Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Φωτογραφίες σπάνιων θαλασσίων χελωνών


Οι θαλάσσιες χελώνες είναι ένας μικρός αριθμός ειδών ζωντανών σήμερα που κάποτε περιπλανιόνταν με δεινοσαύρους, πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια. Όμως, παρά τη μακρά ιστορία τους σε αυτόν τον πλανήτη, αντιμετωπίζουν κρίση ύπαρξης.





Σήμερα κολυμπούν στους ωκεανούς μας επτά είδη θαλασσίων χελωνών και όλα αντιμετωπίζουν απειλές. Η κεραμοχελώνα (Eretmochelys imbricata) και η Λεπιδόχελυς του Ατλαντικού (Lepidochelys kempii) έχουν το πιο αβέβαιο μέλλον. Το International Union for Conservation of Nature τις κατατάσσει στα είδη προς εξαφάνιση.



Οι θαλάσσιες χελώνες αισθάνονται το κύριο βάρος της ανθρώπινης επιρροής στο περιβάλλον. Αυτά τα ζώα κατοικούν τόσο στη θάλασσα όσο και στην στεριά και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η εξαφάνισή τους θα μπορούσε να βλάψει τα οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτώνται και οι άνθρωποι.



Οι πιο ευάλωτες θαλάσσιες χελώνες του κόσμου αντιμετωπίζουν απειλές σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Συχνά, τα αυγά τους συλλέγονται και καταναλώνονται ως λιχουδιά. Οι παραλίες από τις οποίες εξαρτώνται για να αφήσουν τα αυγά τους και να εκκολαφτούν τα νέα μέλη εξαφανίζονται ή υποβαθμίζονται. Τέλος, γεννιούνται ως επί το πλείστον θηλυκές θαλάσσιες χελώνες λόγω της αλλαγής του κλίματος, οδηγώντας σε μια κρίση αναπαραγωγής. Ως ενήλικες, οι θαλάσσιες χελώνες αντιμετωπίζουν απειλές από τις εμπορικές αλιευτικές πρακτικές. Από τα 1970, η ακούσια αλίευση απειλούμενων ειδών, έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη απειλή για τις θαλάσσιες χελώνες που συνδέεται με την εμπορική αλιεία. Συγκεκριμένα, τα σκάφη που ψαρεύουν γαρίδες πνίγουν τις θαλάσσιες χελώνες με τα δίχτυα και τις τράτες τους.



από: nationalgeographic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου