Στις 5 Φεβρουαρίου του 1936, έκανε πρεμιέρα το Μοντέρνοι Καιροί.
Ήταν η τελευταία ταινία του Τσάπλιν (την σκηνοθέτησε ο ίδιος) που εμφανιζόταν ο Αλήτης (Little Tramp) και τον παρουσίαζε ως έναν αδέξιο εργάτη εργοστασίου -και αργότερα ως νυχτοφύλακα, σερβιτόρο και τελικά άνεργο. Η ταινία έχει φόντο το μεγάλο οικονομικό και χρηματιστηριακό κραχ του 1929 και αποτελεί ένα σχόλιο στην απεγνωσμένη εύρεση εργασίας σε μια κοινωνία με τεράστια ανεργία καθώς και στην οικτρή οικονομική κατάσταση των ανθρώπων. Τέλος, στην ταινία γίνονται ειρωνικές αναφορές για την έντονη βιομηχανοποίηση και την επιρροή που κατά τον Τσάπλιν έχει αυτή στις συνθήκες εργασίας.
Η πιο διάσημη σκηνή της ταινίας είναι εκείνη με τον Τσάπλιν να δουλεύει σε μια γραμμή συναρμολόγησης που κινείται πάρα πολύ γρήγορα γι' αυτόν, αν και οι συνεργάτες του την χειρίζονται μια χαρά (δείτε το βίντεο πιο κάτω).
Όταν βγήκε το Μοντέρνοι Καιροί, υπήρχαν ομιλούσες ταινίες για σχεδόν μια δεκαετία. Αρχικά ο Τσάπλιν είχε την πρόθεση να είναι η πρώτη ομιλούσα ταινία του. Έγραψε και πρόβαρε διαλόγους ενώ γύρισε και μερικές δοκιμαστικές σκηνές. Αλλά δεν του άρεσε. Τελικά εγκατέλειψε την ιδέα και χρησιμοποίησε συγχρονισμένα ηχητικά εφέ, μουσική και ένα τραγούδι -που τραγουδάει ο ίδιος.
Το Μοντέρνοι Καιροί διατηρήθηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Η ποιότητα της ταινίας είναι εκπληκτική.
Η πιο κλασική σκηνή του εργοστασίου:
Αν και το βίντεο δεν είναι υψηλής ποιότητας, ο Τσάπλιν με την μηχανή του φαγητού:
Στο Internet Archive υπάρχει μια έκδοση της ταινίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου