Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Τα μυστηριώδη σκαλιστά της σπηλιάς Royston


Μια σπηλιά ανοιγμένη από ανθρώπινο χέρι, με αινιγματικά σκαλιστά, που κάποιοι λένε ότι την έφτιαξαν οι Ναΐτες ιππότες



Δείτε ακόμη:
Η μυστηριώδης Πέτρα του Λονδίνου
Ο μύθος ενός τάφου στο Λονδίνο που σε ταξιδεύει στο χρόνο

Ήταν Αύγουστος του 1742 και οι εργάτες της οικίας Mercat προσπαθούσαν να ανοίξουν μια τρύπα για ένα παγκάκι, αλλά έπεσαν πάνω σε κάτι που έμοιαζε να είναι μια θαμμένη μυλόπετρα. Όταν οι εργάτες έσκαψαν γύρω από την μυλόπετρα και την τράβηξαν, βρήκαν ότι στην ουσία ήταν μια μεγάλη πόρτα που μπλόκαρε ένα μεγάλο φρεάτιο, με πλάτος 60 πόντους και βάθος σχεδόν 5 μέτρα, με πατήματα σκαλισμένα στον τοίχο που έμοιαζαν με σκάλα.


Οι εργάτες έστειλαν ένα νεαρό αγόρι μέσα στο φρεάτιο για να δει τι υπάρχει. Αυτό που βρήκε ήταν μια περίεργη σπηλιά μερικώς γεμάτη με χώματα. Κανείς δεν ήξερε πώς βρέθηκε ή πότε δημιουργήθηκε αυτή η σπηλιά. Το μόνο που βρήκαν ήταν "σπασμένα κόκαλα και κρανίο, κομμάτια μιας μικρής κούπας ποτού και ένα μικρό κομμάτι ορείχαλκου χωρίς κάποιο σημάδι". Μόλις έσκαψαν τη σπηλιά, είδαν ότι ήταν γεμάτη με ασυνήθιστα σκαλιστά.


Ακόμη και το 1742, το σπήλαιο Royston αποτελούσε μυστήριο του παρελθόντος.

Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα είναι ότι η φτιαγμένη από ανθρώπινο χέρι σπηλιά, σε σχήμα καμπάνας (με ύψη μεταξύ 8 και 5,5 μέτρων και που μερικοί πιστεύουν ότι βασίστηκε στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ) καλύπτεται με θρησκευτικά μεσαιωνικά σκαλίσματα, διαθέτει εσοχές στα τείχη για να αποθηκεύεται κάτι και που πιθανότατα έγινε κάποια στιγμή μεταξύ του 1300 και του 1600. Υπάρχουν επίσης μερικές ενδείξεις -μια τρύπα στην άκρη της σπηλιάς- ότι μπορεί να είχε κάποτε και ξύλινο πάτωμα. Αλλά από ποιον και γιατί έγιναν όλα αυτά, είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί.


Αν και τα σκαλίσματα έχουν συσχετιστεί από μερικούς με τους γνωστούς Ναΐτες Ιππότες, υπάρχουν μερικές αξιοσημείωτες ασυνέπειες. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1300, οι Ιππότες θεωρούνταν αίρεση και διώκονταν σε μεγάλο βαθμό από την Καθολική εκκλησία. Ορισμένες από τις φιγούρες φαίνονται να φέρουν πανοπλία, κάτι που δείχνει ότι τα σκαλίσματα έγιναν τουλάχιστον 100 χρόνια μετά τη διάλυση του Τάγματός τους -αν και, ένας μυστικός θάλαμος έχει νόημα για μια κυνηγημένη αιρετική ομάδα.


Έχουν δοθεί και άλλες εξηγήσεις, μεταξύ άλλων, ότι η σπηλιά ήταν απλώς μια αποθήκη Αυγουστίνιων μοναχών που την χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί από το τοπικό μοναστήρι και έτυχε να διπλασιαστεί ως παρεκκλήσι για την λατρεία τους. Ανάμεσα όμως στις χριστιανικές εικόνες, εμφανίζεται ένα ιδιαίτερα ειδωλολατρικό σύμβολο.


Τα Sheela na Gigs είναι σκαλίσματα γυμνών γυναικών με διευρυμένους κόλπους, που συχνά εμφανίζονται να τους ανοίγουν για να τους δουν όλοι. Πιθανό σύμβολο της γονιμότητας και ένα γούρι ενάντια στην κακή τύχη, η φιγούρα εμφανίζεται σε όλη τη Βρετανία και την Ιρλανδία και σε εκατό περίπου εκκλησίες στη δεκαετία του 1100. Κάτι τέτοιο όμως, δεν αποκαλύπτει την προέλευση των σκαλισμάτων στην σπηλιά του Royston, όπως και κανείς δεν είναι σίγουρος για την προέλευση ή το νόημα της Sheela na Gig.


Υπάρχει ακόμη μια εξήγηση, που έχει μια αλήθεια. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Keith Fitzpatrick-Matthews, το 1506 έζησε ένας ερημίτης στο Royston και άφησε στην εκκλησία την παρακαταθήκη του. Αργότερα, το 1540, αναφέρεται σε ένα αρχείο πώλησης, ενδεχομένως αναφέρεται στη σπηλιά, η οποία μπορεί να προοριζόταν για χρήση ως μπουντρούμι.

Ένα Sheela na Gigs

Στη δεκαετία του 1790, ένας επιχειρηματικός που ζούσε δίπλα στη σπηλιά έσκαψε μια σήραγγα από το σπίτι του μέχρι εκεί και άρχισε να χρεώνει την είσοδο. Μέσω αυτής της εισόδου μπαίνουν ακόμη και σήμερα οι επισκέπτες στην σπηλιά.

Ανεξάρτητα από το αν τα σκαλιστά είναι από τους Ναΐτες, κάποιο μοναχό ή ερημίτη ή κάποια άλλη μυστηριώδη ομάδα, η σπηλιά Royston είναι και σήμερα τόσο μυστηριώδης όπως το 1742 όταν ανακαλύφτηκε.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου