Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Η αληθινή ιστορία της ταινίας "Cocaine Bear", της αρκούδας που κατάπιε 34 κιλά κοκαΐνης

Στην ταινία συμμετέχουν οι Keri Russell, O'Shea Jackson Jr., Christian Convery-Jennings, Alden Ehrenreich, Jesse Tyler Ferguson, Brooklynn Prince, Isiah Whitlock Jr., Kristofer Hivju, Hannah Hoekstra, Aaron Holliday, και ο Ray Liotta σε μια από τις τελευταίες του εμφανίσεις πριν από το θάνατό του - πηγή
 
Το Cocaine Bear είναι μια επερχόμενη -έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ στις 24 Φεβρουαρίου του 2023 από την Universal Pictures- αμερικανική μαύρη κωμωδία επιβίωσης που είναι εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία μιας αμερικανικής μαύρης αρκούδας που, το 1985, κατάπιε 40 συσκευασίες κοκαΐνης.
 
 
 
Λόγω της ταινίας, δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να μάθουν την αληθινή ιστορία. Στη Wikipedia ή στο βιβλίο με τίτλο The Bluegrass Conspiracy μπορεί κανείς να διαβάσει την ιστορία του εμπόρου ναρκωτικών Andrew C. Thorton IΙ, η τελευταία περιπέτεια του οποίου ήταν η βάση για μια ιστορία στην τηλεοπτική σειρά Justified.

Τι γίνεται όμως με την αρκούδα που ταριχεύτηκε και εμφανίζεται σε ένα εμπορικό κέντρο;
 
Δεν υπάρχουν πολλά αρχεία για την αρκούδα -που ονομάστηκε Pablo EscoBear από τον διαβόητο βαρόνο των ναρκωτικών- εκτός από το ότι κατάπιε 34 κιλά κοκαΐνης. Ωστόσο, ο θάνατός της στάθηκε αφορμή για να ανακαλυφτεί η μετέπειτα πορεία της που περιλαμβάνει νεκροψία, ταρίχευση, το Λας Βέγκας, τον Αμερικανό τραγουδιστή της κάντρι Waylon Jennings, ένα κατάστημα παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, μια κλοπή και μια πυρκαγιά.
 
Ο Andrew C. Thornton II
 
 
Η ιστορία του έμπορου ναρκωτικών Andrew Thornton II έχει γίνει βιβλία -όπως το The Bluegrass Conspiracy- και τηλεοπτικές σειρές.

Στη δεκαετία του 1960, ο Thornton ήταν μέλος σε ένα σύλλογο πόλο, το Sayre School. Πήγε σε στρατιωτική ακαδημία, απ' όπου αποφοίτησε και ακολούθησε ο στρατός. Όταν τον βαρέθηκε, έγινε αστυνομικός στη δίωξη ναρκωτικών του Λέξινγκτον.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1977, ήταν δικηγόρος στο Λέξινγκτον.

Προφανώς, χρησιμοποίησε τη θητεία του στην επιβολή του νόμου για να δημιουργήσει ένα δίκτυο συνδέσεων σε όλο τον κόσμο. Το 1981, κατηγορήθηκε για κλοπή όπλων από ναυτική βάση της Καλιφόρνια και συνωμοσία για να περάσει λαθραία μισό τόνο χόρτου στις ΗΠΑ. Δήλωσε αθώος και συνελήφθη ως φυγάς στην Βόρεια Καρολίνα, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και έχοντας μαζί του ένα πιστόλι. Με κάποιο τρόπο, κατάφερε να αποσυρθούν οι κατηγορίες εις βάρος του και γλύτωσε με ένα μικρό πρόστιμο, έξι μήνες φυλάκιση και αναστολή.

Μόλις αφέθηκε ελεύθερος, επέστρεψε σε αυτό που έκανε καλά.

Το 1985, ενώ μετέφερε αεροπορικώς κοκαΐνη από την Κολομβία, και αφού είχε αφήσει δέματα στην βόρεια Τζόρτζια, πέταξε μια μεγάλη ποσότητα του ναρκωτικού επειδή το αεροπλάνο ήταν υπέρβαρο. Ο ίδιος πήδηξε με ένα ελαττωματικό αλεξίπτωτο, μπλέχτηκε σε αυτό και σκοτώθηκε πέφτοντας. Το σώμα του κατέληξε στην αυλή κάποιου άντρα στο Νόξβιλ του Τενεσί. Όταν τον βρήκαν, φορούσε γυαλιά νυχτερινής όρασης, αλεξίσφαιρο γιλέκο και μοκασίνια Gucci. Επίσης, είχε πάνω του 4500 δολάρια σε μετρητά, μερικά μαχαίρια, δύο πιστόλια και μια σακούλα με 34 κιλά κοκαΐνης, αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων εκείνη την εποχή.
 

Και εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται περίεργα.
 
Η αρκούδα
 

Τρεις μήνες μετά τον παράξενο θάνατο του Thornton, μια μαύρη αρκούδα βρέθηκε νεκρή στον Εθνικό Δρυμό Chattahoochee της Τζόρτζια. Προφανώς, είχε καταναλώσει υπερβολική δόση κοκαΐνης από αυτή που είχε πετάξει ο Thornton.

Η ιστορία εμφανίστηκε στους New York Times:

Κοκαΐνη και μια νεκρή αρκούδα
Μια μαύρη αρκούδα 80 κιλών πέθανε προφανώς από υπερβολική δόση κοκαΐνης όταν βρήκε μια παρτίδα του ναρκωτικού, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Έρευνας της Τζόρτζια. Προφανώς, η κοκαΐνη έπεσε από ένα αεροπλάνο με πιλότο τον Andrew Thornton, έναν καταδικασμένο έμπορο ναρκωτικών που πέθανε στις 11 Σεπτεμβρίου στο Νόξβιλ του Τενεσί, επειδή κουβαλούσε πολύ βαρύ φορτίο ενώ έπεφτε με αλεξίπτωτο. Το γραφείο είπε ότι η αρκούδα βρέθηκε την Παρασκευή στη βόρεια Τζόρτζια, ανάμεσα σε 40 ανοιγμένα πλαστικά δοχεία με ίχνη κοκαΐνης.

Προφανώς, η κοκαΐνη ήταν πολλή, ακόμα και για μια αρκούδα.

Χρόνια μετά, στο Γραφείο Έρευνας της Τζόρτζια που αναφέρεται στο άρθρο των Times, ο θρύλος της αρκούδας της κοκαΐνης ήταν ακόμα φρέσκος για όλους όσοι εργάζονταν εκεί και ήξεραν τον συνταξιούχο -πλέον- ιατροδικαστή που έκανε τη νεκροψία της αρκούδας, ο οποίος είπε ότι δεν ήταν σύνηθες να εξετάζει ζώα, αλλά κατά καιρούς, τα ζώα εμπλέκονταν σε ποινικές έρευνες και έπρεπε να κάνει ότι και σε έναν νεκρό άνθρωπο. Παρόλα αυτά, θυμόταν την αρκούδα ως ένα ιδιαίτερα περίεργο περιστατικό.

"Το στομάχι της ήταν κυριολεκτικά γεμάτο με κοκαΐνη. Δεν υπάρχει θηλαστικό στον πλανήτη που θα μπορούσε να επιβιώσει από την τόση ποσότητα. Εγκεφαλική αιμορραγία, αναπνευστική ανεπάρκεια, υπερθερμία, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αρκούδα είχε πάθει τα πάντα".

Παρ' όλα αυτά, είπε ο ιατροδικαστής, το σώμα της παρέμενε σε καλή κατάσταση. Τόσο καλή, που σκέφτηκε ότι θα ήταν κρίμα να την αποτεφρώσουν. Επικοινώνησε με έναν φίλο του που έκανε ταριχεύσεις, την ταρίχευσε και στη συνέχεια την δώρισε στην Chattahoochee River National Recreation Area, όπου εκτέθηκε στο κέντρο επισκεπτών, μαζί με μια πινακίδα που όμως δεν ανέφερε πώς είχε πεθάνει.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90, η απειλή μιας πυρκαγιάς που πλησίαζε, ώθησε τους υπαλλήλους του πάρκου να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις της περιοχής. Πήραν τα λίγα αντικείμενα που είχαν, όπως και την αρκούδα, και τα έβαλαν σε μια προσωρινή αποθήκη σε μια κοντινή πόλη.

Ένα μήνα αργότερα, η αρκούδα είχε χαθεί.
 
 
Μερικά από τα πράγματα -μερικές αιχμές βελών και παλιές κουβέρτες ιθαγενών Αμερικανών- ανακτήθηκαν από ένα ενεχυροδανειστήριο του Νάσβιλ. Όμως η αρκούδα δεν ήταν πουθενά. Είχε ήδη πουληθεί στον θρύλο της κάντρι, Waylon Jennings.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο ιδιοκτήτης του ενεχυροδανειστηρίου είπε ότι δεν ήξερε τίποτα για την περίεργη ιστορία της αρκούδας. Είπε ό,τι γι' αυτόν ήταν απλώς μια ταριχευμένη αρκούδα όπως όλες οι άλλες. Όμως ο Jennings -ο οποίος είναι φανατικός συλλέκτης ταριχευμένων ζώων και διατηρεί σχέσεις με ενεχυροδανειστήρια και έμπορους αντικών σε όλη τη χώρα- είπε στην αστυνομία ότι ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης, ένας τύπος με τον οποίο είχε κάνει δουλειές στο ο παρελθόν, τον φώναξε αμέσως μόλις έφτασε η αρκούδα και του είπε, με κάθε λεπτομέρεια, όλη την ιστορία του Andrew Thornton με την κοκαΐνη.

Ο Jennings είπε ότι δεν είχε ιδέα ότι η αρκούδα είχε κλαπεί, ότι δε θα την αγόραζε αν το ήξερε και, αν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες την ήθελαν, έπρεπε να την ψάξουν αλλού, πιο μακριά, στο Λας Βέγκας.

Όταν ο ιδιοκτήτης του ενεχυροδανειστηρίου τηλεφώνησε στον Jennings και του είπε όλη την περιπέτεια του Thornton, ήξερε ότι ο καλλιτέχνης θα ενδιαφερόταν. Ήξερε τα πάντα για αυτήν. Είχε ακούσει την ιστορία του ναρκέμπορου πολύ πριν την είδηση του παράξενου θανάτου του από έναν κοινό τους φίλο, τον απατεώνα Ron Thompson.

Ο Thompson έφυγε από το Κεντάκι και πήγε στο Λας Βέγκας, όπου καθιερώθηκε ως ο καλύτερος οικοδεσπότης, που φρόντιζε ώστε οι σημαίνοντες επισκέπτες να περνούν καλά, ενώ ταυτόχρονα οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί εξατμίζονταν.

Έγινε καλός φίλος με πολλούς από αυτούς, όπως με τον Jennings, που παρείχε ψυχαγωγία, και τον Thornton, που παρείχε το ναρκωτικό που αναζητούσε με μανία η πόλη του τζόγου και της καλοπέρασης. Έτσι, όταν δόθηκε η ευκαιρία στον Jennings να αποκτήσει την διαβόητη αρκούδα, την πήρε, πιστεύοντας ότι θα ήταν το τέλειο δώρο-αστείο για τον φίλο του Thompson.Λίγο αργότερα, η Coke Bear βρέθηκε σε μια έπαυλη στο Κεντάκι στην έρημο της Νεβάδα.
 
Για λίγο όμως.

Ο Thompson πέθανε το 2009 και μεγάλο μέρος της περιουσίας του πουλήθηκε σε δημοπρασία. 26η στη λίστα των αντικειμένων ήταν η αρκούδα.

Μία (1) ταριχευμένη μαύρη αρκούδα της Βόρειας Αμερικής.


Αγοραστής ήταν ο Zhu T'ang, ένας Κινέζος μετανάστης που ζούσε στο Ρίνο, ο οποίος είχε αγοράσει την αρκούδα με την αρχική προσφορά των 200 δολαρίων. Ο T'ang είχε βάλει την αρκούδα ως διακοσμητικό στο μαγαζί του που εμπορευόταν παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Όταν εκείνος πέθανε το 2012, η σύζυγός του πούλησε την επιχείρηση, αλλά κράτησε την αρκούδα, παρόλο που δεν της άρεσε ποτέ.

"Έφερνε πάντα σκουπίδια στο σπίτι από δημοπρασίες και πωλήσεις ακινήτων και τέτοια", είπε. "Η αρκούδα ήταν ένα από τα αγαπημένα του. Απλώς, για κάποιο λόγο, την αγαπούσε. Στην αρχή ήθελε να την κρατήσει στο σαλόνι του σπιτιού μας, αλλά δεν την ήθελα. Με τρόμαζε. Τον έβαλα να την πάει στο μαγαζί".

Η σύζυγός του T'ang δεν ήξερε την ιστορία της αρκούδας. Είπε ότι απλώς κατάλαβε ότι ήταν μια κανονική ηλικιωμένη αρκούδα, που είχε υποστεί ερασιτεχνική ταρίχευση λόγω των ορατών ουλών στην κοιλιά της. Αυτές οι ουλές στο στομάχι της ήταν από τη νεκροψία στο Γραφείο Ερευνών της Τζόρτζια 30 χρόνια πριν.
 

Έκτοτε, η αρκούδα βρίσκεται στο εμπορικό Kentucky for Kentucky στο Λέξιγκτον. Εκεί άλλωστε, το 2015, απέκτησε και το παρατσούκλι "Cocaine Bear".

από: ky for ky

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου