Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Η παράξενη τεχνική που χρησιμοποιούσε ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο Κερτ Κομπέιν και ο Μπομπ Ντίλαν για να γράψουν στίχους


Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Ντέιβιντ Μπάουι κοιτάει ένα χαρτί που μόλις έχει γεμίσει με στίχους για ένα νέο τραγούδι. Αμέσως, ανοίγει το συρτάρι του, βγάζει ένα ψαλίδι και αρχίζει και κόβει το χαρτί. Δεν πρόκειται όμως για κάποιο ξέσπασμα, είναι απλά το δεύτερο βήμα της διαδικασίας που ακολουθούσε για να γράψει στίχους. Και δεν ήταν ο μόνος που το έκανε αυτό.Ντέιβιντ Μπάουι, Κερτ Κομπέιν, Μπομπ Ντίλαν, Ίγκι Ποπ. Εκτός από το ότι είναι θρύλοι της ροκ μουσικής και είναι διάσημοι για τους στίχους που έχουν γράψει, συνδέονται μεταξύ τους με τη διαδικασία που ακολουθούσαν για να γράψουν στίχους.

Η τεχνική λέγεται "cut-up". Πρώτα, γράφεις λέξεις σε ένα χαρτί, σαν σε ποίημα ή στίχους, ή και σαν σε πεζό λόγο. Έπειτα, παίρνεις ένα ψαλίδι και κόβεις το οτιδήποτε έχεις γράψει. Χωρίς οίκτο! Γραμμή προς γραμμή, λέξη προς λέξη, φράση προς φράση, ακόμη και κατ' επιλογή, δεν έχει σημασία. Τέλος, αρχίζεις να κολλάς πάλι τα κομμάτια.

Όταν η Radiohead δούλευαν το "Kid A", ο Thom Yorke έγραψε τους στίχους τραβώντας χαρτιά με γραμμές που είχε γράψει από ένα καπέλο. Ο Ντίλαν βασίστηκε σ' αυτή την τεχνική για να κάνει το λογοτεχνικό στυλ γραφής που είχε ώστε να ακούγεται πιο μουσικό και πιο μυστηριώδες. Όσο για τον Μπάουι, δείτε τον να το κάνει σε ένα ντοκιμαντέρ του 1975 με τίτλο "Cracked Actor".Ο Μπάουι ήταν διάσημος για τη χρήση αυτής της τεχνικής, αλλά ποιος την ανακάλυψε;

Ο Τριστάν Τζαρά - πηγή

Οι ρίζες της βρίσκεται στο καλλιτεχνικό κίνημα του Ντανταϊσμού, ένα καλλιτεχνικό κίνημα αισθητικής αναρχίας που αναπτύχθηκε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στις εικαστικές τέχνες καθώς και στη λογοτεχνία -κυρίως στην ποίηση-, το θέατρο και την γραφιστική. Η μέθοδος αποδίδεται στον Ρουμανο-Γάλλο ποιητής Τριστάν Τζαρά (Tristan Tzara, πραγματικό όνομα Sami Rosenstock), που το περιγράφει στο ποίημά του "How to Make a Dadaist Poem":

Take a newspaper. (Πάρτε μια εφημερίδα)
Take a pair of scissors. (Πάρτε ένα ψαλίδι)
Choose an article as long as you are planning to make your poem. (Διαλέξτε από την εφημερίδα ένα άρθρο στο μέγεθος του ποιήματος που θέλετε να κάνετε)
Cut out the article. (Κόψτε το άρθρο)
Then cut out each of the words that make up this article and put them in a bag. (Κατόπιν κόψτε προσεχτικά τις λέξεις που αποτελούν το άρθρο και βάλτε τις μέσα σε μια τσάντα)
Shake it gently. (Ταρακουνήστε μαλακά την τσάντα)
Then take out the scraps one after the other in the order in which they left the bag. (Κατόπιν βγάλτε τα κομμάτια το ένα μετά το άλλο με τη σειρά που βγαίνουν από την τσάντα)
Copy conscientiously. (Αντιγράψτε ευσυνείδητα)
The poem will be like you. (Το ποίημα θα σαν μοιάζει)
And here are you a writer, infinitely original and endowed with a sensibility that is charming though beyond the understanding of the vulgar. (Και να που γίνατε ένας άπειρα πρωτότυπος συγγραφέας με μια χαριτωμένη ευαισθησία, έστω κι αν δεν σας καταλαβαίνει το κοπάδι)

Από τον Τζαρά, η τεχνική διαδόθηκε από τον συγγραφέα Γουίλιαμ Μπάροουζ στους φίλους του μουσικούς, ο οποίος άσκησε μεγάλη επιρροή στον Ντίλαν.

από: curiosity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου