Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Τα παράξενα παλάτια από σοδειές και καλλιέργειες

Δεν ήταν όλα τα παλάτια από καλαμπόκι... παλάτια

Το 1890, το Forest City της Αϊόβα έφτιαξε ένα παλάτι, όχι από πέτρα ή ξύλο ή τούβλα, αλλά από λινάρι.

Το παράξενο κτίριο (;) στην Αϊόβα δεν ήταν το μοναδικό του είδους του. Στα τέλη της δεκαετίας του 1880, τα δυτικά των ΗΠΑ καταλήφθηκαν από μια τρέλα για την ανοικοδόμηση παλατιών από δημητριακά, σανό, μηδική και καλαμπόκι.Το Forest City Flax Palace

Ήταν παραμυθένια παλάτια με πύργους και τους τρούλους. Ένα παλάτι από σιτηρά μπορούσε να ήταν τριώροφο ή τόσο μεγάλο που μπορούσε να περάσει ένα τραμ από μέσα του.

Τα κτίρια είχαν ως στόχο να αναδείξουν την γενναιοδωρία των πόλεων τους. Συνολικά, κατασκευάστηκαν τουλάχιστον 35 σε 24 πόλεις, από τη Νότια Ντακότα μέχρι το Τέξας και το Ιλινόις.

Το πρώτο Sioux City Corn Palace

Το πρώτο, κατασκευάστηκε το 1887, ήταν ένα παλάτι από καλαμπόκι στη Sioux City, με έκταση 1,67 στρέμματα, είχε ύψος 30,5 μέτρα και κόστισε 25.000 δολάρια. Όταν φτιάχτηκε, ξηρασία κατέστρεψε τις καλλιέργειες σε όλη την περιοχή. Αλλά για κάποιο λόγο, το Sioux City της Αϊόβα την γλίτωσε και μάλιστα είχαν και περισσότερη παραγωγή από άλλες χρονιές.

Το παλάτι έγινε αμέσως επιτυχία -μέχρι και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ το επισκέφτηκε- και σχεδόν αμέσως και άλλες πόλεις άρχισαν τα φτιάχνουν τα δικά τους γεωργικά οικοδομήματα. Το 1889, έγινε στο Texas Spring Palace που ήταν διακοσμημένο όχι μόνο με καλαμπόκι, αλλά και με βρώμη, κάκτους, βρύα και βέλιουρα. Στο Ottumwa της Αϊόβα, φτιάχτηκε το Coal Palace, φτιαγμένο από κάρβουνο και κονίαμα. Το 1890, φτιάχτηκαν παλάτια από σανό, λινάρι και ζαχαρότευτλα, ενώ τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν παλάτια από σιτηρά, βρώμη και όλο και περισσότερα από καλαμπόκι.

Μετά το πέμπτο παλάτι από καλαμπόκι, το Sioux City σταμάτησε την κατασκευή τέτοιων οικοδομημάτων. Το 1892, το Μίτσελ στη Νότια Ντακότα, συνέχισε την παράδοση και έχτισε το πρώτο δικό του παλάτι από καλαμπόκι. Το 1919, αποφασίστηκε το παλάτι να γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό της πόλης. Μέχρι τότε, η μανία είχε ξεπεραστεί. Σήμερα το Μίτσελ είναι το μοναδικό μέρος με τέτοιο παλάτι.


Το Coal Palace (κάρβουνο)


Το Grand Island Sugar Beet Palace (ζαχαροκάλαμο)


Το Alfalfa Palace (είδος οσπρίου)


Το Blue Grass (είδος πόας) Palace


Το Forest City Flax Palace

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου