Υπάρχουν πολλά πράγματα να δει κανείς στην Oxford Street. Ακόμα και αν σηκώσει το βλέμμα του πάνω από τα καταστήματα.
Δείτε ακόμη:
Οι φτερωτοί πίθηκοι του Μπέρλινγκτον
Για παράδειγμα, η οροφή ενός κτιρίου στην 105-109 Oxford Street κοσμείται από μερικά παράξενα πλάσματα. Για την ακρίβεια από τέσσερις κάστορες, ο ένας εκ των οποίων κρατάει ένα πάπυρο. Και οι τέσσερις βρίσκονται εκεί εδώ και χρόνια.
Ο λόγος απλός: Στην 105-109 Oxford Street υπήρχε το εργοστάσιο κατασκευής καπέλων του Henry Heath για πολλά χρόνια και τα καπέλα του ήταν από γούνα κάστορα. Το όνομα και το επάγγελμα του Henry Heath είναι ακόμη και ορατά σε μια πρόσοψη στο πίσω μέρος του πρώην εργοστασίου στην Hollen Street. Για τα καπέλα λοιπόν, χρησιμοποιούνταν γούνα από "κάστορες, κουνέλια, λαγούς και μοσχοπόντικες", σύμφωνα με τις διαφημίσεις τους.
Οπότε, γιατί να μην υπάρχουν κουνέλια, ή και μοσχοπόντικες;
Η γούνα του κάστορα προτιμήθηκε από εκείνη του κουνελιού λόγω της ανθεκτικότητάς της στο νερό. Γι' αυτό και οι κάστορες στην κορυφή του εργοστάσιο του Heath. Με αυτόν τον τρόπο έδειχνε την ποιότητα των υλικών του. Τα καπέλα από κάστορα ήταν ένα must-have για τους μοντέρνους Άγγλους κυρίους από τα 1550 και μετά. Οι ευρωπαϊκοί κάστορες κυνηγήθηκαν -και έφτασαν σχεδόν σε εξαφάνιση- το 1600, αλλά το εμπόριο αναγεννήθηκε όταν μια εταιρία άρχισε εισαγωγές από τον Καναδά στις αρχές της δεκαετίας του 1700.
Οι τέσσερις κάστορες της Oxford Street βρίσκονται σε ένα εργοστάσιο που απασχολούσε περίπου 70 άτομα. Σύμφωνα με τις διαφημίσεις του, ο Heath αρνήθηκε να προμηθεύει καπέλα σε συνεργαζόμενα καταστήματα. Αν κάποιος ήθελε να αγοράσει ένα καπέλο Henry Heath, θα έπρεπε να πάει κατευθείαν στο εργοστάσιο, πλήρωνε τοις μετρητοίς και εννοείται ο αγοραστής είχε την πλήρη προσοχή της εταιρίας.
Διαφήμιση του Henry Heath από την Αμερικάνικη Έκθεση το 1884
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1800, το μετάξι είχε περάσει σε προτίμηση την γούνα κάστορα για τα καπέλα. Αυτό μπορεί και να ήταν καλό, επειδή η επεξεργασία της γούνας του κάστορα είχε μια μάλλον δυσάρεστη παρενέργεια σε όσους εργάζονταν σε εργοστάσια όπως αυτό στην Oxford Street. Τα δέρματα εμποτίζονταν σε ένα πορτοκαλί διάλυμα που περιείχε νιτρικό υδράργυρο, μια διαδικασία που ονομάζεται "carroting". Οι ατμοί από τον υδράργυρο δηλητηρίαζαν το νευρικό σύστημα των εργαζομένων, οι οποίοι γινόντουσαν έπασχαν από τρέμουλο, κατάθλιψη, παράνοια, άνοια, ήταν ευερέθιστοι κ.ά.
από: londonist
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου