Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Το γεωγραφικό κέντρο της Ασίας


Το εν λόγω σημείο βρίσκεται στην πρωτεύουσα της ρωσικής δημοκρατίας Τιβά, Κιζίλ, αν και δεν συμφωνούν όλοι με αυτό και ειδικά οι Κινέζοι που ισχυρίζονται ότι το πραγματικό γεωγραφικό κέντρο βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, Ουρούμτσι (η πόλη αναφέρεται στο Βιβλίο Γκίνες ως η πόλη που απέχει περισσότερο από τη θάλασσα, περίπου 2.500 χλμ). Αλλά λόγω της αχανούς ηπείρου όπως είναι η Ασία, κανείς δεν αμφισβητεί τον άλλο.Το Μνημείο στο Κιζίλ - φωτογραφία

Το Κιζίλ βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Μεγάλος και Μικρός Γενισέη (Bii Khem και Kaa Khem αντίστοιχα), είναι πρωτεύουσα της ρωσικής Δημοκρατίας της Τιβά, βρίσκεται στη Σιβηρία και απέχει περίπου 3.700 χλμ από τη Μόσχα. Η πόλη είναι μόλις και μετά βίας προσιτό -δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα, δεν υπάρχει σύνδεση με τον Υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο, ενώ η κοντινότερη μεγάλη πόλη είναι 400 χλμ μακριά.


Το Μνημείο του Κέντρου της Ασίας βρίσκεται στην περιοχή Tos-Bulak, νότια της πόλης, στην όχθη του ποταμού Γενισέη, στη συμβολή των ποταμών. Το πρώτο μνημείο κατασκευάστηκε το 1964. Το 2014, για την 100η επέτειο από την ενοποίηση της Τιβά με την Ρωσία, ανεγέρθηκε ένα μνημείο στη θέση του παλιού. Το μνημείο είναι τρία λιοντάρια γύρω από μια σφαίρα από την οποία ξεκινάει ένας οβελίσκος.

Προς τιμήν της 100ης επετείου από την ενοποίηση του Κιζίλ και της Τίβα με την Ρωσία, αυτό το γλυπτό, που ονομάζεται "Βασιλικό Κυνήγι" αποκαλύφθηκε κοντά στο μνημείο - πηγή

Το παλιό μνημείο - πηγή

Το άλλο γεωγραφικό κέντρο είναι 700 χλμ νότια, στην κινεζική πόλη Yongfeng, περίπου 30 χλμ μακριά από το Ουρούμτσι. Το μνημείο στήθηκε το 1992. Είναι ένας πύργος ύψους 18 μέτρων που οι τέσσερις βάσεις του είναι προσανατολισμένες προς τις τέσσερις βασικές κατευθύνσεις. Από όποια μεριά και αν το δει κανείς, το μνημείο μοιάζει με "A", που αναφέρεται στην λέξη "Ασία". Μια σφαίρα βρίσκεται στην κορυφή του πύργου και ένα εκκρεμές κρέμεται από το κέντρο, δείχνοντας προς τον γεωγραφικό κέντρο.


Πριν από την ολοκλήρωση του μνημείου, το μέρος σηματοδοτούνταν από ένα ξύλινο κοντάρι που το "γεωγραφικό κέντρο της Ασίας". Για την κατασκευή του μνημείου, το χωριό που βρισκόταν στην περιοχή μεταφέρθηκε 1 χλμ μακριά. Το νέο χωριό είναι τώρα γνωστός ως η "Καρδιά της Ασίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου