Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Το παράξενο μνημείο για ένα στρατιώτη που συμμετείχε στην Απόβαση της Νορμανδίας


Το ομοίωμα ενός παγιδευμένου αλεξιπτωτιστή κρέμεται από μια εκκλησία στην πόλη Σαιντ-Μερ-Εγκλίζ της Νορμανδίας για να τιμήσει κάτι που συνέβη την ημέρα της απόβασης των Συμμάχων, την D-Day.



Αν τύχει και βρεθείτε στην μικρή πόλη Σαιντ-Μερ-Εγκλίζ (Sainte-Mère-Église) στη Νορμανδία και ενώ περπατάτε συναντήσετε μια εκκλησία και κοιτάξετε προς τα πάνω, θα δείτε κάτι που φαίνεται σαν λευκό σεντόνι το οποίο είναι τυλιγμένο γύρω σε έναν οβελίσκο. Αν κοιτάξετε καλύτερα θα δείτε ότι είναι ένα μνημείο για έναν παγιδευμένο αλεξιπτωτιστή.


Νωρίς το πρωί τις 6ης Ιουνίου του 1944, έπεσαν αλεξιπτωτιστές από τον ουρανό, πίσω από τις ακτές της Νορμανδίας, για να εξασφαλίσουν την περιοχή στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την απόβαση. Αυτό που σήμερα είναι η πόλη του Σαιντ-Μερ-Εγκλίζ, τότε ήταν κοντά στη ζώνη ρίψης για ένα μεγάλο τμήμα της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας (82nd Airborne Division) του στρατού των ΗΠΑ. Όμως, δύο ρίψεις αλεξιπτωτιστών έγιναν τυχαία σε όλη την περιοχή και οι αλεξιπτωτιστές βρέθηκαν στη μέση μιας απρόβλεπτης καταστροφής την D-Day.



Πολλοί κατέληξαν στην πλατεία της πόλης, όπου ηχούσαν οι καμπάνες της εκκλησίας, τα φώτα ήταν λαμπερά και μια φωτιά κατάκαιγε τα κοντινά κτίρια. Οι περισσότεροι στρατιώτες των Συμμάχων που προσγειώθηκαν στην πόλη, σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν από τους Ναζί, οι οποίοι προσπαθούσαν να σβήσουν την πυρκαγιά που είχε προκληθεί από μια αδέσποτη βόμβα.

Ο John Steel

Ο στρατιώτης John Steele, ένας από τους αλεξιπτωτιστές, προσγειώθηκε στην οροφή της εκκλησίας, όπου το αλεξίπτωτό του πιάστηκε στον οβελίσκο. Είχε σπάσει τον αστράγαλό του κατά τη διάρκεια της πτώσης, αλλά επιβίωσε. Ο Steele, για ώρες, παρίστανε τον νεκρό, κρεμάμενος στην κορυφή της εκκλησίας, μέχρι που οι Ναζί συνειδητοποίησαν ότι ήταν ζωντανός, τον κατέβασαν και τον συνέλαβαν. Αργότερα, δραπέτευσε και επέστρεψε στη μονάδα του.

Η πιο μεγάλη μέρα του πολέμου (1962) - πηγή

Η ιστορία του αναφέρθηκε στην ταινία του 1962 "The Longest Day" (Η πιο μεγάλη μέρα του πολέμου) με τους John Wayne, Henry Fonda, Robert Mitchum, Sean Connery, Eddie Albert, Richard Burton κ.ά.

Αργότερα, ο Steele επισκέφτηκε την πόλη και έγινε επίτιμος πολίτης της.

Το μουσείο, σε σχήμα αλεξίπτωτου, που είναι αφιερωμένο στην εν λόγω μεραρχία

Η ατυχία των αλεξιπτωτιστών παρουσιάζεται στα βιτρό της εκκλησίας, καθώς και σε άλλα μέρη της πόλης. Ένα ομοίωμα του Steele κρέμεται από την οροφή της εκκλησίας, αν και δεν ήταν εκεί που είχε κρεμαστεί. Ο Steele πιάστηκε στον ακριβώς απέναντι οβελίσκο, αλλά το ομοίωμά του εμφανίζεται εκεί που είναι εύκολα αντιληπτό από όσους μπαίνουν στην πλατεία. Επίσης, υπάρχει ένα μουσείο αφιερωμένο στη συγκεκριμένη μεραρχία απέναντι από την εκκλησία.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου