Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Το σπίτι των Μούμιν στην πόλη Naantali της Φιλανδίας


Μια ρέπλικα του σπιτιού της διάσημης φανταστικής οικογένειας τρολ.



Κρυμμένο σε ένα μικρό νησί δυτικά της παλαιότερης (ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα) και τρίτης μεγαλύτερης πόλη της Φινλανδίας, Τουρκού, βρίσκεται ένα γραφικό μπλε σπίτι που αναγνωρίζεται από πολλούς Φιλανδίας και όχι μόνο. Πρόκειται για το σπίτι της περίφημης φανταστικής οικογένειας των Μούμιν.


Οι ιστορίες της αξιαγάπητης οικογένειας των τρολ ειπώθηκαν από την Φινλανδή συγγραφέα Τόβε Γιάνσον (Tove Jansson) σε πολλά παιδικά βιβλία και κόμικς, τα οποία έγραψε μεταξύ του 1945 και του 1970. Η σειρά είχε τεράστια επιτυχία και οδήγησε σε πολλά spinoff που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.


Το κανονικού μεγέθους Moomin House στο νησί Kailo διαμορφώθηκε με βάση τα σχέδια της Γιάνσον στα βιβλία. Πρόκειται για μια παράξενη κατοικία που λέγεται ότι στηρίζεται σε μια παλιά σόμπα, ένα είδος τζακιού που οι πρόγονοι των Μούμιν άφησαν πίσω τους. Είναι ψηλό και στρογγυλό και ζωγραφισμένο με το μπλε του βατόμουρου με κόκκινη κωνική στέγη.


Κάποια στιγμή, η Γιάνσον έκανε ένα μοντέλο του σπιτιού, το οποίο φαινόταν διαφορετικό από το πρώτο. Παρ' όλα αυτά, το αρχικό μπλε σπίτι που παρουσιάζεται στα βιβλία θεωρείται από πολλούς ότι είναι το "πραγματικό" Moomin House, μια άποψη που μοιράζονται και οι δημιουργοί του θεματικού πάρκου Moomin World στη δυτική Φινλανδία. Το ιδιόμορφο σπίτι είναι το κύριο αξιοθέατο του πάρκου και οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν και τους πέντε ορόφους του. Στο πάρκο υπάρχόυν και άλλα πολύχρωμα σπίτια από τα βιβλία.

Το νησί Kailo όπου βρίσκεται ο Moomin World - πηγή

Το Moomin World είναι ανοικτό καθημερινά από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τα μέσα Αυγούστου.

Η Γιάνσον το 1956 με κούκλες Μούμιν - πηγή

Η Τόβε Γιάνσον γεννήθηκε στο Ελσίνκι στις 9 Αυγούστου του 1914. Η οικογένειά της κατοικούσε στο Σουηδόφωνο τμήμα της Φινλανδίας, το οποίο ονομαζόταν Μεγάλο Δουκάτο της Φινλανδίας. Ο πατέρας της, Βίκτορ, ήταν γλύπτης και η μητέρα της, Σίγκνε Χαμάστερν-Γιάνσον, γραφίστρια και τυπογράφος. Η Γιάνσον είχε δύο αδελφούς, που κι εκείνοι ήταν διάσημοι καλλιτέχνες. Ο πρώτος, Περ Όλοφ, ήταν φωτογράφος και ο δεύτερος, Λαρς, ήταν συγγραφέας και σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων.

Η Γιάνσον έγραψε πολλά βιβλία, όμως σημαντικότερα είναι αυτά με ήρωες τα Μούμιν. Το έναυσμα για να δημιουργήσει αυτούς τους χαρακτήρες το πήρε επειδή, όταν ήταν μικρό κοριτσάκι, ένας θείος της κάθε φορά που την έβλεπε να μην τρώει το φαγητό της με όρεξη και να ετοιμάζεται να το αφήσει στη μέση, της έλεγε απειλώντας την πως στα σπίτια που υπάρχουν μικρά κοριτσάκια βρίσκεται κρυμμένο στο ντουλάπι της κουζίνας ένα Μούμιν και κάθε φορά που αυτά πάνε να κάνουν μια αταξία, αυτό βγαίνει απ' την κρυψώνα του και πηγαίνει και τους γαργαλάει τον λαιμό.

από: atlas obscura, el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου