Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

The Feather Book

Il Bestario Barocco: The Feather Book

Το "Βιβλίο των Φτερών" το ανακάλυψα μόλις προχθές. Αρχικά με δελέασαν οι εξαιρετικές εικόνες του, που σημειωτέον, δεν είχα καταλάβει την τεχνική τους, μιας και νόμισα πως πρόκειται για ζωγραφική με χρώματα.

Ο Γκούγκλης όμως μου έλυσε και πάλι κάθε απορία.

Πρόκειται για ένα βιβλίο κατασκευασμένο το 1618 από τον Dionisio Minaggio, Διευθύνοντα Κηπουρό του κράτους του Μιλάνου, που απεικονίζει 112 πουλιά και 44 ανθρώπινες μορφές, που αποτελούνται εξ ολοκλήρου από φυσικά φτερά πουλιών.

Είναι χωρισμένο σε 4 θεματικές ενότητες:

Τα πουλιά

Εικόνα 155- εκτός από το πτηνό που είναι καλά διατηρημένο, το τοπίο δείχνει έναν καταρράκτη που ρέει πάνω σε ανοικτό αγωγό, γέφυρες, μια εκκλησία με το καμπαναριό, ένα φρούριο με έναν πύργο και στο κάτω μέρος του ρέματος υπάρχουν άλλα δυο σπίτια

Εικόνα 66- ένας αρσενικός πράσινος δρυοκολάπτης ετοιμάζεται να φάει ένα φίδι (από φυσικό δέρμα φιδιού), που βρίσκεται πάνω στο δένδρο.


Τους κυνηγούς

Εικόνα 5- ένας κυνηγός σημαδεύει μια πάπια που κολυμπάει σε ένα ποτάμι


Τους εμπόρους

Εικόνα 75- ένας ακονιστής μαχαιριών με ποδοκίνητο τροχό και ένα δένδρο όπου φαίνονται στερεωμένα μαχαίρια, μπαλτάδες, δρεπάνι, ψαλίδι


Τους μουσικούς

Εικόνα 77- ένας νέος που παίζει βιολί


Τους κωμωδούς, με στοιχεία del'Arte Commedia.

Εικόνα 110- δείχνει ολόκληρη σκηνή από μια κωμωδία που γράφτηκε από το Nicolo Barbieri - the serenading of the love

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των εικόνων του βιβλίου, που εκτός από πτηνά, ανθρώπινες μορφές και δέντρα απεικονίζουν κτίρια, σπίτια, γεφύρια, ποτάμια κ.α., προέρχονται από φτερά, ράμφη και νύχια πουλιών, δέρμα φιδιού και άλλα φυσικά υλικά.

Δεν υπάρχει παρόμοια συλλογή πουθενά αλλού, γεγονός που την καθιστά ως την αρχαιότερη και καλά διατηρημένη στο είδος της.

Με φτερά δηλαδή πουλιών τα οποία προηγουμένως σίγουρα πέρασαν από... κάποιες κατσαρόλες...

Κάνοντας κλικ πάνω στην εικόνα, φαίνονται σε μεγέθυνση οι λεπτομέρειες των φτερών.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη με το βιβλίο Feather, μεταξύ 1618 και των μέσων της δεκαετίας του 1700. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν στη συλλογή ενός δικαστή του Taylor White, ο οποίος ήταν γοητευμένος με τη φυσική ιστορία. Το 1920 περίπου δόθηκε προς πώληση από το βρετανικό bookdealer Dobell. Αγοράστηκε από τον Δρ Gerhard Lomer Βιβλιοθηκονόμο του πανεπιστημίου McGill.

Πριν από μερικά χρόνια, η εικονογράφηση στο Un bestiario Barocco ψηφιοποιήθηκε και οι εικόνες διατίθενται στην ιστοσελίδα του McGill.

Η μόνη εικόνα -54- που δεν απεικονίζονται πουλιά και άνθρωποι

πηγή: aspastos1.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου