Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Δαγκεροτυπία με το adobe photoshop

Επίσημη ημερομηνία της εφεύρεσης της φωτογραφίας θεωρείται η 19η Aυγούστου 1839, ημέρα κατά την οποία η Γαλλική Aκαδημία Eπιστημών αναγνώρισε και επίσημα τη μέθοδο του Louis Daguerre (Λουί Νταγκέρ).

H νέα εφεύρεση -που πήρε το όνομα του εφευρέτης της- η νταγκεροτυπία ή δαγκεροτυπία, εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στην Eυρώπη και στην Aμερική. Διαβάστε εδώ για το πρώτο φωτογραφικό πορτραίτο Έλληνα.


Στην φωτογραφία βλέπετε την Boulevard du Temple στο Παρίσι, την άνοιξη του 1838, από τον Νταγκέρ. Είναι η πρώτη φωτογραφία ανθρώπου. Στην φωτογραφία φαίνεται ένας πολυσύχναστος δρόμος, αλλά επειδή ο χρόνος έκθεσης ήταν περισσότερο από 10 λεπτά, η κίνηση της κυκλοφορίας δεν εμφανίζεται. Μόνο ένας άνθρωπος που γυαλίζει τις μπότες του, ο μικρός λούστρος και δύο ακόμα άνθρωποι που κάθονται σε ένα τραπέζι μπροστά από το ξενοδοχείο φαίνονται μιας και είχαν αρκετή ώρα σταματημένοι για να τους "πιάσει" ο Νταγκέρ στο πλάνο. Η εικόνα είναι αντεστραμμένη (όπως και οι περισσότερες δαγκεροτυπίες), όπως αποδεικνύεται από την επιγραφή στο κτίριο στο επάνω αριστερό μέρος.

Σήμερα λοιπόν θα δούμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας δαγκεροτυπίες με την βοήθεια του photoshop, χωρίς την χρήση όλων αυτών των επικίνδυνων τοξικών και πολύ πιο γρήγορα!

Πρόγραμμα: Adobe photoshop CS3 (αγγλική έκδοση)

Χρειαζόμαστε μια φωτογραφία long exposure, αλλιώς θα πρέπει να προσομοιάσετε την τεχνική. Το πως δείτε το εδώ. Μην σας απασχολεί αν η φωτογραφία είναι έγχρωμη, καθώς θα την κάνουμε ασπρόμαυρη... πανεύκολα! Καλά είναι η φωτογραφία να μην έχει ανθρώπους. Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι είναι λίγο απίθανο να έχουν σταθεί στο ίδιο μέρος για πολύ ώρα. Επίσης θα χρειαστούμε και μια φωτογραφία με μεταλλική επιφάνεια.

Εγώ επέλεξα αυτήν την φωτογραφία αυτό το μεταλλικό texture.



Βήμα 01
Ανοίγουμε την φωτογραφία στο photoshop. Αν είναι έγχρωμη πάμε Layer -> New Adjustment Layer -> Black and White και πατάμε αμέσως "ok" στις επιλογές που έχουμε.


Βήμα 02
Πάμε τώρα να προσομοιάσουμε την μεταλλική επιφάνεια στην οποία υποτίθεται φωτογραφίζουμε.
Απλά ανοίγουμε το μεταλλικό texture και με drag+drop το ρίχνουμε στην φωτογραφία μας, πάνω από το αρχικό layer. Αλλάζουμε το blending mode σε overlay, soft light ή screen και μειώνουμε το opacity μέχρι να είμαστε ικανοποιημένοι (εγώ στο παράδειγμα χρησιμοποίησα το overlay και δεν άλλαξα το opacity).

Βήμα 03
Αν προσέξετε την δαγκεροτυπία παραπάνω, θα δείτε πως έχει μια ελαφριά σέπια. Πάμε λοιπόν, Layer -> New Adjustment Layer -> Photo Filter. Συνήθως σαν πρώτη επιλογή είναι το "Warming Filter 85", που μας δίνει καλό αποτέλεσμα. Απλά αν θέλετε μειώστε το opacity του layer (στο παράδειγμα εγώ μείωσα το opacity στο 75%).


Βήμα 04
Με τα χημικά που χρησιμοποιούσαν, τα άκρα της μεταλλικής πλάκας βάφονταν με πορτοκαλί και μπλε αποχρώσεις.
Δημιουργούμε ένα νέο layer και με μια μια ελαφριά, μεγάλη βούρτσα (Brush Tool, Master diameter 100, Hardness 0) και opacity 10-30%, κάνουμε μερικούς κύκλους αρχικά με πορτοκαλί χρώμα (ff9700) και μετά με μπλε (0066ff). Πειραματιστείτε μέχρι το αποτέλεσμα να σας ικανοποιεί.

Βήμα 05
Θα πρέπει τώρα να αναπαράγουμε και τα σβησμένα άκρα της δαγκεροτυπίας.
Επιλέγουμε το αρχικό layer της φωτογραφίας και πάμε Filter -> Distort -> Lens Correction. Εκεί θα βρούμε το "vignette". Και πάλι παίξτε με τις μπάρες μέχρι το αποτέλεσμα να σας ικανοποιήσει ...


... και είμαστε έτοιμοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου