Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Περιδιαβείτε όλες τις χώρες μέσα σε λίγα λεπτά σε έναν άτλαντα από χώμα και πέτρα


Το να γυρίσει κανείς τον πλανήτη με τα πόδια είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, μιας και θα χρειαστεί πολλά χρόνια από τη ζωή του, χρήματα αλλά και την ακλόνητη αποφασιστικότητα να προχωράει ασταμάτητα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Αυτά στον κανονικό κόσμο. Μπορεί κανείς όμως να γυρίσει τον πλανήτη μας στο Verdenskortet (Χάρτης του Κόσμου) στη Δανία.




Στο Verdenskortet λοιπόν, οι επισκέπτες μπορούν να βαδίσουν σε όλες τις χώρες του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά και στη συνέχεια να απολαύσουν τον καφέ τους στο παρακείμενο αναψυκτήριο. Ο άτλαντας είναι κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από χώμα και πέτρα. Αλλά το πιο εκπληκτικό είναι ότι πρόκειται για έργο ενός ανθρώπου.


Ο Søren Poulsen γεννήθηκε το 1888 εκεί που σήμερα είναι ο άτλαντας και μετακόμισε στις ΗΠΑ όταν ήταν νεαρός. Μετά από 20 χρόνια στο εξωτερικό, επέστρεψε στην οικογενειακή φάρμα, στις όχθες της λίμνης Klejtrub. Μετά από μια αποτυχημένη επιχείρηση με οπωρώνες, το 1944 έστρεψε την προσοχή του στο έργο που θα τον απασχολούσε μέχρι το θάνατό του, σε ηλικία 81 ετών, το 1969.


Ο Poulsen πάντα ενδιαφερόταν για την γεωγραφία. Έτσι αποφάσισε να φτιάξει τον κόσμο μας με την δημιουργία μιας χερσονήσου στη λίμνη. Και το έκανε με τη χρήση μερικών απλών εργαλείων (ένα καρότσι και μερικά εργαλεία) και πολλή εφευρετικότητα -μερικές από τις πέτρες που έσυρε μόνος τους στο μέρος ζυγίζουν πάνω από έναν τόνο.


Ο χάρτης έχει διαστάσεις 45x90 μέτρα και είναι υπό κλίμακα -27 εκατοστά αντιστοιχούν σε 111 πραγματικά χιλιόμετρα. Ο χάρτης έγινε δημοφιλές αξιοθέατο στην περιοχή Βίμποργκ, καθώς οι επισκέπτες παίζουν μίνι γκολφ κατά μήκος της ακτής και κάνουν την βαρκάδα τους στον Ειρηνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου