Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

50.000 φωτάκια φωτίζουν μια έρημο

Το Field of Light στο Ουλουρού

Η έλξη του καλλιτέχνη Bruce Munro για το φως, τον έχει πάει σε όλο τον κόσμο. Από το 2004, το έργο του Field of Light έχει γυρίσει τον κόσμο, ενσωματώνοντας χιλιάδες μικροσκοπικά φώτα σε διάφορα τοπία: από την έρημο της Αριζόνα μέχρι τα καταπράσινα τοπία της Σκωτίας. Τον επόμενο μήνα, για πρώτη φορά, η δημιουργία του θα επιστρέψει στο μέρος απ' όπου ο καλλιτέχνης άντλησε έμπνευση: το Ουλουρού, γνωστό και ως Άγερς Ροκ της Αυστραλίας.



Το Ουλουρού είναι ένας μεγάλος μονόλιθος από ψαμμίτη στο νότιο άκρο της Βόρειας Επικράτειας στην κεντρική Αυστραλία. Ο μονόλιθος απέχει από την κοντινότερη πόλη, το Άλις Σπρινγκς, 335 χιλιόμετρα, έχει ύψος 348 μέτρα και περιφέρεια 9,4 χιλιόμετρα. Μαζί με την Κάτα Τιούτα (όρη Όλγκας) είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Εθνικού Πάρκου Ουλουρού-Κάτα Τιούτα. Ο μονόλιθος είναι ιερό μέρος για τους Ανανγκού, του Αβορίγινες της περιοχής. Η περιοχή γύρω του έχει πληθώρα πηγών, νερόλακκων, σπηλαίων και αρχαίων ζωγραφιών ενώ από το 1987 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Εκεί λοιπόν, το 1992, ο Munro είχε την ιδέα να "δημιουργήσει ένα φωτεινό τοπίο από στελέχη που, όπως οι σπόροι σε μια έρημο, θα άνθιζαν το σούρουπο με απαλούς ρυθμούς κάτω από τα αστέρια". Αρχίζοντας την 1η Απριλίου, πάνω από 50.000 φωτάκια με γυάλινες σφαίρες θα φωτίζουν μια περιοχή με μέγεθος όσο τεσσάρων γηπέδων ποδοσφαίρου κάθε νύχτα για το επόμενο έτος.

Ο Munro έπρεπε να μεταφέρει τα φωτάκια από το στούντιό του στην Αγγλία, αλλά η απομακρυσμένη θέση του Ουλουρού -είπαμε ότι η πιο κοντινή πόλη είναι 335 χιλιόμετρα μακριά ενώ τα παιδιά στο τοπικό σχολείο εκπαιδεύονται μέσω ασυρμάτου- έφερε κάποιες υλικοτεχνικές προκλήσεις. Επειδή το κάθε φως ζυγίζει 15 τόνους, έγιναν πάνω από 32 διεθνείς και εσωτερικές πτήσεις, προτού γίνει η εγκατάσταση και συνδεθούν με καλώδια οπτικών ινών.

Το έργο έχει τίτλο Tili Wiru Tjuta Nyakutjaku στην τοπική γλώσσα Pitjantjatjara που σημαίνει "Κοιτάζοντας πολλά όμορφα φώτα".

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου