Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Το μνημείο του Γιούρι Γκαγκάριν στην πόλη Barskoon στο Κιργιστάν

Ο σκαλισμένος βράχος - πηγή

Ένας ογκόλιθος στον οποίο είναι λαξευμένο το κεφάλι του Σοβιετικού κοσμοναύτη που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.Στις νότιες ακτές της λίμνης Issyk-Kul στην πόλη Barskoon, στο βορειοανατολικό Κιργιστάν, υπάρχει ένας γιγαντιαίο πρόσωπο σκαλισμένο πάνω σε έναν τεράστιο βράχο. Πρόκειται για το κεφάλι του κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.

Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του έργου είναι κάπως αβέβαιη. Πιστεύεται ότι, λίγο μετά την ιστορική διαστημική πτήση του, ο κοσμοναύτης επισκέφθηκε την περιοχή -ίσως και να στάθηκε σ' αυτόν τον συγκεκριμένο βράχο. Όντας όλοι ενθουσιασμένοι με το επίτευγμά του, ο ογκόλιθος σκαλίστηκε αμέσως. Αργότερα, στήθηκε μια πιο τυπική προτομή, κάτι σαν αφιέρωμα στο πρώτο μνημείο.

Το δεύτερο μνημείο - πηγή

Μια φήμη που διαδίδεται τοπικά έχει μια πιο παιχνιδιάρικη εκδοχή της προέλευσης του βράχου. Η φήμη λέει ότι αυτό ήταν το πραγματικό σημείο που προσγειώθηκε ο Γκαγκάριν, κάτι που αποκρύφτηκε από την ΕΣΣΔ, επειδή δεν ήταν κοντά -καθόλου- στο προβλεπόμενο σημείο προσγείωσης. Η ιστορία είναι σχεδόν σίγουρα αναληθής -ο Γκαγκάριν βγήκε από την κάψουλα κοντά στο χωριό Smelovka, στην περιφέρεια Ternovsky- αλλά είναι ωραία ιστορία.

Υπάρχει ακόμη μια ιστορία, αν και ανεπιβεβαίωτη και αυτή. Λέγεται ότι αυτός δεν είναι ο πρωτότυπος βράχος, μιας και ο πρώτος διαλύθηκε και τσιμεντόθηκε μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, ενώ γι' αυτόν -την νεώτερη εκδοχή- λέγεται ότι τα χρήματα δόθηκαν από την Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου