Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Ένας λόφος με μια τρύπα στη μέση σε μια επαρχεία της Κίνας


Η Αυτόνομη Περιφέρεια Κουανγκσί Τσουάνγκ, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, στα σύνορα με το Βιετνάμ, είναι γνωστή για τα τα καρστικά τοπία της. Ένα από τα πιο παράξενα χαρακτηριστικά της περιφέριες είναι το Yuèliàng Shān, που μεταφράζεται κυριολεκτικά ως Βουνό Φεγγάρι. Τον λόφο διαπερνάει μια ημικυκλική τρύπα.



Ο Λόφος μοιάζει σαν να είναι δημιούργημα του ανθρώπου. Και όμως, είναι το προϊόν φυσικών εργασιών στο πέρασμα των χιλιετηρίδων. Ο λόφος αποτελείται από ασβεστόλιθο, ο οποίος είναι διαλυτός. Αρχικά, σχηματίστηκε η καρστική κορυφή, ο λόφος. Στη συνέχεια, καθώς το νερό περνούσε μέσα από το βράχο, αρχικά δημιουργήθηκε μια σπηλιά. Με την πάροδο του χρόνου, το σπήλαιο όλο και μεγάλωνε. Τελικά, το μέγεθός του ήταν τέτοιο που τα εξωτερικά τείχη του σπηλαίου κατέρρευσαν αφήνοντας αυτόν τον τεράστιο κενό χώρο στο κέντρο του λόφου που βλέπουμε σήμερα.


Ο λόφος έχει ύψος 230 μέτρα και πλάτος 410. Αν και το κινέζικο όνομά του μεταφράζεται ως βουνό, η καμάρα έχει ύψος 60 μέτρα.


Για να φτάσει κανείς στην καμάρα χρειάζεται περίπου είκοσι λεπτά από τις κοντινές πόλεις και τα χωριά της περιφέρειας -αν και τους καλοκαιρινούς μήνες η περιοχή μαστίζεται από τα κουνούπια. Ως εκ τούτου, το ανέβασμα στην καμάρα είναι καλύτερα να γίνεται νωρίς το πρωί.


Οι θρύλοι αφθονούν για τον λόφο. Κάποιοι λένε ότι είναι τόπος κάποιου παλατιού, στο οποίο ζει η Chang'e, η θεά του φεγγαριού, και ο σύντροφός της, Wu Gang, ο οποίος κόβει συνεχώς, λόγω θείας, τιμωρίας ένα δέντρο όσμανθου -που αυτοθεραπεύεται- στο φεγγάρι (κάτι σαν τον Σίσυφο, δηλαδή). Λέγεται ότι πολλοί από τους βράχους στην περιοχή μοιάζουν με αυτές τις δύο μορφές. Για πολλούς Κινέζους, ο Λόφος παραμένει ένα μυστικιστικό μέρος, κατοικία υπερφυσικών όντων.


Ο πρώτος που εντόπισε τον Λόφο ήταν ο Αμερικανός ορειβάτης Todd Skinner το 1992, ο οποίος δημιούργησε μια γραμμή που διασχίζει το κενό του λόφου, την βάφτισε Moonwalker και πλέον εκατοντάδες αναρριχητές κάθε χρόνο ακολουθούν τα βήματά του.


Ποιος ξέρει... Ίσως, σε είκοσι χιλιάδες χρόνια από σήμερα, καταρρεύσει ολόκληρος ο Λόφος και όπως δημιουργήθηκε έτσι να εξαφανιστεί.

από: kuriositas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου