Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Sir Vival, το αυτοκίνητο ασφαλείας από το μέλλον που δεν έπιασε ποτέ


Αν ήταν πιο ελκυστικό, ίσως και να είχε αλλάξει το πως σκεφτόμαστε την οδήγηση

Κάπου εκεί στη δεκαετία του 1950, έκανε την εμφάνισή του στις ΗΠΑ, ίσως το πιο παράξενο πράγμα που κυκλοφόρησε ποτέ με τέσσερις ρόδες. Ήταν το Sir Vival.



Σχεδιασμένο από τον Walter C. Jerome, το Sir Vival ήταν το αντικείμενο ενός άρθρου του περιοδικού Mechanix Illustrated του Απριλίου του 1959. Το περιοδικό το ανέφερε ως το "η τελευταία λέξη στην οδηγική ασφάλεια;" (το άρθρο στις εικόνες που ακολουθούν).





Παρά το "τρομακτικά ανορθόδοξο δυο τμημάτων" σχέδιό του και την τιμή των 10.000 δολαρίων (μια Cadillac Series 62 είχε αρχική τιμή 5.000 δολάρια), το Mechanix Illustrated επέλεξε να τονίσει τα πολυάριθμα χαρακτηριστικά ασφαλείας του αυτοκινήτου.

Και όχι χωρίς λόγο. Ας αγνοήσουμε την τρομακτική εμφάνισή του και ας ρίξουμε μια ματιά στα πολλά, καινοτόμα χαρακτηριστικά του. Το τιμόνι ήταν σε κεντρική θέση, οι πόρτες παρέμεναν κλειστές σε περίπτωση ατυχήματος, ο "θόλος" του οδηγού αντί για τους συμβατικούς υαλοκαθαριστήρες διέθετε τόσο εντός όσο και εκτός υαλοκαθαριστήρες. Με την περιστροφή του θόλου, αυτός καθαρίζονταν συνεχώς.

Πρόσφατες φωτογραφίες ενός σωζόμενου μοντέλου



από: batona, autoweek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου