Μπορεί κανείς πλέον να δει τον μεγαλύτερο -που αποτελείται από 60 ξεχωριστά φύλλα-, γνωστό χάρτης της εποχής του, όπως ήθελε ο δημιουργός του
Αυτός ο πολύχρωμος και λεπτομερής χάρτης του 1587 έχει διάσταση πάνω από 2,8x2,8 όταν ενωθεί. Τα τελευταία 430 χρόνια, τα 60 ξεχωριστά φύλλα του ήταν συνδεδεμένα μεταξύ τους σαν άτλαντας. Πλέον όμως είναι και ψηφιακός και αποκαλύπτει την εικόνα του τότε κόσμου.
Ο χάρτης είναι γεμάτος με φανταστικά πλάσματα, από μονόκερους στη Σιβηρία, μέχρι αρσενικές γοργόνες που μετακινούνται στον Νότιο Ωκεανό και ένα τρομακτικό πουλί που πετάει με ελέφαντα στα νύχια του. Ο χάρτης αντικατοπτρίζει τη γεωγραφική γνώση (και παρανοήσεις) της εποχής του, αλλά είναι εκπληκτικά ανεπτυγμένος. Παρουσιάζει τη Γη όπως την ξέρουμε, δηλαδή με τον βόρειο πόλο στο επάνω μέρος της, μια προοπτική που δεν χρησιμοποιούνταν συνήθως στους χάρτες μέχρι και τον 20ό αιώνα.
Ο δημιουργός του
Ο Monte συμπεριέλαβε ένα πορτρέτο του σε ηλικία των 43 (αριστερά) και αργότερα επικόλλησε ένα άλλο στα 45 του (δεξιά).
Λίγα είναι γνωστά για τον χαρτογράφο, τον Urbano Monte. Προέρχονταν από μια πλούσια οικογένεια του Μιλάνο, και όπως πολλοί κύριοι μελετητές της εποχής του, είχε έντονο ενδιαφέρον για τη γεωγραφία.
Ο Monte φαίνεται να καταλάβαινε αρκετά για την γεωγραφία. Σχεδίασε έργα των πιο διάσημων χαρτογράφων όπως ο Γεράρδος Μερκάτορ και ο Αβραάμ Ορτέλιους και περιέλαβε πρόσφατες ανακαλύψεις της εποχής του, όπως τα νησιά στη Γη του Πυρός στην άκρη της Νότιας Αμερικής, που είδε πρώτη φορά ο Πορτογάλος εξερευνητή Φερδινάνδος Μαγγελάνος το 1520.
Χάρη στις διασυνδέσεις του με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, ο Monte συναντήθηκε με την πρώτη επίσημη ιαπωνική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Ευρώπη, όταν εκείνη πήγε στο Μιλάνο το 1585. Ίσως, γι' αυό το λόγο, στον χάρτη του υπάρχουν πολλά τοπωνύμια στην Ιαπωνία που δεν εμφανίζονται σε άλλους δυτικούς χάρτες της εποχής του.
Όπως και πολλοί δημιουργοί χαρτών της εποχής, ο Monte γέμισε τους άδειους χώρους στο χάρτη του. Παράξενα ζώα περιπλανώνται στην στεριά και οι ωκεανοί είναι γεμάτοι με πλοία και τέρατα. Ο βασιλιάς Φίλιππος Β' της Ισπανίας βρίσκεται πάνω σε έναν πλωτό θρόνο στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αμερικής, σημάδι της ισπανικής υπεροχής στην ανοιχτή θάλασσα.
Το πιο ασυνήθιστο χαρακτηριστικό του χάρτη του Monte όμως είναι η προβολή του, δηλαδή η μέθοδος που χρησιμοποιεί για να απεικονίσει τον πλανήτη στον χάρτη. Ο χάρτης είναι κυκλικός, με τον Βόρειο Πόλο στο κέντρο και τις γραμμές του γεωγραφικού μήκους να ξεκινούν απ' αυτόν, μια πολύ ασυνήθιστη επιλογή για την εποχή του.
Ζωντανεύοντας τον χάρτη του Monte
Πρόσφατα, ο χάρτης αποκτήθηκε από το David Rumsey Map Center στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Ο Rumsey αγόρασε τον χάρτη τον Σεπτέμβριο και ο ανιψιός του, Brandon, σκάναρε το κάθε φύλλο και τα ένωσε. Το κάθε φύλλο είναι πλέον online.
από: national geographic
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου