Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Η γιορτή με τα μασκοφόρα τέρατα της Ουγγαρίας


Είτε τρομάζουν για να διώξουν τον "Γεροχειμώνα" ή την Οθωμανική Αυτοκρατορία.Κάθε Φεβρουάριο, στην ουγγρική πόλη Mohács, που βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη, τέρατα με κέρατα κατσίκας και μυστηριώδεις γυναίκες με δαντελένιες μάσκες περνάνε μέσα από την πόλη, χτυπώντας κουδούνια και κάνοντας θόρυβο. Πρόκειται για το Busójárás, που σημαίνει "η βόλτα των Busó", μια παράδοση που χρονολογείται από τις αρχές του Μεσαίωνα.

Το Busójárás είναι ένα παραδοσιακό καρναβάλι ("Farsang"), μια γιορτή μέθης και γλεντιού, που εορτάζεται την εβδομάδα πριν τη Σαρακοστή, που ξεκινάει την Καθαρά Τετάρτη, και διαρκεί έξι μέρες.

Πρόκειται για την αναπαράσταση μιας ιστορικής νίκης των Šokci, μιας κροατικής εθνικής μειονότητας που έχει μεγάλο πληθυσμό στην πόλη Mohács. Όπως λέει η ιστορία, το 1526 οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη για να ξεφύγουν από τους Οθωμανούς που είχαν εισβάλει. Κρύφτηκαν στο δάσος, όπου τους πλησίασε ένας μυστικιστής που τους είπε να φορέσουν μάσκες και κουδούνια, να πάρουν όπλα και θα εμφανιζόταν ένας ιππότης που θα τους οδηγούσε στη μάχη. Μερικές νύχτες αργότερα, όταν οι μάσκες ήταν έτοιμες, εμφανίστηκε ο ιππότης και τους οδήγησε στην Mohács. Οι ήχοι των κουδουνιών έκαναν τους Οθωμανούς να πιστέψουν ότι τους είχαν περικυκλώσει δαίμονες, εγκατέλειψαν την πόλη και οι κάτοικοι πήραν πίσω την πόλη.

Μια άλλη, πιο αρχαία εκδοχή αναφέρει ότι οι Busos κυνηγούν να διώξουν τον χειμώνα.

Το Busójárás λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο. Πλέον οι μάσκες γίνονται πιο εύκολα, η κάθε μια είναι μοναδική, η φήμη της γιορτής εξαπλώνεται και ο κόσμος αυξάνεται κάθε Φεβρουάριο.


Busójárás Mohácson from Aperti Film on Vimeo.

Κάτι αντίστοιχο υπάρχει και στην Ελλάδα. Πρόκειται για το καρναβάλι της Σκύρου όπου κυρίαρχη μορφή είναι ο Γέρος ενώ τα σοκάκια του Χωριού γεμίζουν από τους ήχους των κουδουνιών.

Οι Γέροι του Σκυριανού Καρναβαλιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου