Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Ένα 14ωρο φιλμ για το στέγνωμα ενός βαμμένου τοίχου


Το British Board of Film Classification ιδρύθηκε το 1912 για να αξιολογεί και να λογοκρίνει νέες ταινίες πριν βγούνε στις αίθουσες. Σκοπό του είναι, όπως επισήμως έχει διατυπωθεί το 1916, να προστατεύσει το κοινό από θεάματα όπως "οι άσεμνοι χοροί", "οι σκηνές που περιέχουν την στολή του βασιλιά για να την περιφρονήσουν ή να την γελοιοποιήσουν" και "σκηνές όπου άνδρες και γυναίκες βρίσκονται μαζί στο κρεβάτι".



Δείτε ακόμη:
Μερικές από τις πιο μεγάλες σε διάρκεια ταινίες

Αν και αυτά τα κριτήρια έχουν αλλάξει τα τελευταία εκατό χρόνια, οι λογοκριτές του BBFC συνεχίζουν να επιθεωρούν και να λογοκρίνουν κάθε ταινία που κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία. Χωρίς πιστοποιητικό από το BBFC, καμία ταινία δεν μπορεί να προβληθεί στις βρετανικές αίθουσες. Όμως, τα πιστοποιητικά του BBFC είναι ακριβά: Κατά μέσο όρο, για μια μεγάλου μήκους ταινία κοστίζει περίπου 1000Λίρες Αγγλίας. Το ποσό όμως ανεβαίνει όσο μεγαλύτερη είναι η ταινία, γεγονός που καθιστά δύσκολο τους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές να κάνουν τη δουλειά τους, ακόμα και αν η ταινία τους εγκριθεί.

Γι' αυτό το λόγο, ο κινηματογραφιστής Charlie Lyne αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί κατά του BBFC, αναγκάζοντας τους λογοκριτές του να παρακολουθήσουν μια πολύ μεγάλη, βαρετή μέχρι θανάτου ταινία.



Με τίτλο Paint Drying, το film είναι ένα μονόπλανο, χωρίς διακοπή, στέγνωμα ενός βαμμένου τοίχου για 14 ώρες. Μιας και η ταξινόμηση από το BBFC κοστίζει 101,50 Λίρες, με επιπλέον 7,09 Λίρες ανά λεπτό, το μήκος του τελικού φιλμ θα εξαρτηθεί από το πόσα χρήματα μπορεί να μαζέψει ο Lyne.

Ο 24χρόνος ανεξάρτητος σκηνοθέτης Lyne, ξόδεψε 900 Λίρες για ένα πιστοποιητικό του BBFC για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο Beyond Clueless. Έχει ξεκινήσει ένα Kickstarter για να συγκεντρωθούν χρήματα για το Paint Drying. Για κάθε 7,09 Λίρες που θα μαζέψει, πέρα από τα πρώτα 101,50, οι λογοκριτές του BBFC θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν ένα επιπλέον λεπτό του φιλμ. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για περίπου 10,5 ώρες του φιλμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου