Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Οι πτήσεις του Ότο Λίλιενταλ


Το 1891 ο Ότο Λίλιενταλ (Otto Lilienthal) έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έκανε καταγεγραμμένες, επαναλαμβανόμενες, επιτυχής πτήσεις. Όμως, εκείνη την εποχή, η ταινία δεν ήταν επιλογή -βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα. Σίγουρα όμως φωτογραφήθηκε από πολλές οπτικές γωνίες. Τώρα πλέον, μπορούμε να έχουμε μια πραγματική αίσθηση του πως έμοιαζαν εκείνες οι πτήσεις.



Ο Johannes Hogebrink είδε κάτι το ιδιαίτερο, χρησιμοποίησε μια πολύ σύγχρονη εκδοχή της αποκοπής-επικόλλησης και δημιούργησε την "πρώτη ταινία" του Λίλιενταλ.



Ο Λίλιενταλ ήταν Γερμανός μηχανικός και θεωρείται πατέρας της ανεμοπορίας. Ασχολήθηκε με την πραγματοποίηση διαφόρων μικροεφευρέσεων, καθώς και με τη μελέτη της αεροδυναμικής. Έχοντας ως πρότυπο το πώς πετούν τα πτηνά, ο Λίλιενταλ επινόησε έναν τύπο ανεμόπτερου με κυρτά πτερύγια, όπως των πουλιών, με το οποίο πραγματοποίησε πολλές πτήσεις σε πλαγιές λόφων.

Στις 9 Αυγούστου 1896 τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της 2.400ης πειραματικής πτήσης του και υπέκυψε στα τραύματά του την επομένη, 10 Αυγούστου. Τάφηκε στο Βερολίνο. Στη κορυφή ενός από τους λόφους που επιχειρούσε τις πειραματικές του πτήσεις έχει ανεγερθεί σήμερα ομώνυμο μνημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου