Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Μια λίμνη με βούλες στον Καναδά

Η Spotted Lake -Kliluk για τους αυτόχθονες- βρίσκεται κοντά στην πόλη της Osoyoos στην Βρετανική Κολομβία του Καναδά.

Έχει πολύ υψηλή συγκέντρωση πολλών ορυκτών, όπως θειικό μαγνήσιο, ασβέστιο και θειικά άλατα του νατρίου. Επίσης περιέχει οκτώ άλλα μέταλλα σε μεγάλες ποσότητες, καθώς και σε μικρότερη ποσότητα άλλα τέσσερα, όπως ασήμι και τιτάνιο.


Το περισσότερο νερό της λίμνης εξατμίζεται το καλοκαίρι, αφήνοντας πίσω του μεγάλες λακούβες γεμάτες με τα μέταλλα. Αναλόγως τη σύνθεση των μεταλλικών στοιχείων, οι κηλίδες έχουν χρώμα λευκό, ανοιχτό κίτρινο, πράσινο ή μπλε.


Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, έπαιρναν τα ανόργανα άλατα από τη λίμνη για την κατασκευή πυρομαχικών. Ειπώθηκε πως Κινέζοι εργάτες έχουν εξήγαγαν έναν τόνο την ημέρα.


Η λίμνη είναι ιερή και πολιτιστικά σημαντική περιοχή για τους αυτόχθονες. Η θεραπευτική ιδιότητα των νερών της είναι γνωστή πολλά χρόνια -οι ιθαγενείς Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν τη λάσπη και τα νερά της λίμνης για να θεραπεύσουν πόνους και ασθένειες.


Η λίμνη ανήκε αρχικά στην οικογένεια Ernest Smith για περίπου 40 χρόνια. Το 1979, προσπάθησαν να κάνουν ένα spa στη λίμνη και οι ντόπιοι προσπάθησαν να αγοράσουν τη λίμνη για να διατηρήσουν την ιερότητα της. Μετά από πάνω από 20 χρόνια προσπαθειών, τελικά επετεύχθη μια συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου του 2001, και αγόρασαν 220 στρέμματα προς 720.000 δολάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου