Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Η βάση μια πλατφόρμας πετρελαίου που ρυμουλκείται στη θάλασσα


Στην πιο πάνω -απίστευτη, η αλήθεια είναι- φωτογραφία βλέπουμε μια γιγαντιαία βάση μιας πλατφόρμας πετρελαίου ενώ ρυμουλκείται στη θάλασσα. Ο σκελετός, φτιαγμένος από ατσάλι και γνωστός ως "jacket", είναι η βάση στην οποία θα τοποθετηθεί πλατφόρμα για την άντληση του πετρελαίου.



Η συγκεκριμένη πλατφόρμα τοποθετήθηκε το 1988 από την Shell στον Κόλπο του Μεξικό και θεωρούνταν ως ένα από τα πιο εκπληκτικά κατορθώματα της μηχανικής του 20ου αιώνα. Η πλατφόρμα ονομάστηκε "Bullwinkle" και ήταν η ψηλότερη εξέδρα άντλησης πετρελαίου στον κόσμο κατά τη στιγμή της κατασκευής. Είναι 150 πόδια ψηλότερη από το Willis Tower του Σικάγο και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στο Τέξας πριν τοποθετηθεί στη θάλασσα, δηλαδή 332 ναυτικά μίλια μακριά.

Για την Bullwinkle χρησιμοποιήθηκε 10 φόρες το ατσάλι που χρησιμοποιήθηκε για τον Πύργο του Άιφελ και ζυγίζει πάνω από 50.000 τόνους. Η κατασκευή της πήρε 2,5 χρόνια και για να μεταφερθεί στη θάλασσα κατασκευάστηκε μια φορτηγίδα μήκους 853 ποδών (260 μέτρα περίπου) -επίσης η μεγαλύτερη της εποχής. Όλο το έργο πήρε πάνω από 5 χρόνια και 500 εκατομμύρια δολάρια στη δεκαετία του 1980 για να υλοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου