Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Οι πιο καυτές πηγές βρίσκονται στην... άβυσσο της Καραϊβικής

Βρετανική ερευνητική αποστολή έχει ανακαλύψει τα βαθύτερα υδροθερμικά φρεάτια που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Τα φρεάτια αυτά βρίσκονται σε βάθος 5 χλμ. στην Τάφρο Κέιμαν στην Καραϊβική, ενώ είναι ταυτόχρονα και τα πιο καυτά, καθώς η θερμοκρασία του νερού γύρω από αυτά ξεπερνά τους 450 βαθμούς Κελσίου!

Τα υδροθερμικά φρεάτια είναι πηγές στον βυθό της θάλασσας από τις οποίες αναβλύζει πολύ ζεστό και συνήθως κατάμαυρο νερό για αυτό και τους έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό «Μαύρα Φουγάρα». Η ύπαρξή τους ανακαλύφθηκε πριν από τρεις δεκαετίες και συνήθως βρίσκονται σε ηφαιστειακά ενεργές περιοχές. Γύρω από τα υδροθερμικά φρεάτια γεννιούνται ξεχωριστά οικοσυστήματα αφού οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν εκεί δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται και ζουν διάφορες μορφές ζωής.

Τα φρεάτια στην Τάφρο Κέιμαν εντοπίστηκαν την άνοιξη του 2010 με τη βοήθεια του ρομποτικού βαθυσκάφους Autosub6000 που τα φωτογράφησε και τα βιντεοσκόπησε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, από αυτά τα φρεάτια ξεπηδούν πίδακες νερού με τέτοια δύναμη ώστε στέλνουν ζεστό νερό σε ύψος ενός χιλιομέτρου!

Το νερό αυτό είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία η παρουσία των οποίων είναι καθοριστική για την ανάπτυξη και συντήρηση της ζωής. Στα φρεάτια της Τάφρου Κέιμαν έχει αναπτυχθεί ένα πολύ ενδιαφέρον οικοσύστημα που περιέχει νέα και εντυπωσιακά είδη. Ανάμεσά τους μια γαρίδα που δεν έχει μάτια αλλά διαθέτει έναν αισθητήρα ανίχνευσης του φωτός με τον οποίο καταφέρνει να κινείται στα βάθη του ωκεανού. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications.πηγή: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου