Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ένα μικροσκόπιο του 18ου αιώνα


Το μικροσκόπιο που βλέπετε στην φωτογραφία κατασκευάστηκε κάπου στο 1751 από χαλκό, σμάλτο, γυαλί και ανεπεξέργαστο δέρμα. Ανήκει στο J. Paul Getty Museum και είναι ακόμη λειτουργικό.



Ο μηχανισμός του μικροσκοπίου σχεδιάστηκε από τον Michel-Ferdinand d’Albert d’Ailly, έναν Γάλλο ευγενή που έζησε μεταξύ του 1714 και του 1769, βετεράνου του Επταετή πολέμου και ενθουσιώδη ερασιτέχνη των επιστημονικών αναζητήσεων. Ήταν επίσης τιμητικό μέλος της Γαλλικής Βασιλικής Ακαδημίας και είχε εκδώσει διάφορα άρθρα για την οπτική, την αστρονομία και τα οπτικά όργανα.

Το συγκεκριμένο μικροσκόπιο, όπως γράφει το Getty, έγινε για έναν άνθρωπο όπως ο εν λόγω, "έναν αριστοκράτη, ερασιτέχνη επιστήμονα" που θα μπορούσε να το χρησιμοποιεί στο σπίτι του για να εξερευνεί τη συλλογή του με τα φυσικά δείγματα. Κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, στην Ευρώπη συχνά οι ευγενείς έστηναν μικρά "μουσεία Φυσικής Ιστορίας" με εξωτικά και ενδιαφέροντα δείγματα, τα οποία ήταν και ένδειξη της δύναμης και του πλούτου τους.

από: getty

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου