Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Πόσο διαρκούν οι μέρες και τα χρόνια στους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος;


Η διάρκεια μιας ημέρας είναι -ίσως- το πιο αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας στη Γη που είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι θα σήμαινε ο χρόνος χωρίς αυτήν.
 
 
 
Τι θα θεωρούσαμε καλό νυχτερινό ύπνο αν μια μέρα διαρκούσε, αντί για 24 ώρες, μόλις -ας πούμε- 10 ώρες; Ή, τι θα γινόταν αν μια μέρα διαρκούσε χιλιάδες ώρες και πώς θα άλλαζε η ρουτίνα μας με τόσο μεγάλες περιόδους φωτός και σκότους;
 
Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τη διάρκεια ενός έτους. Πώς θα ήταν οι εποχές αν η Γη χρειαζόταν μόνο 88 ημέρες για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο; Πώς θα ήταν το ημερολόγιό μας;

Αυτού του είδους οι ερωτήσεις έχουν ενδιαφέρον όταν σκεφτόμαστε τις διάφορες χρονικές περιόδους των ημερών και των χρόνων για τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
 
Καταρχάς, μια ημέρα είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένας πλανήτης για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά του και ένα έτος είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να περιστραφεί ο πλανήτης γύρω από τον ήλιο.

Όταν ανακαλύψετε πόσο πολύ διαφορετικές είναι οι αναλογίες διάρκειας ημέρας/έτους των άλλων πλανητών σε σύγκριση με της Γης -αν δεν το ξέρετε δηλαδή- ίσως και να εκπλαγείτε.
 
Με απλά λόγια, κάθε πλανήτης δεν περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του με πολύ ταχύτερο ρυθμό απ' ό,τι περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο. Για παράδειγμα, στην Αφροδίτη μια ημέρα είναι μεγαλύτερη από ένα χρόνο, καθώς, ο πλανήτης χρειάζεται 243 γήινες ημέρες για να ολοκληρώσει την περιστροφή γύρω τον άξονά του, αλλά περίπου 225 γήινες ημέρες για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο. Μια μέρα στον Ποσειδώνα είναι μικρότερη από μια ημέρα στη Γη κατά 8 ώρες, αλλά μια πλήρης περιστροφή γύρω από τον Ήλιο συμβαίνει περίπου 1 φορά κάθε 165 γήινα χρόνια!

Στα στατιστικά που ακολουθούν, τα δεκαδικά ψηφία έχουν στρογγυλοποιηθεί και οι ημέρες και τα χρόνια στην Γη ποικίλλουν λίγο με την πάροδο του χρόνου, επομένως θεωρήστε τους αριθμούς κατά προσέγγιση.
 
Ερμής
Διάρκεια ημέρας = 58,67 γήινες ημέρες (1408 ώρες)
Διάρκεια έτους = 88 γήινες ημέρες (0,2 γήινα έτη)

Αφροδίτη
Διάρκεια ημέρας = 243 γήινες ημέρες (5832 ώρες)
Διάρκεια έτους = Περίπου 225 γήινες ημέρες (0,6 γήινα έτη)

Άρης
Διάρκεια ημέρας = 1,04 γήινες ημέρες (περίπου 25 ώρες)
Διάρκεια έτους = 687 γήινες ημέρες (1,9 γήινα έτη)

Δίας
Διάρκεια ημέρας = 0,42 γήινες ημέρες (10 ώρες)
Διάρκεια έτους = 4333 γήινες ημέρες (11,9 γήινα έτη)

Κρόνος
Διάρκεια ημέρας = 0,46 γήινες ημέρες (περίπου 11 ώρες)
Διάρκεια έτους = 10.756 γήινες ημέρες (29,4 γήινα έτη)

Ουρανός
Διάρκεια ημέρας = 0,71 γήινες ημέρες (περίπου 17 ώρες)
Διάρκεια έτους = 30.687 γήινες ημέρες (περίπου 84 γήινα έτη)

Ποσειδώνας
Διάρκεια ημέρας = 0,67 γήινες ημέρες (16 ώρες)
Διάρκεια έτους = 60.190 γήινες ημέρες (165 γήινα έτη)

Πλούτωνας (αν και πλέον δε θεωρείται πλανήτης)
Διάρκεια ημέρας = περίπου 6 γήινες ημέρες (153 ώρες)
Διάρκεια έτους = 90.520 γήινες ημέρες (248 γήινα έτη)
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου