Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Η εκκλησία της Παναγίας στο Καζάν


Μια ασυνήθιστη, εγκαταλελειμμένη εκκλησία που καταστράφηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό έξω από τη Μόσχα.Το Yaropolets είναι ένα μικρό χωρίο σχεδόν 130 χλμ από τη Μόσχα, αλλά το αργό τρένο κάνει το ταξίδι από τη Μόσχα μέχρι εκεί σε 2,5 ώρες. Η πιο κοντινή πόλη στο χωριό, το Volokolamsk, είναι σχεδόν 12 χρόνια αρχαιότερη από τη Μόσχα.


Η εκκλησία της Παναγίας στο Καζάν χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Το κτήριο είναι παράξενο μιας και αποτελείται από δύο συμμετρικά τμήματα: Οι αψίδες και στις δύο άκρες συνδέονται με έναν ευρύ προθάλαμο. Το σχέδιό του αντλεί έμπνευση από τον πρώιμο κλασικισμό και στοιχεία από τον μπαρόκ και το ροκοκό.


Μετά από την εγκατάλειψη, τα γύψινα έχουν καταρρεύσει, εκθέτοντας τα κόκκινα τούβλα που υπάρχουν από κάτω, ενώ δέντρα και θάμνοι βλαστάνουν πλέον στην οροφή. Πάνω από την είσοδο της εκκλησίας υπάρχει το σύμβολο του Παντεπόπτη Οφθαλμού, κάτι που δίνει τη φήμη στην εκκλησία ότι μασονική, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο εκεί.

Μία από τις κιονοστοιχίες κορινθιακού τύπου της εκκλησίας βρίσκεται στο πάτωμα, στη δυτική αψίδα, εμποδίζοντας το δρόμο. Μπάζα και κομμάτια της οροφής είναι διάσπαρτα στα μπλε και λευκά πλακάκια του δαπέδου, πιθανώς από την έκρηξη κάποιας βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ξύλινα δοκάρια στηρίζουν την οροφή. Μια ακάλυπτη τρύπα στο δάπεδο πιθανώς σηματοδοτεί την κάθοδο στην κρύπτη της εκκλησίας.


Ένας ψηλός φράκτης με αιχμηρές άκρες περιβάλλει το κτίριο και υπάρχουν πινακίδες απαγόρευσης της πρόσβασης. Το κτήριο είναι υπό κατάρρευση και είναι πολύ επικίνδυνη. Αλλά, στο πίσω μέρος υπάρχει ένα άνοιγμα, απ' όπου αρκετοί έχουν μπει μέσα.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου