Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Το πιο παλιό Σουτιέν έχει ηλικία 600 χρόνων


Μέχρι σήμερα ο κόσμος πίστευε ότι οι γυναίκες ξεκίνησαν να φορούν σουτιέν γύρω στο 19ο αιώνα. Απ’ ότι φαίνεται όμως το σουτιέν είναι μια πολύ πιο παλιά ιστορία.



Στο κάστρο Lengberg στο Ανατολικό Τιρόλο ανακαλύφθηκαν τέσσερις στηθόδεσμοι οι οποίοι υπολογίζεται ότι φορέθηκαν πριν 600 χρόνια!

Η αρχαιολόγος που έκανε την ανακάλυψη η Beatrix Nutz είπε για το ευρήματα:
«Δεν το πιστεύαμε ούτε η ίδιοι. Από ότι γνωρίζαμε το 15ο αιώνα δεν υπήρχαν τέτοια εσώρουχα όπως το σουτιέν»

Τα σουτιέν τα οποία ήταν διακοσμημένα με δαντέλα, αποτελούν ένα στοιχείο για το τι εσώρουχα φορούσαν οι γυναίκες της εποχής καθώς οι πίνακες του 15ου έδειχναν τις γυναίκες μόνο ντυμένες με φορέματα.

Πάντως γενικότερα η ιστορία του σουτιέν είναι αρκετά μπερδεμένη καθώς υπάρχουν διάφορες απόψεις για το ποιος το πρωτοεφήυρε. Ανάμεσα στα πολλά ονόματα υπάρχει αυτό της Γαλλίδας κατασκευάστριας κορσέδων Herminie Cadolle (τέλη 18ου αιώνα) και της Mary Phelps Jacob η οποία κατοχύρωσε την πατέντα το 1914.

Την περίοδο του μεσαίωνα υπάρχουν αναφορές για κάποια εσώρουχα τα οποία ονόμαζαν «σακούλες για τα στήθη» ή «πουκάμισα με σακούλες» ενώ άλλες αναφορές κάνουν λόγω για επιδέσμους που τους χρησιμοποιούσαν γυναίκες με αρκετά μεγάλο στήθος (ώστε να μην φαίνεται το μέγεθος).

Οι Αυστριακοί αρχαιολόγοι του Πανεπιστήμιου του Innsbruck βρήκαν στο κάστρο εκτός από τα σουτιέν και ένα λινό εσώρουχο το οποίο μοιάζει αρκετά με κιλότα όμως από ότι λένε αυτό πιθανότατα είναι αντρικό καθώς εκείνη την εποχή οι γυναίκες δεν φορούσαν τίποτα κάτω από τη φούστα τους.

Τα εσώρουχα τότε ήταν σύμβολα της ανδρικής κυριαρχίας και δύναμης και αυτό αποτυπώνεται και σε διάφορους πίνακες του Μεσαίωνα στους οποίους απεικονίζονται ένας άντρας και μια γυναίκα να μαλώνουν για ένα σώβρακο, μια συμβολική μάχη για το ποιος «φοράει τα παντελόνια» στην οικογένεια...

πηγή: 69magazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου