Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Vol. 176




Το Αγιοφάραγγο και η κρυμμένη λίμνη από ψηλά



Πριν από χιλιάδες χρόνια, στα Νότια Παράλια του Ηρακλείου, γκρεμίστηκε ένα τεράστιο τεράστιο σπήλαιο και δημιουργήθηκε το επιβλητικό Αγιοφάραγγο. Γεμάτο σπηλιές, απόκρημνα βράχια και δύσκολη πρόσβαση, ήταν ο ιδανικός τόπος για ασκητική ζωή.
Από την Μινωική εποχή που υπάρχουν ευρήματα ανθρώπινης παρουσίας και μετέπειτα στα χρόνια του Χριστιανισμού, δεκάδες μοναχοί ασκήτευαν στις σπηλιές μέσα στα βράχια του Αγιοφάραγγου και μάλιστα δεν είναι τυχαίο ούτε το όνομα του φαραγγιού αλλά ούτε και το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο τον ασκητή.
Καλά κρυμμένο από την φύση, που μόνο από ψηλά μπορείς να δεις αν δεν το γνωρίζεις, είναι το επιβλητικό Λιμνοβάραθρο Βουρβουλίτης. Ένα άνοιγμα στα απόκρημνα βράχια με την λίμνη που επικοινωνεί υπόγεια με την θάλασσα και έχει υφάλμυρο νερό.
Δίπλα από την παραλία υπάρχει ένα μονοπάτι που οδηγεί επάνω στον βράχο που βρίσκεται ο Βρβουλίτης. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή γιατί τα βράχια του Λιμνοβάραθρου είναι απότομα.


Παυλοπέτρι: Υποβρύχιες διαδρομές στον βυθισμένο προϊστορικό οικισμό



Υποβρύχιες διαδρομές για κολυμβητές πάνω από τον βυθισμένο προϊστορικό οικισμό στο Παυλοπέτρι Λακωνίας [...]
Ο προϊστορικός οικισμός του Παυλοπετρίου εκτείνεται μεταξύ της ομώνυμης νησίδας και της παραλίας της Πούντας, εκεί όπου κατά την 3η χιλιετία π.Χ. υπήρχε μια λωρίδα γης που ένωνε τη λακωνική ακτή με τη σημερινή νήσο Ελαφόνησο. Ο οικισμός είναι βυθισμένος ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, γεγονός που τον καθιστά εύκολα επισκέψιμο με μάσκα και βατραχοπέδιλα: Σε βάθος από 1 έως 4 μέτρα σώζεται σε μεγάλη έκταση η κάτοψη της πόλης με δρόμους, κτίρια και εκτεταμένο νεκροταφείο στην ακτή. - στο: huffingtonpost.gr


Η παραλία στη Μήλο με την δυσκολότερη πρόσβαση



Τα νερά και το φυσικό σκηνικό ολόγυρα ανταμείβει τους πιο τολμηρούς




Θεόρατα, επιβλητικά βράχια «αγκαλιάζουν» τον μικρό κολπίσκο με την κάτασπρη αμμουδιά και τα σμαραγδένια νερά του Αιγαίου.
Ένα υπέροχο σκηνικό που ανταμείβει τους τολμηρούς που θα επιλέξουν να προσεγγίσουν την παραλία Τσιγκράδο, στο νότιο τμήμα της Μήλου, με αυτοκίνητο και όχι με κάποιο από τα τουριστικά πλοία που πραγματοποιούν εκδρομές από θαλάσσης.
Η κατάβαση στη μικρή ακρογιαλιά αποτελεί πραγματική περιπέτεια, καθώς το μόνο που συνδέει τον δρόμο με την ακτή είναι ένα σκοινί από το οποίο κρατιούνται οι λουόμενοι κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην παραλία καθώς και μια μικρή ξύλινη σκάλα που στηρίζεται μεταξύ των βράχων προς το τέλος της διαδρομής. - στο: newsbeast.gr


Διαπόντια νησιά: Εκεί όπου ο ήλιος βασιλεύει αργότερα





Στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας μας βρίσκεται ένα άγνωστο στους περισσότερους νησιωτικό σύμπλεγμα, τα Διαπόντια νησιά

Στην Ερεικούσσα, το Μαθράκι, τους Οθωνούς και τις μικρότερες, ακατοίκητες νησίδες του συμπλέγματος, όπως το Διάπλο και το Διάκοπο, ο ήλιος βασιλεύει αργότερα απ’ ό,τι σε κάθε άλλο σημείο της ελληνικής επικράτειας.
Η Ερεικούσσα (Μερλέρα), το βορειότερο από τα Διαπόντια νησιά, απέχει περίπου 6 ν.μ. βορειοδυτικά από το ακρωτήρι Δράστη της Κέρκυρας. Οφείλει την ονομασία της στο θάμνο ερείκη (γνωστό ως ρείκι) που φύεται στο νησί, έχει πολύ γλυκό άρωμα και ροζ-μοβ άνθη.
Το Μαθράκι (Μαλθάκι), το νοτιότερο και μικρότερο από τα Διαπόντια νησιά, απέχει 4,5 ν.μ. δυτικά από το ακρωτήρι Καβοκεφαλή (Κεφαλή Αγίου Στεφάνου) της Κέρκυρας.
Οι Οθωνοί (Φανός), το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά και δυτικό άκρο της ελληνικής επικράτειας, απέχει περίπου 12 ν.μ. δυτικά – βορειοδυτικά από το ακρωτήρι Δράστη της Κέρκυρας. - στο: in.gr


Το κάστρο της Πρέβεζας με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα




Το Κάστρο του Παντοκράτορα χτίστηκε το 1807 από τον Αλή Πασά και βρίσκεται στον ομώνυμο παραθαλάσσιο οικισμό, δύο χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πρέβεζας και 400 μέτρα από την έξοδο του υποθαλάσσιου τούνελ Πρέβεζας – Ακτίου. Το αρχικό όνομα του ήταν Ούτζ-Καλέ (εξωτερική Ακρόπολη), ενώ τη σημερινή ονομασία του φέρεται να την πήρε από την εκκλησία του Παντοκράτορα που βρισκόταν εκεί πριν από την ανέγερση του.
Μέσα στο κάστρο, στο ανατολικό τμήμα της νότιας πτέρυγας, υψώνεται ένας μικρός ναός αφιερωμένος στη μνήμη των Αγ. Αναργύρων. το κάστρο χρησιμοποιήθηκε τα μεταγενέστερα χρόνια από την ελληνική κυβέρνηση για φυλακές κρατουμένων. Τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενούνται διαφόρων ειδών εκδηλώσεις. - στο: newsbeast.gr


Η σπηλιά της Κίρκης, το νησί της Καλυψώς, το Λιμάνι των Λαιστρυγόνων και το άντρο του Πολύφημου

«Το Λιμάνι των Λαιστρυγόνων»

Η παραλία του Οδυσσέα – Ερμόνες

Το Νησί της Καλυψώς

Ο Γάλλος ιστορικός, μεταφραστής και μέγας ταξιδευτής Βικτόρ Μπεράρ (1864 – 1931), έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους σπουδαιότερους «Ομηριστές» της Ευρώπης.
Υπήρξε ενεργό μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και βουλευτής της αριστερής πτέρυγας του γαλλικού κοινοβουλίου, με πολλές παρεμβάσεις σε κρίσιμα πολιτικά και ιστορικά θέματα όπως το ζήτημα της Κριμαίας και των Βαλκανίων.
Μετέφρασε την Ομήρου Οδύσσεια στα γαλλικά, στην προσπάθεια του να «ζωντανέψει» το ταξίδι του Οδυσσέα. Το όνειρο του ήταν να βρεθεί μέσα στα ομηρικά τοπία και να ανακαλύψει τις ακριβείς γεωγραφικές τοποθεσίες τους.
Το 1912, ο Μπεράρ κάλεσε τον συνοδοιπόρο του και σπουδαίο Ελβετό φωτογράφο, Φρέντ Μπουασσονάς, τον οποίο είχε ξεχωρίσει μέσα από το μεγάλο φωτογραφικό λεύκωμα που είχε εκδώσει για την Ελλάδα, να ταξιδέψουν στα μέρη από όπου πέρασε ο Οδυσσέας και να αναγνωρίσουν και να αποτυπώσουν φωτογραφικά τα ομηρικά τοπία.
Το αποτέλεσμα αυτού του ταξιδιού αποκαλύπτεται μέσα από σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα στο λεύκωμα που υπέγραψαν οι δυο φιλέλληνες με τίτλο «Ακολουθώντας το Πλοίο του Οδυσσέα», με αφήγηση του Μπεράρ για κάθε φωτογραφία. - στο: mixanitouxronou.gr


Χαλάνδρι: Η πατρίδα του Ευριπίδη


Ο προορισμός μας αυτή την εβδομάδα, είναι εντός αττικής, σε ένα πανέμορφο προάστιο στα βόρεια, το Χαλάνδρι. Γενέτειρα πόλη του γνωστού τραγικού συγγραφέα ποιητή της αρχαιότητας, Ευριπίδη, εξελίσσεται στους αιώνες και φτάνει στο σήμερα μέσα από μια διαρκείς εξέλιξη. - στο: maxmag.gr


Η εντυπωσιακή στιγμή της έκρηξης ενός ηφαιστείου όπως φάνηκε από το διάστημα


Η στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου στο νησί Raikoke του Ειρηνικού Ωκεανού το Σάββατο, αποτυπώθηκε από αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Η εντυπωσιακή εικόνα, στην οποία φαίνεται ένας τεράστιος όγκος καπνού να περιβάλλεται από λευκά σύννεφα, δόθηκε στη δημοσιότητα από τη NASA. Αρκετοί δορυφόροι, όπως και αστροναύτες, έγιναν μάρτυρες του φαινομένου και είδαν τον πυκνό καπνό να κατευθύνεται δυτικά καθώς εισήλθε στο σύστημα μιας καταιγίδας. Το ηφαίστειο βρίσκεται στο ακατοίκητο νησί Raikoke στις Κουρίλες Νήσους, στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.
Ο δακτύλιος από τα σύννεφα είναι υδρατμός, σύμφωνα με τον διαστημικό οργανισμό. Οι επιστήμονες εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η τέφρα θα μπορούσε να φθάσει σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 8 ως 10 μίλια, δηλαδή 12,8 ως 16 χιλιόμετρα. Οι δορυφόροι παρακολουθούν τις στάχτες του ηφαιστείου καθώς ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους για τη αεροπλοΐα. Παράλληλα οι δορυφόροι παρακολουθούν και τα αέρια που απελευθερώθηκαν από την έκρηξη καθώς αυτά κατευθύνθηκαν προς τη δύση. Επιστήμονας της ΝASA εκτιμά πως τα αέρια αυτά μπορεί να έφτασαν στην στρατόσφαιρα.
Το μικρό νησί του Ειρηνικού Ωκεανού εξερευνήθηκε το 1778 και το 1924. Πρόκειται για την πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου εδώ και 100 χρόνια. - στο: lifo.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...


από: cobiandewey

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου