Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Ξενάγηση στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα με μια εκπληκτική εικόνα


Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα έχει διδάξει στους αστρονόμους πολλά για το πώς γεννιούνται τα αστέρια και πώς διαμορφώνονται τα πλανητικά συστήματα.



Επισήμως ονομάζεται M42, γνωστό και ως Μέγα Νεφέλωμα του Ωρίωνος (μια ακριβέστερη ονομασία, καθώς στον αστερισμό Ωρίωνα υπάρχουν αρκετά άλλα νεφελώματα), είναι μια "πολυάσχολη" περιοχή σχηματισμού άστρων και πλανητών από τη βαρυτική κατάρρευση νεφών διαστρικού αερίου και σκόνης. Επειδή το Νεφέλωμα του Ωρίωνα είναι πολύ κοντά στη Γη (με αστρονομικούς όρους, το νεφέλωμα βρίσκεται περίπου 1.350 έτη φωτός μακριά) και τόσο φωτεινό, είναι σχετικά εύκολο για τους αστρονόμους να το ερευνήσουν και να μελετήσουν τη διαδικασία του σχηματισμού αστεριών. Μιλάμε ίσως για το πιο μελετημένο αντικείμενο του σύμπαντος, μετά από το ηλιακό μας σύστημα.

Για να είμαστε ακριβείς, ο οποιοσδήποτε μπορεί να δει το Νεφέλωμα με τα ίδια του τα μάτια, αρκεί βέβαια να ξέρει που να κοιτάξει. Το νεφέλωμα κρέμεται στο Ξίφος του Ωρίωνα, οπότε θα πρέπει πρώτα να εντοπίσουμε τον αστερισμό του Ωρίωνα, το οποίο είναι ένα από τα πιο εύκολο αντικείμενα να εντοπίσουμε στο Βόρειο Ημισφαίριο. Απλά, κοιτάμε την σειρά των τριών φωτεινών άστρων που απαρτίζουν τη Ζώνη του Ωρίωνα. Στη δεξιά πλευρά της Ζώνης, κοιτάμε λίγο πιο κάτω για να βρούμε τρία ακόμα αστέρια σε μια κάθετη γραμμή, ελαφρώς πιο αμυδρά από τη Ζώνη. Αυτό είναι το Ξίφος του Ωρίωνα, και το φωτεινό, ασαφές αντικείμενο στη μέση του Ξίφους είναι το Νεφέλωμα του Ωρίωνα.

Το νεφέλωμα μοιάζει με ένα ασαφές άστρο με γυμνό μάτι, αλλά αν υπάρχει κάποιο τηλεσκόπιο (και αρκετή υπομονή και επιδεξιότητα), είναι δυνατό να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα.

Ο αστρονόμος Terry Hancock πέρασε τέσσερα χρόνια παρατηρώντας το Νεφέλωμα με το 5 ιντσών τηλεσκόπιό του. Έπειτα, συνδυάσει τα δεδομένα από το σύνολο των παρατηρήσεών του στην πανέμορφη εικόνα που βλέπουμε πιο πάνω.


Το μεγάλο μπλε και κόκκινο αντικείμενο που βλέπουμε στα δεξιά είναι το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, με πραγματική διάμετρο που εκτιμάται στα 24 έτη φωτός, όπου γεννιούνται τα άστρα. Το Νεφέλωμα είναι σπίτι για τουλάχιστον 2.000 νεαρά άστρα, ενώ συνεχώς γεννιούνται περισσότερα αστέρια.


Το μικρότερο μπλε σύννεφο στα αριστερά είναι μια ομάδα νεφελωμάτων γνωστή ως "νεφελώματα ανάκλασης" εξαιτίας του τρόπου που το φως από τα νεογέννητα άστρα αντανακλάται από τα σύννεφα της διαστρικής σκόνης.


Μαζί με το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, αυτά τα νεφελώματα είναι μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης δομής που ονομάζεται Σύμπλεγμα Μοριακών Νεφών του Ωρίωνα. Το συγκρότημα είναι μια τεράστια περιοχή γεμάτη από νεφελώματα, νέα αστέρια και σκοτεινά σύννεφα σκόνης και αερίου, που εκτείνονται σε εκατοντάδες έτη φωτός. Μπορείτε να δείτε μερικά από αυτά τα σκοτεινά νέφη στην εικόνα του Hancock παραπάνω.

από: APoD, gizmodo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου