Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Καλωσορίσατε στο πιο στοιχειωμένο κοιμητήριο του κόσμου!


Με ένα βίαιο poltergeist, γνωστό επειδή βλάπτει νυχτερινούς επισκέπτες και με μια ιστορία περί κλεμμένων σωμάτων, δεν είναι παράξενο που το Greyfriars Kirkyard θεωρείται το πιο στοιχειωμένο κοιμητήριο του κόσμου.



Αρπαγές πτωμάτων, βίαια φαντάσματα, ένα πιστό σκυλί και οι χαρακτήρες του Χάρι Πότερ μπορεί να μην ταιριάζουν σαν παρέα, αλλά στο Εδιμβούργο, πρωτεύουσα της Σκοτίας, και τα τέσσερα αυτά στοιχεία δημιουργούν ένα αλλοπρόσαλλο σκηνικό στο πιο στοιχειωμένο κοιμητήριο του κόσμου. Στο ιστορικό κέντρο της πόλης, σκαρφαλωμένο σε ένα λόφο με θέα τη "νέα" πόλη (χτίστηκε το 1700), το Greyfriars Kirkyard είναι φαινομενικά ένα ειδυλλιακό νεκροταφείο που χρονολογείται από τα 1560.

Το κοιμητήριο το στοιχειώνει ο George MacKenzie, αποκαλείται MacKenzie Poltergeist, που λέγεται πώς είναι μια από τις πιο βίαιες και ενεργές παραψυχολογικές φιγούρες. Ενώ ζούσε ήταν από τους πιο άγριους διώκτες των Σκοτσέζων Covenanters (Σκοτσέζοι πρεσβυτεριανοί που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Σκοτίας κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα), το πνεύμα του MacKenzie, σύμφωνα με το θρύλο, αφέθηκε ελεύθερο το 1999, όταν ένας άστεγος ψάχνοντας να βρει κάπου να κοιμηθεί, διέρρηξε την τελευταία του κατοικία, το Black Mausoleum. Ήταν κάτι που είχε προβλέψει ένας διάσημος Σκοτσέζος ποιητής, ο Robert Louis Stevenson, ο οποίος αναφερόμενος στον MacKenzie στο βιβλίο του 1879 "Edinburgh: Picturesque Notes", έγραψε, "Όταν η ψυχή ενός ανθρώπου είναι σίγουρα στην κόλαση, το σώμα του θα κείτεται ήσυχο σε κάποιο τάφο με οποιοδήποτε κόστος. Κάποια στιγμή, η πόρτα θα ανοίξει και ο καταδικασμένος θα εμφανιστεί ντυμένος με τα σιχαμένα ρούχα του τάφου".

Η Φυλακή των Covenanters είναι δίπλα στο Greyfriars Kirkyard και τα χωρίζει μια πέτρινη πόρτα και μια μεταλλική σχάρα κοντά στο μαυσωλείο του MacKenzie. Κάποτε στέγαζε 1200 μέλη μιας αποτυχημένης επανάστασης το 1679. Μόνο 257 από αυτούς βγήκαν ζωντανοί λόγω των καταστάσεων στη φυλακή τέσσερις μήνες μετά την μαζική φυλάκιση τους.

Σήμερα, όσοι κάνουν νυχτερινές επισκέψεις στο κοιμητήριο αναφέρουν μερικά παράξενα συμβάντα. Πολλοί συμμετέχοντες έχουν βγει μέσα από τη φυλακή και το μαυσωλείο με μώλωπες, εγκαύματα, εκδορές, και ακόμη και σπασμένα κόκαλα, που αποδίδονται στους νεκρούς κρατούμενους και τον καταπιεστή τους. Το 2006, το "The Scotsman" έγραψε πως είχαν καταγραφεί 450 επιθέσεις, 140 άνθρωποι κατέρρευσαν και υπάρχει η υποψία ότι το Mackenzie Poltergeist είναι υπεύθυνο για το θάνατο ενός τοπικού μέντιουμ.

Την ημέρα, το Greyfriars Kirkyard είναι ένα όμορφο μέρος για μια ήσυχη βόλτα. Τυπικά στοιχεία, όπως σε όλα τα παλιά νεκροταφεία, υπάρχουν παντού -απόκοσμοι σκαλιστοί Άγγελοι Θανάτου και άλλα μακάβρια στοιχεία σε επιτύμβιες στήλες. Αλλά είναι οι επιβλητικές μεταλλικές σχάρες που καλύπτουν κάποιους από τους τάφους που πραγματικά ξεχωρίζουν. Στις αρχές του 1800, άνθισαν οι ιατρικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, κάτι που ακούσια πυροδότησε παράνομες συναλλαγές με πτώματα που είχαν κλαπεί από τους τάφους και πωλούνταν στους σπουδαστές. Σύντομα, το φαινόμενο έγινε επιδημία. Για να εμποδίσουν αυτό το μακάβριο εμπόριο, οι οικογένειες των νεκρών, έκλειναν τα πτώματα σε σιδερένια κλουβιά, που ονομάζονται mortsafes.


Δεν είναι όμως όλοι οι θρύλοι του νεκροταφείου τόσο μακάβριοι.

Τα τελευταία 140 χρόνια, ένα ευγενικό, χάλκινο Skye τεριέ στέκεται φρουρός έξω από το νεκροταφείο και προσέχει το Kirkyard. Οι κάτοικοι του Εδιμβούργου αναφέρουν συχνά την ιστορία του Greyfriars Bobby. Ένα πιστό σκυλί που αγρυπνούσε πάνω από τον τάφο του νεκρού ιδιοκτήτη του για 14 χρόνια μέχρι και το δικό του θάνατο, οπότε και αυτό θάφτηκε δίπλα στον ιδιοκτήτη του. Η ιστορία έχει αναφερθεί σε βιβλία και ταινίες, αλλά οι ιστορικοί λένε ότι ενώ το κουτάβι υπήρχε, όλο το πένθος του ήταν πιθανώς ένα κατασκευασμένο τέχνασμα του μάρκετινγκ από την επιμελήτρια του νεκροταφείου και τον ιδιοκτήτη ενός εστιατορίου εκεί κοντά για να ενθαρρύνουν τον τουρισμό.

Το νεκροταφείο είναι επίσης λίγα μόλις βήματα από το πλέον ορόσημο Elephant House Cafe, όπου η JK Rowling έγραψε τις γραμμές του Χάρι Πότερ καθισμένη σε ένα παράθυρο με θέα το George Heriot, μια παράξενη σχολή Hogwarts-esque. Μεταξύ των τάφων στο Greyfriars Kirkyard είναι και ένας στου οποίου την ταφόπλακα γράφει "Thomas Riddell", που πολλοί πιστεύουν είναι η πηγή έμπνευσης του Lord Voldemort. Οι φανατικοί του Χάρι Πότερ επισκέπτονται την περιοχή και αφήνουν σημειώματα και λουλούδια στον 197 χρόνων τάφο.

Φαντάσματα, μάγοι, σώματα που λείπουν και το θρυλικό σκυλί. Τι περισσότερο θα μπορούσε κανείς από ένα νεκροταφείο;

από: the daily beast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου