Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Η παράξενη παράδοση του να κρύβουν ένα τουρσί στο χριστουγεννιάτικο δέντρο


Κάθε Δεκέμβριο, εκατομμύρια κόσμου ξεπακετάρουν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια τους και τα κρεμούν στα δέντρα τους. Κάποιοι όμως ακολουθούν μια γερμανική παράδοση και κρεμούν ένα χριστουγεννιάτικο τουρσί, ή το Weihnachtsgurke, όπως λέγεται.Για την ακρίβεια, δεν το κρεμούν απλά. Όσοι ακολουθούν την παράδοση κρύβουν ένα μικρό πράσινο τουρσί μέσα στα κλαδιά του δέντρου. Το πρωινό των Χριστουγέννων, το πρώτο παιδί που θα βρει το τουρσί παίρνει ένα επιπλέον δώρο ή το προνόμιο να ανοίξει αυτό το πρώτο δώρο. Κάποιοι γονείς δίνουν ακόμη και χρήματα.

Αλλά αυτή η υποτιθέμενη γερμανική παράδοση, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις Μεσοδυτικές ΗΠΑ, συνήθως εκπλήσσει τους Γερμανούς στο άκουσμά της, και αυτό γιατί οι Γερμανοί δεν έχουν αυτή την παράδοση.

Φαίνεται ότι οι Γερμανοί δεν έχουν αυτή την παράδοση. Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς ένα τουρσί σε μέρη όπου θα περίμενε ότι θα είναι γεμάτα από τέτοια στολίδια -όπως η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, για παράδειγμα. Στην Γερμανία, οι γερμανικές εφημερίδες έχουν δημοσιεύσει άρθρα που εξηγούν αυτήν την παράδοση που υποτίθεται ότι είναι δική τους. Στην πραγματικότητα, μια έρευνα του 2016 διαπίστωσε ότι το 91% των Γερμανών δεν είχε ακούσει ποτέ για το τουρσί των Χριστουγέννων, και μόνο το 2% κρατούσε την "παράδοση".


Τότε, από που προήρθε το έθιμο;

Ένας θρύλος αναφέρει ότι η παράδοση ξεκίνησε με τον John Lower τον 19ο αιώνα. Ο Lower ήταν Βαυαρός στρατιώτης που πολέμησε στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο και ο οποίος αρρώστησε θανάσιμα ενώ κρατούνταν στο στρατόπεδο Αντερσονβίλ. Όντας ετοιμοθάνατος, ζήτησε ένα τουρσί, κάτι που τελικά τον έκανε καλά. Από τότε, ο Lower κρεμούσε ένα τουρσί στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του κάθε χρόνο.

Μια άλλη ιστορία αναφέρει ότι οι φτωχές οικογένειες στο Spreewald της Γερμανίας, μια περιοχή που είναι γνωστή για τα τουρσί της, κάποτε τα κρεμούσαν στα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους, ελλείψει άλλων στολιδιών.

Η πιο αξιόλογη εξήγηση όμως, είναι ότι το τουρσί των Χριστουγέννων έγινε εργαλείο μάρκετινγκ στα τέλη του 18ου αιώνα. Η εταιρία Woolworths άρχισε να εισάγει γυάλινα στολίδια και άλλα διακοσμητικά από διάφορες γερμανικές πόλεις, όπως η Lauscha, μια μικρή πόλη στην περιοχή Sonneberg του ομόσπονδου κρατιδίου της Θουριγγίας. Η πώληση ενός θρύλου αποδείχθηκε πολύ πιο εύκολη από την πώληση ενός απλού διακοσμητικού λαχανικού.

Όμως, οι κάτοικοι του Berrien Springs στο Μίσισγκαν -την πρωτεύουσα του τουρσιού των Χριστουγέννων- μπορούν να πουν μια πιο ξεχωριστή ιστορία, η οποία χρονολογεί το τουρσί στον Μεσαίωνα. Δύο νεαροί Ισπανοί πήγαιναν στο σπίτι τους για τις διακοπές και σταμάτησαν σε ένα πανδοχείο για μια νύχτα. Ανεξήγητα, ο γκρινιάρης πανδοχέας έβαλε τα δύο αγόρια σε ένα βαρέλι τουρσί. Όταν ο St. Nicholas (ο πρόγονος του Santa Claus) βρέθηκε συμπτωματικά στο ίδιο πανδοχείο, κατάλαβε ότι κάτι συνέβαινε και τελικά έσωσε τα δύο αγόρια.

Όποια και αν είναι η εξήγηση, η "παράδοση" του χριστουγεννιάτικου τουρσιού συνεχίζεται, και ακόμη και οι Γερμανοί φαίνεται να την αναθερμαίνουν...

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου