Η μοναδική "αιγυπτιακή" πυραμίδα στην Ευρώπη και ο θρυλικός τάφος του Ρώμου.
Δείτε ακόμη:
Μια πυραμίδα στη Σουηδία που στεγάζει τα απομεινάρια ενός εκκεντρικού ευγενή
Το μεγαλύτερο μνημείο του κόσμου είναι κρυμμένο κάτω από ένα βουνό
Ο ταφικός ουρανοξύστης του Λονδίνου: Μια πυραμίδα που παραλίγο θα υπήρχε
Μια πυραμίδα από κανόνια στην Champs-Élysées!
Μια πυραμίδα από γερμανικά κράνη λάφυρα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στη Νέα Υόρκη
Η αιγυπτιομανία κατέλαβε τη Ρώμη με την κατάληψη της Αιγύπτου το 30 π.Χ.. Τόσο τεράστια αυθεντικά τεχνουργήματα όσο και εμπνευσμένα αντίγραφα ξεπήδησαν σε όλη την πόλη, αλλά είναι γνωστό ότι χτίστηκαν μόνο δύο κανονικές πυραμίδες εκ των οποίων σώζεται ακόμη και σήμερα.
Η Πυραμίδα του Κέστιου χτίστηκε κάπου μεταξύ του 18 και του 12 π.Χ.. Η ύψους σχεδόν 36 μέτρων πυραμίδα χτίστηκε για να γίνει ο τάφος ενός πλούσιου Ρωμαίου. Λίγα είναι γνωστά για τον άνθρωπο που τάφηκε κάποτε σ' αυτήν, μιας και η πυραμίδα λεηλατήθηκε πριν από πολλά χρόνια και η γη γύρω της έχει αλλάξει με το πέρασμα των αιώνων. Σήμερα βρίσκεται στην άκρη μιας πολυσύχναστης διασταύρωσης κοντά σε έναν μεγάλο σταθμό τρένου, αλλά αρχικά βρισκόταν πολύ έξω από το κέντρο της πόλης, περιτριγυρισμένη από εντυπωσιακούς κίονες και δύο χάλκινες φιγούρες, οι οποίες σήμερα βρίσκονται στα Μουσεία Καπιτωλίου (Musei Capitolini).
Η πυραμίδα έχει πιο έντονη γωνία απ' ό,τι οι πυραμίδες της Αιγύπτου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε λανθασμένες πληροφορίες που έρχονταν από την Αίγυπτο, την καινοτομία των Ρωμαίων οικοδόμων ή μπορεί να άντλησε εμπνευστεί από τις πιο απότομες πυραμίδες της Νουβίας κοντά στον Τζεμπέλ Μπαρκάλ, σήμερα στο Σουδάν.
Κατά τη διάρκεια αυτής της τρέλας, άρχισαν να εμφανίζονται και οι περίφημοι οβελίσκοι στην πόλη. Δύο από αυτούς, που χρονολογούνται από εκείνη την περίοδο και εξακολουθούν να στέκονται ακόμη και σήμερα -ένας στην Πιάτσα ντελ Πόπολο και ο δεύτερος στην Πιάτσα ντι Μοντετσιτόριο (αν και κανείς δεν βρίσκεται στην αρχική του θέση). Εκτός από τους οβελίσκους και τις άλλες αιγυπτιακές κατασκευές, υπήρχε στην πραγματικότητα ακόμη μια, μεγαλύτερη, πυραμίδα στη Ρώμη, γνωστή ως η "Πυραμίδα του Ρωμύλου" κοντά στο Κάστρο των Αγγέλων (Castel Sant' Angelo). Αυτή η πυραμίδα δεν επιβίωσε και το μάρμαρό της χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των σκαλών στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.
Η πυραμίδα του Κέστιου είναι κατασκευασμένη από τούβλο και τσιμέντο και καλύπτεται από λευκό μάρμαρο. Αρχικά το εσωτερικό του τάφου ήταν διακοσμημένο με τοιχογραφίες, που περιγράφονται λεπτομερώς από τους πρώτους ταξιδιώτες, αλλά πλέον έχουν χαθεί. Μεταξύ του 271 και του 275 μ.Χ. συμπεριλήφθηκε στα Αυρηλιανά Τείχη, τα οποία πιθανότατα συνέβαλαν στην επιβίωση της.
Μια επιγραφή στη νοτιοανατολική πλευρά της πυραμίδας αναφέρει, "Gaius Cestius Epulo, γιος του Lucius, από την περιοχή Poblilian, πραιτοριανός, υπερασπιστής του λαού, υπάλληλος των δημόσιων συμποσίων. Σύμφωνα με την επιθυμία του, αυτό το έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε 300 και 30 ημέρες. Εκτελέστηκε από τους κληρονόμους του L. Pontus Mela, γιο του Publius, από την περιοχή Claudian και τον απελεύθερο του Pothus".
Μέχρι των Μεσαίωνα, είχαν αρχίσει να εμφανίζονται ιστορίες για τις δύο πυραμίδες που τις ανέφεραν ως τους τάφους των θρυλικών ιδρυτών της Ρώμης, του Ρωμύλου και του Ρώμου. Ο πραγματικός τάφος και οι επιγραφές ανακαλύφθηκαν από τους οικοδόμους των τούνελ στη δεκαετία του 1600. Αρχικά, αναστηλώθηκε στη δεκαετία του 1600, αργότερα το 1999 και ξανά το 2015. Είναι η μοναδική πυραμίδα του είδους της στην Ευρώπη. Σήμερα μπορεί κανείς να προσεγγίσει στον τάφο μόνο με ειδική άδεια.
από: atlas obscura
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου