Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Η πρώτη ταινία μιας πλήρους ηλιακής έκλειψης

Εικόνα από την ταινία, στην οποία καταγράφηκε μια έκλειψη στη Βόρεια Καρολίνα το 1900

Τραβηγμένη από έναν μάγο, σηματοδοτεί την παλαιότερη σωζόμενη αστρονομική κινηματογραφική ταινία.



Το 1900 στη Βόρεια Καρολίνα, ένας Βρετανός μάγος συνέλαβε την πρώτη ταινία μιας πλήρους ηλιακής έκλειψης. Η ταινία, διάρκειας ενός λεπτού και οκτώ δευτερολέπτων, σύντομα χάθηκε. Οι ιστορικοί, επί ματαίω, την έψαχναν εδώ και δεκαετίες για να εντοπίσουν αυτό το σπάνιο επιστημονικό θαύμα. Όμως, στις 30 Μαΐου του 2019, οι αρχειοφύλακες του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (British Film Institute) και της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (Royal Astronomical Society) ανακοίνωσαν ότι την βρήκαν. Θεωρείται ότι είναι η παλαιότερη σωζόμενη αστρονομική ταινία.

Αν και η ταινία εξαφανίστηκε για πάνω από έναν αιώνα, οι αρχειοθέτες ήξεραν ότι υπήρχε χάρη σε μια διαφήμιση για την πρεμιέρα της στο The Era, μια βικτοριανή εφημερίδα που κατέγραφε τα γεγονότα των βρετανικών κινηματογράφων. Τουλάχιστον 80% όλων των ταινιών που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 1900 χάθηκαν με το χρόνο, οπότε δεν θα ήταν έκπληξη αν είχε χαθεί και αυτή η ταινία.

Η ταινία είναι ακόμα πιο συναρπαστική, λαμβάνοντας υπόψη το επάγγελμα του κινηματογραφιστή της, του φημισμένου Βρετανού μάγου που έγινε σκηνοθέτης, Nevil Maskelyne, Jr. (δεν πρέπει να συγχέεται με τον αστρονόμο του 18ου αιώνα Nevil Maskelyne).

Ο Nevil Maskelyne το 1903 - πηγή

Η μαγεία έτρεχε στο αίμα της οικογένειας των Maskelyne, καθώς ο πατέρας του, ο John Nevil Maskelyne Sr., διεύθυνε την Egyptian Hall, το παλαιότερο θέατρο μαγείας του Λονδίνου. Για να τραβήξει το βίντεο, ο Maskelyne Jr. ταξίδεψε στη Βόρεια Καρολίνα το 1900 με τον τηλεσκοπικό εξοπλισμό της κάμερας του πατέρα του. Η ταινία αντιπροσωπεύει τη δεύτερη προσπάθεια του Maskelyne ώστε να τεκμηριώσει μια ηλιακή έκλειψη. Μόλις δύο χρόνια νωρίτερα είχε ταξιδέψει στο Buxar της Ινδίας για να κινηματογραφήσει μια έκλειψη, αλλά το υλικό εκλάπη στο ταξίδι της επιστροφής. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για με τον εξοπλισμό του Maskelyne.

Όμως, με οποιονδήποτε εξοπλισμό και αν είχε, ο Maskelyne κατάφερε να συλλάβει τις προκλήσεις των αλλαγών έκθεσης που συνοδεύουν μια έκλειψη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε ολότητα, το φαινόμενο του δαχτυλιδιού που περιβάλλει την κορώνα μιας έκλειψης επηρεάζει την έκθεση μιας εικόνας. Με κάποιο τρόπο, ο Maskelyne άλλαξε την έκθεση του ανοίγματος της μηχανής του για να καταγράψει το πώς έμοιαζε η κορώνα καθώς ξεθωριάζει πίσω στον ήλιο.

Η ταινία καταγράφηκε σε σελιλόιντ ηλικίας 120 ετών, το οποίο έπρεπε να σαρωθεί και να επανασυναρμολογηθεί, καρέ-καρέ, σε μια ταινία 35 χιλιοστών από ειδικούς του BFI.



από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου