Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Η παλαιότερη, και μοναδική στο είδος της, Πόρσε του κόσμου


Αυτόν τον Αύγουστο, η παλαιότερη Porsche στον κόσμο (και η μοναδική του είδους της) θα βγει σε δημοπρασία στο Μοντερέι της Καλιφόρνια από τη RM Sotheby's. Αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δολάρια, οπότε θα γίνει η πιο ακριβή Porsche. Η σημερινός κάτοχος του τίτλου είναι μια Porsche 917K που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία Le Mans, η οποία πωλήθηκε για 17 εκατομμύρια δολάρια το 2017.





Αυτό το αυτοκίνητο είναι Type 64, το οποίο ο Φέρντιναντ Πόρσε σχεδίασε για τον αγώνα 1500 χλμ. από το Βερολίνου στη Ρώμη, ο οποίος είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 1939. Βασίστηκε στον σχεδιασμό του Volkswagen Beetle -τότε γνωστό ως KdF Wagen- αλλά είχε βελτιωμένα αλουμινένια πλαίσια αμαξώματος. Ο αγώνας δεν έγινε ποτέ. Η Ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, και το project Type 64 ακυρώθηκε επίσημα. Κατασκευάστηκε ένα αυτοκίνητο, το οποίο έγινε ιδιοκτησία της γερμανικής κυβέρνησης.



Ο γιος του Φέρντιναντ, Φέρντιναντ Αντον Ερνστ, δημιούργησε δύο ακόμη μοντέλα Type 64. Το #2 ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1939 και το #3 ολοκληρώθηκε τον επόμενο Ιούνιο. Το Type 64 #3 χρησιμοποίησε το σασί του πρώτου αυτοκινήτου, το οποίο συνετρίβη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Volkswagen. Ενώ το Type 64 #2 δεν επέζησε του πολέμου, το #3 τα κατάφερε και διατηρήθηκε από την οικογένεια Πόρσε όταν μεταφέρθηκαν στην Αυστρία. Ο Φέρντιναντ Αντον Ερνστ τοποθέτησε το όνομα της εταιρίας στο μπροστά μέρος του Type 64 και το 1947 ζήτησε από τον Μπαττίστα Πινινφαρίνα -τον μετέπειτα ιδρυτή της διάσημης εταιρίας σχεδιασμού Pininfarina- να το αποκαταστήσει.



"Αυτή είναι η ιστορία καταγωγής της Porsche, το αυτοκίνητο που γέννησε το μύθο της εταιρείας και προσφέρει στους συλλέκτες τη δυνατότητα να καθίσουν εκεί που καθόταν οι Ferdinand και Ferry Porsche".




Το 1939 Type 64 #03 είναι το πιο ιστορικά σημαντικό από όλα τα αυτοκίνητα της Porsche και προσφέρεται στην αρχική του κατάσταση. Έχει μόνο τέσσερις ιδιοκτήτες και διαθέτει μια σειρά από αυθεντικά ανταλλακτικά, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη δημοπρασία.


από: twisted sifter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου