Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Ίσως ο πιο απομονωμένος φάρος


Το να είναι κάποιος φαροφύλακας σε αυτόν τον φάρο είναι ίσως από τα χειρότερα πράγματα.



Ο φάρος Þrídrangaviti βρίσκεται πάνω σε έναν βράχο-στήλη στα νησιά Westman που βρίσκονται περίπου 10 χλμ μακριά από την ισλανδική ενδοχώρα. Ο φάρος θεωρείται από τους πιο απομονωμένους του κόσμου -και σίγουρα ο πιο επικίνδυνος. Το κτήριο βρίσκεται 36,5 μέτρα πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό και χτίστηκε το 1939 -που δεν υπήρχαν ελικόπετρα, οπότε φανταστείτε τη δυσκολία να χτιστεί...

Ο Þrídrangaviti (προφέρεται Thridrang) έχει εμπνεύσει το best seller "Why Did you Lie?" της Ίρσα Σιγκουρδαρντότιρ και διαθέτει ακόμη και τη δική του σελίδα στο Facebook -αν και δε νομίζω να υπάρχει δυνατότητας σύνδεσης στο διαδίκτυο στον βράχο...


Πριν κατασκευαστεί το ελικοδρόμιο, η ακτοφυλακή πήγαινε δια θαλάσσης μέχρι τον βράχο και ο κόσμος έπρεπε να σκαρφαλώσει πάνω.

Υπάρχει μια μαρτυρία πώς χτίστηκε ο φάρος το 1939:

"Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν να φτιάξουμε έναν δρόμο μέχρι πάνω. Είχαμε μαζί μας έμπειρους ορειβάτες, όλοι από τα νησιά Westman. Φέραμε μαζί μας τρυπάνια, σφυριά, αλυσίδες και σφιγκτήρες για να ασφαλίσουμε τις αλυσίδες. Όταν έφτασαν κοντά στην κορυφή δεν υπήρχε άλλος τρόπος να πιαστούν στον βράχο, οπότε ο ένας έπεσε στα γόνατά του, ο δεύτερος ανέβηκε στην πλάτη του πρώτου και ο τρίτος ανέβηκε πάνω στους δύο και μπόρεσε να φτάσει τη μύτη του βράχου. Ούτε που μπορώ να περιγράψω τι ένιωθα παρακολουθώντας αυτή την απίστευτα επικίνδυνη διαδικασία".

Δείτε ένα βίντεο με την προσγείωση ενός ελικοπτέρου στον Þrídrangar, το οποίο άφησε μια ομάδα που πήγαν εκεί για να τον επισκευάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου