Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Ένας server που συνεχίζει να λειτουργεί από το 1993

Ο πρώτος WWW server που βρίσκεται στο CERN. Η σημείωση πάνω του, είναι αυθεντική και γράφει: "Αυτό το μηχάνημα είναι server μην τον κλείσετε!" - πηγή

Δεν συμβαίνει και τόσο, αλλά μερικές φορές, κάποια πράγματα λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Όλα τα πράγματα άλλωστε με τον καιρό φθείρονται. Υπάρχει όμως ένας server (εξυπηρετητής ή διακομιστής, επί το ελληνικό) που δουλεύει εδώ και 24 συνεχόμενα χρόνια, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.Ο Stratus είναι ο server της κατασκευάστριας μεταλλικών προϊόντων Great Lakes Works EGL, στην πόλη Dearborn του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ. Ο εν λόγω server λειτουργεί κυρίως για την επεξεργασία των συναλλαγών πληρωμής και τις πιστωτικές κάρτες.

Πρόκειται για έναν fault-tolerant server, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργεί χωρίς διακοπή ακόμη και αν κάποια από τα στοιχεία του αποτύχουν. Δεν έχει κλείσει ποτέ από μόνος του εξαιτίας κάποιου σφάλματος που δεν μπόρεσε να χειριστεί. Δεν έχει συμβεί ούτε μια απρογραμμάτιστη διακοπή λειτουργίας του.

Πέρα από την αξιοπιστία του, η λειτουργικότητά του τον έχει κρατήσει ζωντανό τόσο πολύ καιρό. Με interface που μοιάζει με πράσινη οθόνη, λειτουργεί από το 1993 μια χαρά μέχρι και σήμερα. Οι χρήστες απολαμβάνουν την αξιοπιστία του και η οθόνη είναι πραγματικά αρκετά απλή.

Αλλά, κάποια στιγμή τα πάντα πρέπει να τελειώνουν. Το 2015 ολοκληρώθηκε μια συμφωνία που έφερε την Great Lakes Works υπό νέα διεύθυνση και ο Stratus θα αναβαθμιστεί μέχρι τον Απρίλιο του 2017.

Τουλάχιστον, θα μείνει σε λειτουργία ένας Commodore 64 που τροφοδοτεί ένα κατάστημα στην Πολωνία από το 1992!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου