Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Ένα μαγευτικό χωριό με ένα μυστικό αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων


Κανένας από τους κατοίκους του γερμανικού χωριού Cochem δεν ήξερε το μυστικό που έκρυβαν δυο χωριατόσπιτα για δύο δεκαετίες στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου.



Δείτε ακόμη:
Copehill Down: ένα διαφορετικό, αγγλικό χωριό
Ένα πρώην άκρως απόρρητο νοσοκομείο στη Βουδαπέστη που βρίσκεται μέσα σε μια σπηλιά
Το μυστικό, ορεινό καταφύγιο στην Ελβετία που οι πλούσιοι κρύβουν τα bitcoin τους
Μέσα στο μυστικό καταφύγιο του Μουσολίνι

15 δισεκατομμύρια γερμανικά μάρκα -το θησαυροφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας της Δυτικής Γερμανίας- βρίσκονταν κάτω από τους δρόμους του χωριού που βρίσκεται στις πλαγιές της κοιλάδας του ποταμού Μοζέλλα.


Το 1962, με την επικείμενη απειλή πολέμου και του υπερπληθωρισμού, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε εντολή για μια έκτακτη, μαζική εκτύπωση του μάρκων, το επίσημο νόμισμα της Δυτικής Γερμανίας. Η κατάρρευση ολόκληρης της εθνικής οικονομίας ήταν μια πολύ πιθανή πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, τον μεγαλύτερο φόβο μιας συστηματικής εισαγωγή πλαστών χρημάτων ώστε να ισοπεδωθεί η γερμανική οικονομία.

Οι αρχές, για να αποθηκεύσουν μετρητά έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν γρήγορα τα παλιά τραπεζογραμμάτια, έφτιαξαν ένα καταφύγιο που θα άντεχε σε πυρηνικό πόλεμο, στην γοητευτική παλιά πόλη Cochem-Cond.


Δύο ασήμαντα σπίτια επιλέχθηκαν για να κρύψουν την είσοδο του μυστικού θησαυροφυλακίου. Όμως, βαριές, χαλύβδινες πόρτες οδήγησαν σε έναν φαινομενικά ατελείωτο διάδρομο ο οποίος κατέβαινε σε ένα δίκτυο σηράγγων 300 μέτρων.


Λίγοι κάτοικοι που ζούσαν στα γειτονικά σπίτια πληροφορήθηκαν ότι χτιζόταν ένα "μικρό καταφύγιο". Οι αρχές, για να αποφύγουν να μαθευτεί το μυστικό, έδωσαν σ' αυτούς τους κατοίκους ειδική άδεια πρόσβασης στο καταφύγιο σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης, αλλά τους προειδοποίησαν ότι δε θα υπήρχε αρκετός χώρος για τις οικογένειές τους, αν έλεγαν και σε άλλους χωρικούς για το καταφύγιο.


Το θησαυροφυλάκιο, έκτασης 1.394 τετραγωνικών μέτρων, όντως κατασκευάστηκε για να υποστηρίξει μια πυρηνική επίθεση, με ένα περίπλοκο σύστημα αερισμού, ηλεκτρισμού και νερού που θα μπορούσε να κρατήσει τους υπαλλήλους ασφαλείς για 14 ημέρες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.


Το 1965, τα χρήματα άρχισαν να φτάνουν διακριτικά στο Cochem, περνώντας από τις πόρτες των κτηρίων που οι ντόπιοι πίστευαν ότι ήταν απλώς το "κέντρο ψυχαγωγίας" της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην πραγματικότητα, τα σπίτια περιείχαν θησαυροφυλάκια, 30 μέτρα κάτω από το έδαφος, με τρία διαφορετικά κλειδιά και με έναν απόρρητο συνδυασμό που έπρεπε να φέρουν αξιωματούχοι από την Φρανκφούρτη.


Για δύο δεκαετίες, δύο φορές το χρόνο, οι υπάλληλοι της τράπεζας μετρούσαν τα χρήματα. Μέχρι και το τελευταίο χαρτονόμισμα. Ένας υπάλληλος μετρούσε "870 τσάντες, η κάθε μια με 20.000 Μάρκα, δηλαδή 336 εκατομμύρια Μάρκα". Το θησαυροφυλάκιο λέγεται ότι περιείχε ποσό ίσο με 9 δισεκατομμύρια δολάρια σημερινά χρήματα!

Το 1988, τα χρήματα καταστράφηκε και η τράπεζα εκκένωσε το θησαυροφυλάκιο, το οποίο, ουσιαστικά, παρέμεινε αμετάβλητο για σχεδόν 30 χρόνια.


Το 2014, ένας επιχειρηματίας αγόρασε όλο το θησαυροφυλάκιο έναντι 500.000 ευρώ και πέρυσι το μετέτρεψε σε μουσείο.

από: messy nessy chic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου