Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Ένα ημερολόγιο που είχε 13 μήνες


Γιατί κάποιοι μήνες να έχουν 30 ημέρες, άλλοι 31 και ένας να έχει 28 ή 29 αναλόγως του έτους; Δεν έχει νόημα... Προφανώς έτσι θα σκέφτηκε αυτός που έφτιαξε ένα ημερολόγιο με 13 μήνες.Κάπου στο γύρισμα του 20ου αιώνα, ο Moses B. Cotsworth, ένας λογιστής των Βρετανικών Σιδηροδρόμων, είχε κάποιες σκέψεις για το ημερολόγιο: κάθε μήνας έχει διαφορετικό αριθμό ημερών και εβδομάδων και σχεδόν τίποτα δεν μένει ίδιο από το μαι χρονιά στην άλλη. Έτσι, εφηύρε ένα νέο ημερολόγιο, το International Fixed Calendar (ή Cotsworth plan, Eastman plan, 13 Month calendar, Equal Month calendar).

Στον σχεδιασμό του Cotsworth, υπάρχουν 13 μήνες με 28 ημέρες ο καθένας. Κάθε μήνας έχει τέσσερις εβδομάδες και κάθε ημερομηνία έχει μια ειδική ημέρα της εβδομάδας: η 1η ήταν πάντα η Κυριακή -και αυτομάτως η 13η ήταν Παρασκευή... Ο Cotsworth πρόσθεσε έναν επιπλέον μήνα τον οποίο αποκάλεσε Sol (Ήλιος), λόγω της θερινής ισημερίας, και τον έβαλε ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο -όπου δηλαδή συμβαίνει η θερινή ισημερία. Η επιπλέον ημέρα του Φεβρουαρίου, έφυγε και προστέθηκε στο τέλος του Sol. Για να συμπληρώσει τις 365 ημέρες του χρόνου, ο Cotsworth πρόσθεσε την Year Day μετά την 28η του Δεκέμβρη ως μια παγκόσμιο ημέρα διακοπών που δε ανήκε όμως σε κανένα μήνα.

Ακολούθησε όμως κανείς το ημερολόγιό του;

Αν και προσπάθησε φανατικά να πείσει τους παγκόσμιους ηγέτες να υιοθετήσουν το ημερολόγιό του, κανείς σημαίνων δεν του έδωσε σημασία. Εκτός από έναν: τον ιδρυτή της Kodak, George Eastman. Η Kodak εφάρμοσε το ημερολόγιο των 13 μηνών το 1924, και το διατήρησε μέχρι το 1989.

Αν και το ημερολόγιο των 13 μηνών μπορεί να ακούγεται παράξενο, δεν είναι ξένο προς το Γρηγοριανό ημερολόγιο που χρησιμοποιούμε σήμερα, το οποίο πέρασε από διάφορες παραλλαγές για να έχει τη μορφή που έχει σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου