Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Αφοδεύοντας δημόσια: Ένας πίνακας ζωγραφικής του 17ου αιώνα και η έκπληξη που έκρυβε


Οι συντηρητές τέχνης της Βασιλικής Συλλογής της Μεγάλης Βρετανίας ξαφνιάστηκαν όταν ετοιμαζόντουσαν να καθαρίσουν τον πίνακα "A Village Fair, with a Church behind" του Ολλανδού Isaak van Ostade. Ο πίνακας, μια ελαιογραφία του 1643 που παρουσιάζει την αγορά ενός χωριού με μια εκκλησία στο παρασκήνιο, προετοιμαζόταν για μια επικείμενη έκθεση καθώς τα χρώματά του είχαν αλλοιωθεί με τα χρόνια. Ωστόσο, όταν άρχισαν να εξετάζουν τον πίνακα παρατήρησαν έναν θάμνο σε μια γωνία που ήταν προσθήκη, δεν ήταν δηλαδή στο αρχικό έργο του καλλιτέχνη. Όταν τον αφαίρεσαν, βρήκαν μια διαφορετική σκηνή της αγοράς...Η κάτω δεξιά γωνία του πίνακα, πριν την αποκατάσταση

Ο πίνακας μετά την αποκατάσταση

Η κάτω δεξιά γωνία του πίνακα που αποκαλύφθηκε. Ένας άντρας ενώ αφοδεύει!

Προφανώς, οι τουαλέτες δεν ήταν μέρος της ζωής των χωρικών του 17ου αιώνα, οπότε μια μέρα στην αγορά θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια τέτοια σκηνή, όπου κάποιος δεν θα μπορούσε να κρατηθεί από το "κάλεσμα της φύσης" σε έναν δημόσιο χώρο. Ο van Ostade ήταν απλά... ρεαλιστής και με μπόλικη δόση του χιούμορ.

Ο βασιλιάς Γεώργιος Δ' του Ηνωμένου Βασιλείου αγόρασε την ελαιογραφία ενώ ήταν ακόμη διάδοχος του θρόνου και την κρέμασε στο σπίτι του στο Λονδίνο. Ο ίδιος θα πρέπει να εκτίμησε το αστείο, όχι όμως οι επιμελητές της συλλογής των έργων τέχνης στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Το 1903, ο πίνακας αποκαταστάθηκε πριν μεταφερθεί στην πινακοθήκη του παλατιού με την προσθήκη του καλαίσθητου θάμνου.

από: the history blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου