Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Η καρδιά του Σοπέν βρίσκεται σε μια εκκλησιά στη Βαρσοβία


Και πρόσφατα υποβλήθηκε σε ένα μυστικό check upΤις τελευταίες μέρες του, ο διάσημος Πολωνός συνθέτης Φρεντερίκ Σοπέν, με τις Παριζιάνες να λιποθυμούν γύρω του, είχε ένα φρικιαστικό -μπορεί να πει κανείς- αίτημα: Όταν θα πέθαινε ήθελε να αφαιρέσουν την καρδιά από το σώμα του και να την στείλουν πίσω στην πατρίδα του, γνωρίζοντας καλά ότι το σώμα του δεν θα έφευγε ποτέ από το Παρίσι.

Όταν πέθανε, η μεγαλύτερη αδερφή του, η Ludwika Jędrzejewicz, σεβάστηκε το αίτημα του, έβαλε να αφαιρέσουν την καρδιά του πριν ταφεί το σώμα του και την μετέφερε στην Πολωνία μέσα σε ένα βάζο που περιείχε αλκοόλ. Μάλλον κονιάκ. Η Jędrzejewicz έκρυψε το πακέτο κάτω από τον μανδύα της, αποφεύγοντας όσους υπήρχε περίπτωση να αρχίσουν τς ερωτήσεις σχετικά με το τμήμα του σώματος που μετέφερε. Έτσι μπόρεσε να περάσει την καρδιά λαθραία στην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Βαρσοβία, όπου την έθαψε κάτω από ένα μικρό μνημείο.

Ο ναός του Τιμίου Σταυρού και σε πρώτο πλάνο ένας πίνακας του Βενετού ζωγράφου Καναλέττο (πραγματικό όνομα Τζοβάννι Αντόνιο Κανάλ, Giovanni Antonio Canal από το 1778 - πηγή

Με δεδομένη τη δημοτικότητα του Σοπέν στην πατρίδα του την Πολωνία, το μνημείο αυτό έγινε γρήγορα ένα σημείο προσκυνήματος για τους εθνικιστές. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί, γνωρίζοντας τη δύναμη της κληρονομιάς του συνθέτη, έκλεψαν την καρδιά -επίσης απαγόρευσαν να παίζεται η μουσική του. Μετά τον πόλεμο όμως την επέστρεψαν στην Πολωνία.

Η καρδιά παρέμενε στην εκκλησία μέχρι και σήμερα. Αυτό μέχρι πρόσφατα. Το 2014, μερικοί υπάλληλοι της εκκλησίας, επιστήμονες και ειδικοί γιατροί ξέθαψαν την καρδιά, μέσα στη νύχτα. Το μόνο όμως που έκαναν ήταν να ελέγξουν το δοχείο μέσα στο οποίο διατηρούνταν η καρδιά, καθώς φοβόντουσαν ότι μπορεί να είχε ραγίσει, με αποτέλεσμα να φθαρεί η καρδιά. Ο λόγος που αυτός ο έλεγχοςέγινε τη νύχτα και σε άκρα μυστικότητα ήταν ότι φοβόνταν τις αντιδράσεις των φανατικών του συνθέτη και ήθελαν να αποφύγουν την δημόσια κατακραυγή κατά την εκταφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου