Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Οι εγκληματικές ζωές 5 κλασικών μουσικών


Ο Billie Joe Armstrong των Green Day κάποτε αναγκάστηκε να κατέβει από ένα αεροπλάνο επειδή φορούσε χαλαρά το παντελόνι του ("sagging pants" όπως το λένε). Δείτε πέντε κλασικούς συνθέτες και το βεβαρημένο ποινικό μητρώο τους.



Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Αλητεία


Ο Μπετόβεν είχε την τάση να είναι τόσο απορροφημένος με το έργο που μόνο νοικοκύρη δεν τον έλεγες δεν ασχολούνταν με την καθαριότητα, την περιποίηση και το νοικοκυριό καθόλου. Ενώ είχε μια βόλτα μια μέρα του 1820, χάθηκε στους δρόμους της Βίνερ Νόυστατ και άρχισε να κοιτάζει τα παράθυρα για να καταλάβει που βρίσκεται. Επειδή έμοιαζε με αλήτη, ένας αστυνομικός τον επίπληξε για αλητεία.

Αν και ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε λέγοντας του ποιος είναι, ο αστυνομικός δεν τον πίστεψε.

Ο Μπετόβεν κατέληξε στη φυλακή, μέχρι που ο Herr Herzog, ο διευθυντής μουσικής της πόλης, τον ελευθέρωσε. Για την ιστορία, ο Μπετόβεν δεν έμεινε στην φυλακή ήσυχος, καθώς ένας αστυφύλακας φέρεται να έκανε παράπονα στον αστυνομικό επίτροπο και ζήτησε βοήθεια για να αντιμετωπίσουν έναν εξοργισμένο συνθέτη.


Ιγκόρ Στραβίνσκι: Δυσφήμιση του Εθνικού Ύμνου


Το 1944, ο Στραβίνσκι εξόργισε την αστυνομία με τον τρόπο που εκτέλεσε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ (βασικά κανείς δε θα έπρεπε να εκπλαγεί: όταν συνέθεσε το "Ιεροτελεστία της Άνοιξης" στόχος του, όπως δήλωσε, ήταν να "τους στείλει όλους στο διάολο", "όλους" εννοώντας και τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό). Πόσο πολύ εξοργίστηκαν οι αστυνομικοί; Την επόμενη ημέρα εμφανίστηκαν μπροστά του "για να βεβαιωθούν ότι δεν θα παίξει ξανά".


Φραντς Σούμπερτ: Επαναστατική δραστηριότητα


Οι αρχές δεν ήταν και τόσο ήρεμες το 1820. Στον απόηχο των Ναπολεόντειων Πολέμων και της Γαλλικής Επανάστασης, οι φοιτητές με τις τρελές ιδέες τους για ελευθερία δεν ήταν άξιοι εμπιστοσύνης. Έτσι, όταν η Αυστριακή μυστική αστυνομία είδε τον Σούμπερτ και τέσσερις φίλους του να "επιτίθενται κατά [υπαλλήλων] με προσβλητική γλώσσα και υβρίζοντας τους", οι νεαροί καλλιτέχνες συνελήφθησαν. Ο ένας εξ αυτών, ο Johann Senn, παρέμεινε στη φυλακή 14 μήνες. Πιθανός, ο Σούμπερτ σώθηκε λόγω της φήμης του ως μεγάλος συνθέτης, αν και με σοβαρή επίπληξη.


Ρίχαρντ Βάγκνερ: Επαναστατική δραστηριότητα


Όταν ο Βάγκνερ ζούσε στη Δρέσδη, πέρασε έξι χρόνια γράφοντας όπερες και αναπτύσσοντας αριστερές ιδέες. Ο ίδιος υποκίνησε επανάσταση και κατά τη διάρκεια της Εξέγερση του Μαΐου του 1849 έφτιαχνε χειροβομβίδες και ήταν σκοπός των φοιτητών στα οδοφράγματα.

Όταν η εξέγερση απέτυχε, ο Βάγκνερ βρέθηκε καταζητούμενος από την κυβέρνηση και διέφυγε στη Ζυρίχη όπου έζησε ως πρόσφυγας. Οι καταδίκες τον κράτησαν μακριά από την Γερμανία μέχρι το 1862.


Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ: "Ζητάει την απόλυσή του"


Το 1708, ο Μπαχ πήρε μια δουλειά ως μουσικός του δούκα της Σαξονίας-Βαϊμάρης. Μέσα σε 5 χρόνια, ήταν επικεφαλής της ορχήστρας και προσδοκούσε για ψηλότερη θέση (του capellmeister, ή διευθυντή ορχήστρας). Ίσα που χρειαζόταν να κάνει τη δουλειά του προς τιμή του δούκα -ο οποίος ήταν υπέργηρος και ετοιμοθάνατος- και ανεβαίνοντας στην ιεραρχία, περίμενε μόνο τον θάνατο του capellmeister. Φανταστείτε την απογοήτευσή του, όταν η δουλειά πήγε στον ηλίθιο γιο του capellmeister!

Η αυλή του Άνχαλτ-Καίτεν είδε το λάθος και ζήτησε από τον Μπαχ να συνεργαστεί μαζί τους με τον δικό τους capellmeister. Ο Μπαχ δέχτηκε και ο Δούκας της Σαξονίας-Βαϊμάρης του ανταπέδωσε την προσφορά, ρίχνοντας τον στη φυλακή για 30 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου