης καθώς και η Μονή του Τίμιου Σταυρού. Το 1967 το μοναστήρι εντάχθηκε στην κοινότητα Κρανιάς κα λειτουργεί και φροντίζεται από τους κατοίκους.
Ο Ναός του Τίμιου Σταυρού, βρίσκεται σε υψόμετρο 1140μ. Πρόκειται για ιδιόμορφη μεταβυζαντινή εκκλησία, ένα εντυπωσιακό πολυτρούλο και πολυκόγχο κτίσμα. Δείγμα της σπάνιας αρχιτεκτονικής είναι και η καλή ηχητική του ναού. Σχεδόν όλος ο ναός είναι περιτριγυρισμένος από πέτρα. Στην οροφή ανοίγονται και τοποθετούνται διακοσμητικοί τρούλοι ή σχηματίζονται θολίσκοι, η στέγη είναι τετράκλινη, όλα τα παράθυρα είναι μικρά και σταυρικά με σιδερένια κάγκελα. 
 
 
Τέλειο ηλιακό φωτοστέφανο: Το παράξενο φαινόμενο που κατέγραψε Σουηδός αστροφωτογράφος
 

Ένα παράξενο μετεωρολογικό φαινόμενο κατέγραψε με τον φακό του, ο Σουηδός αστροφωτογράφος Göran Strand. Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου κατευθυνόταν προς το γραφείο του όταν είδε ένα ηλιακό φωτοστέφανο.
Στη φωτογραφία του, το ηλιακό φωτοστέφανο λάμπει πάνω από μια γέφυρα που συνδέει την Östersund με τη νήσο Frösön.
«Πάνω από τη Frösön μπορείς να δεις ένα μικρό νέφος καπνού να υψώνεται από το νησί. Είναι χιόνι που παράγουν κανόνια χιονιού στην Gustavsbergsbacken, την τοπική χιονοπλαγιά. Αυτοί οι μικροσκοπικοί παγοκρύσταλλοι που παράγουν τα κανόνια χιονιού έχουν σχεδόν τέλειο σχήμα και έχουν μια τάση να είναι περισσότερο πιθανόν να σχηματίσουν ηλιακό φωτοστέφανο».
«Τα ηλιακά φωτοστέφανα είναι πιο συχνά ορατά κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα που έχουν κανόνια χιονιού που παράγουν αυτούς τους τέλειους παγοκρυστάλλους» εξήγησε. - από: huffingtonpost.gr
 
 
Η μονή Σκριπούς
 

Απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο του Ορχομενού βρίσκεται η μονή της Παναγίας Σκριπούς, το αρχαιότερο βυζαντινό μνημείο της Βοιωτίας και ένα από τα σπουδαιότερα της χώρας μας.
Από το αρχικό συγκρότημα σώζεται το καθολικό (εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο ναός, με προεξέχουσες τις κεραίες του σταυρού και στενό νάρθηκα δυτικά), αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.
Όπως αναφέρει επιγραφή ενσωματωμένη στο εξωτερικό της αψίδας του ιερού, ο ναός, στην τοιχοδομία του οποίου έχει χρησιμοποιηθεί άφθονο υλικό (σπόνδυλοι κιόνων, πελεκημένα αγκωνάρια, επιτύμβιες στήλες) από το γειτονικό αρχαιολογικό χώρο, κατασκευάστηκε το 873-874 (χορηγός-κτήτοράς του ήταν ο βασιλικός πρωτοσπαθάριος Λέων).
Ο γλυπτικός διάκοσμος στις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες είναι πλούσιος, ενώ οι παλαιότερες τοιχογραφίες ανήκουν στο 12ο αιώνα.
Ένα ωραιότατο κατακόρυφο ηλιακό ρολόι κοσμεί το νότιο τοίχο του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη μονή Σκριπούς.
Η Παναγία Σκριπού πανηγυρίζει το Δεκαπενταύγουστο (Κοίμηση της Θεοτόκου), στις 23 Αυγούστου (Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου) και στις 10 Σεπτεμβρίου (στις 10 Σεπτεμβρίου 1943 ο Ορχομενός και οι κάτοικοί του σώθηκαν ως εκ θαύματος από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής). - από: ΤΑ ΝΕΑ
 
 
Γάβρος: Το ερημωμένο χωριό στην Καστοριά που προκαλεί δέος
 



Ο ερημωμένος Γάβρος, το πλίνθινο χωριό στην Καστοριά, που μοιάζει περισσότερο με κινηματογραφικό σκηνικό, είναι ένα μέρος που προκαλεί δέος. Όλα εδώ, αν και έχουν αφεθεί στο πέρασμα του χρόνου και του καιρού, κρύβουν μια μαγεία που ιντριγκάρει τον επισκέπτη, κάνοντάς τον να θέλει να ανακαλύψει όλο και περισσότερα για τον μυστηριώδη αυτό προορισμό στη Δυτική Μακεδονία. - στο: newsbeast.gr


Τα πέτρινα γεφύρια του Αχελώου που ένωσαν τους ανθρώπους
 


Στις αρχές του 20ου αιώνα, δύο πέτρινα γεφύρια χτίστηκαν στην Κοιλάδα του Αχελώου. Η γέφυρα Τέμπλα και η γέφυρα Αυλακίου κατασκευάστηκαν για να ενώσουν ανθρώπους και τόπους μεταξύ τους. - στο: mixanitouxronou.gr


Ντόμπρο Πόλε: Το οροπέδιο της Πέλλας με τους υδάτινους σφαγνώνες
 

Ένα μαγευτικό υποαλπικό τοπίο σε υψόμετρο 1.523 μέτρων στο όρος Καϊμακτσαλάν, που σχηματίστηκε πάνω σε κρατήρα από παλιό ηφαίστειο - στο: travel.gr
 
 
Πέτρινα: Ένα «χωριό» κρυμμένο στο κέντρο της Αθήνας
 


Η άλλοτε κακόφημη φτωχογειτονιά στην περιοχή των Πετραλώνων είναι πλέον μία από τις πιο γραφικές συνοικίες της πόλης. - στο: cnn.gr
 

Αποκριάτικοι χοροί, ευειδείς και καλλίγραμμες υπάρξεις και σχήματα τη δεκαετία 1960
 

Η στριπτιζέζ Βερονίκ, τα μπαλέτα της Ανδαλουσίας, οι γυναίκες ζογκλέρ «Σεσίλ Σίστερς» και ο Μίνι –Μίνι! - στο: taathinaika.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη φορά...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου