Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se8, Vol 355




Καστράκι Καλαμπάκας - Ο βράχος του Αγίου Πνεύματος
 

Ακριβώς πάνω από το χωριό Καστράκι που βρίσκεται στα Μετέωρα ορθώνεται ο πανύψηλος βράχος γνωστός με το όνομα ο βράχος του Αγίου Πνεύματος. Πήρε το όνομά του από ένα μικρό ναό αφιερωμένο στο Άγιο Πνεύμα, λαξευμένος γύρω στα 950 μέσα σε μια σπηλιά στην κορυφή του ομώνυμου βράχου από έναν ασκητή ονόματι Βαρνάβα. Ένας από τους πρώτους αναχωρητές των Μετεώρων για τον οποίο διαθέτουμε γραπτές πηγές.
Κάθε χρόνο κατά τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος οι κάτοικοι του χωριού μαζί με τον ιερέα ανεβαίνουν από ένα δύσβατο μονοπάτι στο εκκλησάκι πάνω στο βράχο για να τελέσουν τη θεία λειτουργία.
Ο εορτασμός του μονυδρίου συνδέεται με μια παράδοση αναρρίχησης των κατοίκων του Καστρακίου. Ντόπιοι αναρριχώνται σε μία από τις κορυφές του βράχου, αποκαλούμενη «Μικρό Άγιο Πνεύμα», προκειμένου να ανανεώσουν την  ελληνική σημαία και το ύφασμα με κεντημένο σταυρό.
Ο ναός είναι προσβάσιμο, με πορεία  περίπου (45') από ανοδικό μονοπάτι που ξεκινάει από την ανατολική πλευρά του βράχου. Πρόκειται για λαξευτό στο βράχο ναΐσκο, αρχικά αφιερωμένο στους Ταξιάρχες και αργότερα στο Άγιο Πνεύμα. Αποτέλεσε καταφύγιο διωκόμενων, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. - από: tvxs.gr
 
 
Ένας επίγειος παράδεισος στα νερά του Ταυρωπού
 

Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Βίνιανη, Νέα Βίνιανη και Στένωμα, και κατά το παρελθόν αποτελούσε το μοναδικό σημείο επικοινωνίας του Καρπενησίου με τα υπέροχα χωριά των Αγράφων.
Ο λόγος για το επιβλητικό πέτρινο γεφύρι της Βίνιανης, που διασχίζει τα νερά του Μέγδοβα ποταμού πριν αυτός καταλήξει στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών.
Μονότοξο, με μήκος που φτάνει τα 33 μέτρα και χτισμένο με ντόπιο λιθάρι από Ηπειρώτες μαστόρους, τα γεφύρι κλέβει της εντυπώσεις όποια εποχή του χρόνου και αν το επισκευτείς. Δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να αναφερθεί με ακρίβεια στην ημερομηνία κατασκευής του. Εικάζεται ότι χτίστηκε την ίδια περίπου εποχή που κατασκευάστηκε το γεφύρι του Μανώλη στον Αγραφιώτη ποταμό, δηλαδή περί το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα.  
Πολλές υπήρξαν οι μάχες που σημειώθηκαν στο γεφύρι τόσο επί Τουρκοκρατίας όσο και μεταγενέστερα. Γνωστότερη αυτών υπήρξε η άδοξη ενέδρα του κλέφτη Κώστα Λεπενιώτη στον Άγο Μουχουρτάρη, ο οποίος το έτος 1808 μετέφερε βαριά άρρωστο και αλυσοδεμένο τον αδερφό του πρώτου, αγωνιστή Αντώνη Κατσαντώνη προς το Καρπενήσι.
Ακολουθώντας την αντίθετη πορεία των νερών του ποταμού, σε μικρή απόσταση, ο επισκέπτης συναντά μια μικρή ρεματιά, που οδηγεί σε μια βαθύσκιωτη τοποθεσία, γεμάτη πελώρια πλατάνια και άφθονα τρεχούμενα νερά. Ο εντυπωσιακός καταρράκτης που σχίζει τον βράχο, ρέει από ύψος 25 με 30 μέτρων, δημιουργώντας τρεις μικρούς καταρράκτες και τρεις μικρές φυσικές λίμνες με υπέροχα χρώματα και μαγικές εικόνες. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μάλιστα ο επισκέπτης μπορεί να κολυμπήσει στα δροσερά νερά των λιμνών, αλλά και να σκαρφαλώσει στα ψηλότερα σημεία του καταρράκτη, με αρκετή βεβαίως προσοχή.
Όπως σε κάθε τόπο, έτσι και στο γεφύρι της Βίνιανης υπάρχουν αρκετοί μύθοι, οι οποίοι τροφοδοτούν τη φαντασία των επισκεπτών και καλύπτουν με ένα πέπλο μυστηρίου το υπέροχο γεφύρι. Έτσι λοιπόν, όταν τα νερά του ποταμού φουσκώνουν, σμήνη από μέλισσες εμφανίζονται την ημέρα στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τους διαβάτες, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ο τόπος γεμίζει από νυχτερίδες, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Τότε λοιπόν ακούγονται άγρια μουγκρητά ταύρου, ίσως και γι αυτό λοιπόν ο Μέγδοβας ποταμός μετονομάστηκε από τους ντόπιους σε Ταυρωπός ποταμός... 
 
 
Ο παράδεισος της Ελλάδας όπου κάνεις σκι χωρίς χιόνια - Οι μεγαλύτεροι Αμμόλοφοι της Ελλάδας - Αχαΐα
 

Η φετινή χρονιά ξεχωρίζει για την έλλειψη χιονιού στα βουνά της Ελλάδας και γενικότερα της Ευρώπης.
Έως τώρα, διανύσαμε έναν ζεστό χειμώνα παρά την επερχόμενη κακοκαιρία.
Αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει δυσφορία στους φίλους του σκι και των χειμερινών αθλημάτων, οι οποίοι βλέπουν τα βουνά "γυμνα" από χιόνια και τις προσδοκίες τους να "λιώνουν" υπό το βάρος των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν.
Υπάρχει όμως ένας κρυφός παράδεισος, που ο άνεμος σε συνδυασμό με το μοναδικό οικοσύστημα, έχουν δημιουργήσει ένα ξεχωριστό σποτ, που προσφέρεται για "σκι" όλο το χρόνο.
Αναφερόμαστε στους αμμόλοφους της Στροφυλιάς, τους μεγαλύτερους και υψηλότερους της Ελλάδας, που η συσσωρευμένη άμμος έχει υποκαταστήσει την ανάγκη χιονιού και μπορείς να "γλιστρήσεις" άνετα με τη χιονοσανίδα σου.
Κοντά βρίσκεται και η μαγευτική παραλία Καλόγρια Αχαΐας, που ξεχωρίζει για το μεγάλο μήκος της που αγγίζει τα 7 χιλιόμετρα και το μοναδικό δάσος που βρίσκεται πίσω της με τους υδροβιότοπους, σκηνικό που σε κάνει να νομίζεις πως βρίσκεσαι στην Αφρική.
Και όλα αυτά στις 2 ώρες και κάτι από την Αθήνα.

 
Χειμερινή ανάβαση στη Φτέρη Αγράφων (2127 μέτρα) με τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγράφων
 

Η κορυφή της Φτέρης βρίσκεται δυτικότερα από το χωριό Επινιανά και δεν φαίνεται από το χωριό. Για να την δει κάποιος θα πρέπει να περπατήσει μέχρι την τοποθεσία Μέρσια. Από εκεί φαίνεται η κορυφογραμμή της Φτέρης όπως και η κορυφή της Λιάκουρας. Η Φτέρη είναι μια απομονωμένη κορυφή και είναι μια από τις δυσκολότερες των Αγράφων. Είτε ανέβουμε από την βόρεια κορυφογραμμή, είτε από τη νότια, ο βαθμός δυσκολίας είναι αυξημένος και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην διάρκεια της πεζοπορίας. 
 
 
Πόρος: Το άγνωστο ναυάγιο Rodini
 

Βρίσκεται στον κόλπο του Πόρου, στο Βύδι, και εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, φλερτάρει με την ιδέα της ολοκληρωτικής βύθισης του στα καταπράσινα νερά που το πλαισιώνουν.
Πρόκειται για το ναυάγιο Rodini, μια παλιά υδροφόρα η οποία μετέφερε πόσιμο νερό στο νησί της Ύδρας και έβρισκε αγκυροβόλιο στον κόλπο του Πορου όπου και βυθίστηκε.
Έπειτα από απόφαση της επιτροπής του Πόρου, το ναυάγιο Rodini, όπου εσφαλμένα αναφέρεται στις χαρτογραφήσεις της περιοχής ως Rolini λόγω της παράφρασης του ονόματός του, έμεινε στην αρχική θέση βύθισής του μιας και θεωρήθηκε αβλαβή και πλέον τείνει να απορροφηθεί από το οικοσύστημα.
Ένα μεγάλο κομμάτι της γέφυρας του καραβιού είναι έξω από το νερό, ενώ το υπόλοιπο κουφάρι του διακρίνεται ολοκάθαρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η εικόνα του άγνωστου σε πολλούς Rodini φέρνει στον νου την πανίσχυρη δύναμη της φύσης καθώς και την άγρια ομορφιά της εγκατάλειψης που προσφέρει η υγρή αγκαλιά της αιώνιας θάλασσας… 
 
 
Παναγία του Βράχου. Τα «Κορινθιακά Μετέωρα» με το μυστηριώδες κρυφό εκκλησάκι που αναβλύζει αγίασμα
 

Ένα από τα πιο εκθαμβωτικά μέρη της ορεινής Κορινθίας που προκαλεί πρωτόγνωρο δέος σε κάθε επισκέπτη είναι η τοποθεσία των λεγόμενων «Κορινθιακών Μετεώρων» κοντά στον οικισμό της Κάτω Ταρσού Φενεού.
Πρόκειται για ένα επιβλητικό βραχώδη σχηματισμό με εντελώς κάθετες και σχεδόν λείες πλευρές. Το μέσο ύψος είναι γύρω στα 40-45 μέτρα και εκτείνεται σε συνολικό μήκος 800 μέτρων, πλησίον της οριογραμμής των νομών Αχαΐας και Κορινθίας.
Μια από τις κοιλότητες έχει αποκτήσει θρησκευτικό ενδιαφέρον, αφού εκεί είναι χτισμένη η Ιερά Μονή της Παναγίας του Βράχου.
Ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις αρχές του 16ου αιώνα και ολοκληρώθηκε τον 17ο αιώνα. Το 1631 ανακηρύχθηκε επίσημα Μονή με την άδεια της Υψηλής Πύλης. Η Παναγία του Βράχου είχε μεγάλη συμβολή στον αγώνα της απελευθέρωσης του γένους, όπως αναφέρει η wikipedia.
Στα χρόνια εκείνα το ιερό τέμπλο της Μονής ήταν επίχρυσο, σημάδι του πλούτου που συσσώρευσε εκεί ο σεβασμός και η πίστη των ανθρώπων. Εντός του σπηλαίου υπάρχει και σώζεται ως σήμερα πηγή, αγίασμα, το οποίο και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας τροφοδοτούσε και δρόσιζε τους πατέρες και τους αγωνιστές που έβρισκαν εκεί ασφάλεια σε περιόδους επιδρομών.
Η Ιερά Εικόνα φυλάσσεται σήμερα στο Μετόχι του Αγίου Αθανασίου για μεγαλύτερη προστασία. Χαρακτηρίζεται ως Παναγία του Πάθους. Δεξιά και αριστερά της στο επάνω μέρος έχει ζωγραφισμένους δυο Αγγέλους γονυπετείς.
Επιγράφεται ως «Ἡ Ἀμόλυντυος Παρθένος» και κάτω από τον δεξιό Άγγελο και αριστερά της κεφαλής του Χριστού ( Βρεφοκρατούσα )γράφει: «Ὁ τό χαῖρε πρίν τῇ Πανάγνῳ μηνύσας σύμβολα τοῦ Πάθους προδεικνύει Χριστός δέ θνητήν σάρκα ἐνδεδυμένος πότμον δεδοικώς δειλιᾶ ταῦτα βλέπων». - από: cnn.gr

 
Φοιτητές έφτιαξαν τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου με... 11 κιλά μακαρόνια
 
 
Σχεδόν όλα είναι εκεί: οι καλωδιώσεις, το κατάστρωμα και το οδόστρωμα, ακόμα και τα πεζοδρόμια και ο φωτισμός. Η εμβληματική καλωδιωτή γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου "Χαρίλαος Τρικούπης" σε όλο της το μεγαλείο.
Σε όλο της το μεγαλείο, αλλά σε... σμίκρυνση και φτιαγμένη όχι από τα συνήθη δομικά υλικά, αλλά κυρίως από... σπαγγέτι νούμερο 10 και νούμερο 6 και ταλιατέλες. Δημιουργοί της είναι οι φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Σωτήρης Πεννιάς και Γεώργιος Πολίτης, με επιβλέποντα καθηγητή τον δρα Σωτήρη Δέμη, οι οποίοι χρειάστηκε να εργαστούν περίπου 270 ώρες για να φτιάξουν αυτή την ιδιαίτερη γέφυρα ζυμαρικών, που κέρδισε τις εντυπώσεις στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού. 
"Η γέφυρα σχεδιάστηκε σε κλίμακα 1:750 (ένα προς 750). Ωστόσο, δεν ήταν εύκολο να κατασκευαστεί σε αυτή την κλίμακα, καθώς το μήκος της θα έφτανε τα τεσσεράμισι μέτρα. Έτσι κρατήσαμε τους πυλώνες σε κλίμακα 1:750 και φτιάξαμε το κατάστρωμα μικρότερο, σε κλίμακα 1:1500. Κατασκευάσαμε τη γέφυρα από το ύψος της θάλασσας και πάνω, δηλαδή όχι τα θεμέλιά της, με τις λεπτομέρειες του οδοστρώματος και του καταστρώματος, τα πεζοδρόμια και τις καλωδιώσεις της πραγματικής" σημειώνει. - από: thetoc.gr


Ηλιοβασίλεμα πάνω από σύννεφα altocumulus


στα 30.000 πόδια κοντά στο Oahu στη Χαβάη - από: Journey to Space

 
Κολυμπήθρες: Οι φυσικές πισίνες στο βραχώδες τοπίο στο Πάπιγκο
 



Οι Κολυμπήθρες στο Πάπιγκο, αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή και εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα στην περιοχή. Πρόκειται στην ουσία για φυσικές πισίνες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί στο επιβλητικό και βραχώδες τοπίο ολόγυρά τους με το πέρασμα του χρόνου, προσφέροντας στον επισκέπτη εικόνες απίστευτου φυσικού κάλλους, που δίνουν την εντύπωση ότι είναι ψεύτικες. - στο: newsbeast.gr
 
 
«Εκεί μένει ο λαουτζίκος»: Πού βρισκόταν ο θρυλικός Μπύθουλας που δεν ήθελε ούτε να βλέπει η Μαντάμ Σουσού
 

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 προβάλλεται από την ΕΡΤ η τηλεοπτική μεταφορά του έργου «Μαντάμ Σουσού». Ο δημιουργός της, Δημήτρης Ψαθάς, δεν βρίσκεται πια στη ζωή για να συμφωνήσει προφανώς και ο ίδιος ότι η σπουδαία ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου ενσάρκωσε την ηρωίδα του τόσο καλά που ενδεχομένως να ξεπέρασε ακόμη και τις δικές του προσδοκίες!
Φυσικά δεν παραδεχόταν ποτέ ότι έμενε στον Μπούθουλα ή Μπύθουλα, δηλαδή μια φτωχική γειτονιά στον σημερινό Κολωνό, όπου τότε λίμναζαν τα νερά και κυριαρχούσε η δυσοσμία! Ήταν ακριβώς το αντίθετο με τον Βούθουλα που βρισκόταν στην Αγία Φωτεινή, με τα ειδυλλιακά νερά του Ιλισσού να δημιουργούν ένα πραγματικά όμορφο σκηνικό. Βέβαια η ίδια απέφευγε να πει ευθέως την κατοικία της με το όνομά της και προτιμούσε να πουλάει φούμαρα λέγοντας το επίσης καταπληκτικό «Ακαδημία Πλάτανος», αντί φυσικά για Πλάτωνος! - στο: menshouse.gr
 
 
Σας άρεσε το κρέας; Ήταν από άνθρωπο! Κριτική από εκείνους που γεύτηκαν ανθρώπινη σάρκα - Απίθανες απαντήσεις
 

Έχετε ολοκληρώσει ένα πλούσιο και εύγευστο δείπνο και σας πλησιάζει ο σερβιτόρος και σας λέει: «Σας άρεσε το κρέας; Ήταν από άνθρωπο!»… Τι παθαίνετε; Σοκ, τουλάχιστον.
Διαβάστε τις απίθανες απαντήσεις εκείνων (των λαίμαργων, διεστραμμένων, ψυχοπαθών, στα όρια της απόγνωσης) που γεύτηκαν ανθρώπινη σάρκα… - στο: ethnos.gr
 
 
Κουίζ. Πόσες διάσημες παροιμίες μπορείτε να βρείτε;
 

Κάντε το κουίζ των 10 ερωτήσεων και σημειώστε το σκορ σας. στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη φορά... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου