Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ένα πολεμικό πλοίο που υπηρέτησε σε 6 διαφορετικά κράτη

Το πλοίο το 1865 - πηγή

Το να αλλάζουν χέρια τα πολεμικά πλοία δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Όταν κάποια από τις εμπόλεμες δυνάμεις χάνει κάποιον πόλεμο, χάνει και τα πολεμικά πλοία της, κάτι σαν βραβείο για τον νικητή. Και οι νικητές μπορεί να τα πουλήσουν, όταν δεν τα χρειάζονται πια.



Ένα πλοίο, στην 24χρονη καριέρα του, υπηρέτησε 6 διαφορετικά κράτη: την Γαλλία, την Δανία, τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής (ή Συνομοσπονδία), την Ισπανία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Η Συνομοσπονδία ανέθεσε την κατασκευή πολεμικών πλοίων εκτός Αμερική, όπως το βρετανικής κατασκευής καταδρομικό εμπορικών πλοίων, CSS Shenandoah. Το CSS Stonewall, πήρε το όνομα του από τον στρατηγό Thomas "Stonewall" Jackson, ήταν ένα παρόμοιο πλοίο.

Όπως οι Βρετανοί, έτσι και οι Γάλλοι ήθελαν μια νίκη της Συνομοσπονδίας στον Αμερικανικό Εμφύλιο πόλεμο (αν και ποτέ δεν την αναγνώρισα σαν ξεχωριστό κράτος). Έτσι ο Γάλλος αυτοκράτορας Ναπολέων ο Γ'. Το 1863 λοιπόν, η κυβέρνηση της Συνομοσπονδίας μπόρεσε να αναθέσει στην εταιρία Lucien Arman στο Μπορντό την κατασκευή του 1.390 τόνων Sphinx. Ήταν ένα καλοφτιαγμένο και σύγχρονο πολεμικό πλοίο που θα μπορούσε να απειλήσει σοβαρά το εμπόριο των ΗΠΑ.

Αλλά τον Απρίλιο του 1864, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι η ήττα της Συνομοσπονδίας ήταν αναπόφευκτη. Αντί να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις της με τις ΗΠΑ, η Γαλλία πούλησε το σκάφος στη Δανία με το όνομα Stærkodder.

Εκείνη την εποχή, η Δανία διεξήγαγε πόλεμο εναντίον της Πρωσίας και της Αυστρίας λόγω μιας διαφωνίας στα σύνορα του Schleswig. Η Δανία συνθηκολόγησε πριν από την παραλαβή του πλοίου στην Κοπεγχάγη, οπότε οι κατασκευαστές το πούλησαν στην Συνομοσπονδία. Το πλοίο, με το όνομα CSS Stonewall πλέον, καθελκύστηκε τον Ιανουάριο του 1865.


Το ναυτικό των ΗΠΑ παρακολουθούσε το Stonewall, αλλά απέφευγε να συγκρουστεί σε ναυμαχία. Ο καπετάνιος Thomas J. Page οδήγησε το πλοίο στην Αβάνα της Κούβας, όπου έμαθε ότι ο πόλεμος είχε τελειώσει. Ξαφνικά χρειαζόταν χρήματα για να πληρωθεί το πλήρωμα. Οπότε ο Page το πούλησε στις τοπικές Ισπανικές αρχές για 16.000 δολάρια στις 19 Μαΐου. Οι ΗΠΑ το ήθελαν αυτό το πλοίο, οπότε το αγόρασαν από την Ισπανία για το ίδιο ποσό.

Το 1867 οι ΗΠΑ το πούλησαν στην Ιαπωνία. Οι Ιάπωνες, εκείνη την εποχή, εκσυγχρονιζόταν με ταχείς ρυθμούς. Αρχικά αγόραζαν και έπειτα κατασκεύαζαν σύγχρονα πολεμικά πλοία.

Η Tokugawa Shogunate, η τελευταία φεουδαρχική, στρατιωτική κυβέρνηση της Ιαπωνίας που κυβέρνησε για 2 αιώνες, έπεσε κατά τη διάρκεια ενός εμφυλίου πολέμου στον αυτοκράτορα Meiji και τους συμμάχους του. Αυτό συνέβη, εν μέρη, χάρη στο Stonewall, γνωστό τώρα ως Kōtetsu, που ήταν η ναυαρχίδα του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού.

Η Ιαπωνία παρόπλισε το πλοίο το 1888, μετά από 24 χρόνια υπηρεσίας για 6 διαφορετικά έθνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου