Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Νεκροταφείο Cross Bones: ένα νεκροταφείο για τις πόρνες του Μεσαίωνα


Ανάμεσα σε δύο πολυσύχναστους δρόμους στα νότια του Τάμεση, και σε μικρή απόσταση από την πολυσύχναστη αγορά του Borough, βρίσκεται το νεκροταφείο Cross Bones. Σ’ αυτό το μεσαιωνικό νεκροταφείο βρίσκονται θαμμένοι περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, ως επί το πλείστον πόρνες και άποροι, κοινωνικά απόβλητοι και άλλα θύματα του μισογυνισμού και του καταναγκασμού.Το νεκροταφείο Cross Bones πιστεύεται ότι αρχικά καθιερώθηκε ως νεκροταφείο για "ανύπαντρες γυναίκες", ένας ευφημισμός για τις πόρνες, γνωστές στους ντόπιους ως "οι χήνες του Winchester", επειδή είχαν την άδεια του επισκόπου του Winchester για να εργάζονται στο Liberty of the Clink, μια περιοχή γνωστή για τους οίκους ανοχής και τα θέατρα, καθώς και για τα βασανιστήρια ταύρων και αρκούδων, δραστηριότητες που δεν επιτρεπόταν μέσα στο Λονδίνο.


Στις πόρνες της περιοχής δεν επιτρεπόταν μια καθωσπρέπει ταφή, λόγω του επαγγέλματος τους, και έτσι στοίβαζαν τα πτώματα τους χωρίς τελετή σε έναν αναξιοπρεπή σωρό το ένα πάνω στο άλλο στο νεκροταφείο Cross Bones. Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ότι οι περισσότεροι σκελετοί ανήκουν είτε σε γυναίκες ή σε βρέφη που είτε είχαν γεννηθεί νεκρά ή πέθαναν αμέσως μετά τη γέννηση τους. Οι εξετάσεις των οστών έδειξαν πως οι θαμμένοι υπέφεραν από διάφορες ασθένειες, όπως ευλογιά, φυματίωση, οστεοαρθρίτιδα και ανεπάρκεια βιταμίνης D. Αργότερα το νεκροταφείο χρησιμοποιήθηκε για να θάβουν τους φτωχούς της περιοχής. Ήταν ένα από τα αγαπημένα μέρη για τους άρπαγες πτωμάτων, που αναζητούσαν δείγματα για τις πανεπιστημιακές κλινικές του Λονδίνου.


Το 1853, το Cross Bones έκλεισε λόγω υπερπληθυσμού και γιατί αποτελούσε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Σήμερα, στη θέση του βρίσκεται ένας κήπος-μνημείο. Στα κάγκελα του νεκροταφείου υπάρχουν διακοσμημένα μηνύματα, κορδέλες και λουλούδια. Από το 1998 έχει γίνει παράδοση και εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στο Cross Bones τη νύχτα του Χάλογουϊν με κεριά, τζιν και λουλούδια και τραγουδούν σαν φόρο τιμής στις χαμένες και ξεχασμένες γυναίκες και παιδιά του πρώιμου Λονδίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου