Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Η καρδιά του Βολταίρου βρίσκεται σε ένα άγαλμά του

Το άγαλμα του Βολταίρου που περιέχει την καρδιά του, όπως ήταν το 1924

Παρά την ταραχώδη σχέση του με τους δημόσιους λειτουργούς κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Βολταίρος πέθανε ως ήρωας. Από το θάνατό του, ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ όπως ήταν το κανονικό όνομά του, είχε μετατραπεί σε ένα εθνικό θησαυρό.Δείτε ακόμη:
Η καρδιά του Σοπέν βρίσκεται σε μια εκκλησιά στη Βαρσοβία
Ο θησαυρός και το χέρι ενός πειρατή που βρέθηκαν σε μια σοφίτα
Το Χέρι της Δόξας: Η μακάβρια μαγεία των διατηρημένων χεριών
Το βαλσαμωμένο χέρι ενός κλέφτη και ο κόμης που θαφτεί ζωντανός σε μια εκκλησία της Πράγας

Όταν το 1778 διαδόθηκαν τα νέα του θανάτου του προκλητικού συγγραφέα στο Παρίσι, δεκάδες χιλιάδες θρήνησαν το θάνατό του στους δρόμους. Σε μια σκληρή συστροφή της μοίρας, ο Βολταίρος πέθανε μόλις μία ημέρα μετά την πολυαναμενόμενη, θριαμβευτική επιστροφή του στο Παρίσι, μετά από μία από τις πολλές περιόδους της αναγκαστικής εξορίας από την πόλη που του επέβαλαν κράτος και εκκλησία. Γάλλοι αξιωματούχοι κατάλαβαν ότι ο Βολταίρος θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με όλο το σεβασμό στον θάνατο -δηλαδή, τα καλύτερα μέρη του σώματός αφαιρέθηκαν και μοιράστηκαν σε ανώτατα μέλη του κόμματος και βασιλείς.

Ο υπουργός τέχνης με το κουτί που περιέχει την καρδιά, 1924

Ο εγκέφαλος και η καρδιά έβρασαν σε αλκοόλ για να σταθεροποιηθούν για πάντα. Κάτι τέτοιο, εκείνη την εποχή ήταν κάτι το κοινό για κάποιον με αναγνώριση όπως ο Βολταίρος. Στη συνέχεια, αυτά τα δύο όργανα τοποθετήθηκαν σε πανομοιότυπα μαρμάρινα ομοιώματα.


Η καρδιά του κατέληξε στα χέρια του Marquis de Villette, ο οποίος την τοποθέτησε σε ένα μεταλλικό κουτί σε ένα δωμάτιο και έγραψε με τις λέξεις, "το πνεύμα του είναι παντού, η καρδιά του είναι εδώ". Όταν ο Villette αγόρασε ένα κτήμα στην Ferney, έστισε μια πυραμίδα που περιείχε ένα φέρετρο με βελούδινο μαξιλάρι και 40 περίεργα πορτρέτα των αγαπημένων ανθρώπων του Βολταίρου και μετέφερε εκεί το μεταλλικό κουτί με την καρδιά.

Γάλλος αξιωματούχος με την καρδιά του Βολταίρου

Το 1864, όταν πέθανε ο γιος του Μαρκησίου, ξέσπασε μια νομική διαμάχη με το γαλλικό κράτος, και η καρδιά κατέληξε στα χέρια της κυβέρνησης. Ο Ναπολέον Γ' είδε ότι είχε τοποθετηθεί μια ξύλινη βάση στο γλυπτό του φιλοσόφου που περιείχε την καρδιά, οπότε μεταφέρθηκε ολόκληρο στην εκκολαπτόμενη τότε Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Μετά από μερικές δεκαετίες, το 1924, ο Βολταίρος και η καρδιά του εγκαταστάθηκαν στη βιβλιοθήκη του Salon d'Honneur.

Μέχρι και σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν την καρδιά του στοχαστή στην Εθνική Βιβλιοθήκη, σε ένα δωμάτιο με επένδυση από ξύλο βελανιδιάς. Η μοναδική φορά που μετακινήθηκε ήταν -για λίγο- το 2010, όταν μεταφέρθηκε το άγαλμα του Βολταίρου λόγω προσπαθειών αποκατάστασης με επίκεντρο το Salon d'Honneur. Λέγεται ότι κατά τη μετακίνηση του αγάλματος, ο Βολταίρος άρχισε να εκπέμπει μια έντονη οσμή. Αυτό αποδόθηκε στην καρδιά και ότι "έκανε αισθητή την παρουσία της". Όταν το άγαλμα επέστρεψε στη θέση του λίγο αργότερα, οι άσχημες μυρωδιές είχε εξαφανιστεί.

φωτογραφίες: gallica.bnf.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου