Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Η τρισδιάστατη αναπαράσταση ενός από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία του 16ου αιώνα


Ήταν το μεγαλύτερο και πιο τρομερό πολεμικό πλοίο της εποχής του. Ονομαζόταν Mars (Άρης) από τον θεό του πολέμου των Ρωμαίων. Αλλά έγινε μια μπάλα φωτιάς σε μια βάναυση ναυμαχία το 1564, που έστειλε 800-900 Σουηδούς και Γερμανούς ναύτες -και μια περιουσία σε χρυσό και ασημένια νομίσματα- στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας.

Στην εικόνα πιο πάνω βλέπουμε μια τρισδιάστατη εικόνα του πλοίου. Μιας και η ανάσυρση του από τη θάλασσα είναι ακριβή και μπορεί να προκαλέσει ζημίες σε διάφορα αντικείμενα, το Mars έχει μείνει στον πάτο της θάλασσας και έχουν χρησιμοποιηθεί φωτο-μωσαϊκά και σαρώσεις για την παραγωγή τρισδιάστατων αναπαραστάσεων των τελευταίων λεπτών του πλοίου και των ψυχών πάνω του.



Δείτε ακόμη:
Vasa: Ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία του 17ου αιώνα βρίσκεται πλέον σε μουσείο
Ίσως το πιο παράξενο πολεμικό πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ!
5+1 διάσημα ναυάγια που μπορεί να επισκεφτεί κανείς
Ένα πολεμικό πλοίο που υπηρέτησε σε 6 διαφορετικά κράτη
Τσιμεντένια πλοία

Το πλοίο γνωστό και ως Makalös (Απαράμιλλο, Καταπληκτικό) ήταν ένα σουηδικό πολεμικό πλοίο που φτιάχτηκε μεταξύ του 1563 και του 1564. Ήταν η ναυαρχίδα του βασιλιά Ερρίκου ΙΔ' της Σουηδίας, είχε μήκος 48 μέτρα και ήταν εξοπλισμένο με 107 κανόνια, ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία της εποχής, ακόμη μεγαλύτερο από ένα άλλο διάσημο σουηδικό πλοίο, το Vasa (δείτε το στον σύνδεσμο πιο πάνω). Το 1564, κατά τη διάρκεια ενός επταετούς πολέμου στη Βόρεια θάλασσα (μεταξύ του Βασιλείου της Σουηδίας και μιας συμμαχίας των Δανία-Νορβηγία, της πόλης-κράτους Lübeck και της Πολωνίας, από το 1563 μέχρι το 1570), το σκάφος έπιασε φωτιά και εξερράγη κατά τη διάρκεια της πρώτης μάχης του Öland στη Βαλτική Θάλασσα.

Στις 19 Αυγούστου του 2011, ανακοινώθηκε ότι το ναυάγιό του πιθανότατα βρέθηκε από μια ομάδα δυτών, σε βάθος 75 μέτρων κάπου στα 18,5 χιλιόμετρα βόρεια του Öland, μετά από αρκετά χρόνια έρευνας. Την 1η Νοεμβρίου του 2011, ανακοινώθηκε ότι το ναυάγιο είναι όντως το Mars.


Πλέον, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι το καλύτερα διατηρημένο σκάφος του είδους του, που αντιπροσωπεύει την πρώτη γενιά των μεγάλων, τρικάταρτων πολεμικών πλοίων της Ευρώπης.

Όλη η ιστορία της ανακάλυψης του Mars στο National Geographic.

Πληροφορίες από wikipedia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου