Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Το μεγαλύτερο πανόραμα του 19ου αιώνα στον κόσμο εξακολουθεί να είναι in-situ


Πάνω από 120 μέτρα ενός κανονικού μεγέθους πίνακα μεταφέρει στιγμιαία τους επισκέπτες σε μια κανονική μέρα στο παραθαλάσσιο χωριό Scheveningen στη Βόρεια θάλασσα



Δείτε ακόμη 6 πανοραμικοί πίνακες που βάζουν τον επισκέπτη μέσα στην δράση


Είναι δημιουργία του Hendrik Willem Mesdag, γνωστού για τους πίνακες πλοίων στη θάλασσα. Το πανόραμα δείχνει τα ταλέντα του στο να συλλαμβάνει θαλασσινά τοπία σε μεγάλες κλίμακες. Όταν άνοιξε το πανόραμα το 1881 ήταν απλώς το πιο πρόσφατο σε μια τάση της λαϊκής διασκέδασης που έχει αποκτήσει δημοτικότητα στη βικτοριανή περίοδο –τα πανοράματα στο Λονδίνο προσέλκυαν χιλιάδες επισκέπτες για μια δεκαετία. Αυτό το αριστούργημα όμως δημιουργήθηκε όταν άρχισε να πέφτει η δημοτικότητά τους. Ο Mesdag το πλήρωσε μόνος του και σ' αυτόν οφείλεται το ότι μπορεί κανείς να το δει μέχρι και σήμερα.


Το Mesdag Panorama έχει διαστάσεις 14 μέτρα ύψος και 120 μέτρα μήκος, καθιστώντας το το μεγαλύτερο πανόραμα της βικτοριανής εποχής που βρίσκεται μέχρι και σήμερα στην αρχική του θέση.

Hendrik Willem Mesdag

Παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν λίγα πλήρους κλίμακας πανοράματα από τα εκατοντάδες που κάποτε κυριαρχούσαν σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν μερικά αξιοσημείωτα που σώζονται. Στην πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας βρίσκεται το 120 χρόνων Raclawice Panorama με το οποίο ο επισκέπτης μεταφέρεται στη μέση της μάχης του 1794 του Racławice. Στην Κωνσταντινούπολη το Panorama 1453 Museum αναπαράγει την Άλωση της Βασιλεύουσας. Στη Δαμασκό της Συρίας υπάρχει ένα πιο σύγχρονο, το October War Panorama, που είναι αφιερωμένο σε σκηνές από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, που συνέβη τον Οκτώβριο του 1973, ανάμεσα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου