Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Ένα automaton της Μαρίας Αντουανέτας που παίζει ένα μουσικό κουτί


Όμορφο αλλά και τρομακτικό ταυτόχροναΔείτε ακόμη:
Μια 240 χρόνων μηχανή είναι ο πρόγονος του σύγχρονου υπολογιστή!
Πέντε καταπληκτικά automata ζώων
Η παράξενη ιστορία του ρολογιού της Μαρίας Αντουανέτα

Εκατοντάδες χρόνια μετά το θάνατό της, Μαρία Αντουανέτα ζει ακόμα, αλλά ως automaton. Τον περισσότερο καιρό, είναι σε αδράνεια σε ένα σκοτεινό δωμάτιο στο Musée des Arts et Métiers (Μουσείο Τεχνών και Επαγγελμάτων) στο Παρίσι. Το μικροσκοπικό ρομπότ του 18ου αιώνα "ζωντανεύει" μόνο όταν αρχίζουν να δουλεύουν τα γρανάζια.

Κατασκευασμένο το 1784 από τον Γερμανό επιπλοποιό David Roentgen, το automaton δεν είναι ένα τυπικό αντίγραφο της Μαρίας Αντουανέτας. Η περίπου 20 ιντσών, περίπλοκη κούκλα παίζει ένα σαντούρι, ένα είδος άρπας που χτυπάει τις χορδές του με σφυριά (κάτι σαν το σαντούρι).

Στο βίντεο του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης φαίνεται πώς δουλεύει η Μαρία Αντουανέτα, ή το La Joueuse de Tympanon, όπως ονομάζεται. Όταν τελειώσει, ο μηχανισμός του μουσικού κουτιού μετακινεί το κεφάλι και τα χέρια της κούκλας, κάνοντας τα να χορεύουν στις χορδές και να βγάζουν μια μελωδία. Το ρομπότ έχει ένα ρεπερτόριο με οκτώ τραγούδια.

Το αυτόματο παρουσιάστηκε στον Λουδοβίκο ΙΣτ', ο οποίος το χάρισε στη σύζυγό του. Λέγεται ότι το όμορφο δαντελένιο φόρεμα έγινε από το ύφασμα ενός από τα φορέματα της Μαρίας Αντουανέτας, καθώς και ότι η κούκλα έχει πραγματικά μαλλιά της.

Ενώ το ρομπότ είναι ένα αριστούργημα, η παράξενη άκαμπτη κίνηση του λαιμού και των ματιών, το κάνουν κάπως τρομακτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου